neděle 19. února 2012

V neděli



Kdyby jste se 26.2. ukrutně nudili a už vážně nevěděli co s nedělním podvečerem, tak můžete zapnout bednu. http://www.ceskatelevize.cz/porady/1124601187-bydleni-je-hra/412236100081006/
 Bezva, že se budu dívat na to i s And , která je v tomto dílu  taky. Aspoň se nebudu potit sama.
http://www.andrea-tachezy.com/
Andreu si přivezu z Prahy k nám domů na dva dny. Jupííí. Ukážu jí krásy poddolované krajiny, komíny, smog, naše paneláky.

Když už jsem byla na stránkách ČT, projela jsem si pár dílů od jiných designérů. Tenký led.
Jen chci říct, že se mi moc líbil díl ve stylu retro s názvem,, Objevte ikony designu i u Vás doma."
Moje maminka prohlásila, že to bylo naprosto příšerné. Já jsem si díl užila.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1124601187-bydleni-je-hra/412236100081001/

 A řeknu Vám proč. Unifikované obýváky vidíme v každém katalogu nábytkových řetězců. Stolařské firmy chrlí nábytek (často lamino v dekoru dřeva*), který je sladěný, ale bydlí v tom každý druhý Pepík od vedle.
Těžko něco takového uvidíte třeba v časopise ELLE decoration.
Daleko pravděpodobnější je, že by ELLE otiskli právě tento díl. Koukněte se znova na The Selby. Nábytkový mišmaš, který dělá interiér naprosto originální . Já vím, retro jako blázen, ale radši retro než mrtvo.

*( Když už lamino, tak nehrající si na právě pokácený les a spíše jednobarevné. Nevadí mi ani lesky, když pominu praktickou část.
Pokaždé, když přijdu do stolařské firmy, vytasí na mě nový katalog ,,dřevin" , lamina imitující  tygrovinu, krátery a nevím co ještě. Musím  příště vyfotit. Posledně mi vzorník ,,novinek" vyrazil dech. )
Napište. Oponujte. Diskutujte.
Jo. A tady máte štáb - vlevo kameraman, v podřepu osvětlovač a druhá kamera, vzadu naše úžasná produkční, vpravo zvukař Vikouš, co píše o hudbě na můj blog.( foto Petr Hrubeš).


21 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Retro zrovna nemusím, ale ten díl mě fakt bavil. A lamino v "dekoru buku, olše atd. atp." (dnes jsem se dívala po nějaké komodě a mám čerstvé zážitky), no asi vůbec v jakémkoliv dekoru, nikdy. Jsem ráda, že nejsem sama, kdo nemá kladný vztah k dekoru pokáceného lesa.

k.lara řekl(a)...

Dlouho jsem se odhodlávala napsat, tak konečně... Jsem mezi čitateli blogů nováčkem, ale musím říct, že Váš blog sleduji se zájmem (či spíš hltám každý příspěvěk). Občas mi mluvíte z duše. Mám ráda hezké věci a i když nábytek a doplňky z Ikei se v našem bytě také najdou, naprosto miluji staré kousky, které mnohdy přežily staletí. Jediný problém je s jejich restaurováním, které stojí majlant. A tak nám sem tam "zdobí" byt i uštípnutá dýha, roztržené čalounění křesla nebo zarezlá trubka. Ale i tak to milujeme. Díky za váši práci i blog. Klára

Soňa Malinová řekl(a)...

k.laro, Váš byt z roku 1892 je naprosto úchvatný.

Soňa Malinová řekl(a)...

dekor buk je moje láska.hi hi

k.lara řekl(a)...

Děkuji, jen práce jdou pomalu;-)... K tématu retro jsem chtěla doporučit blog mého švagra, který určitě stojí aspoň za zhlédnutí: http://expo58.blogspot.com/

Soňa Malinová řekl(a)...

Blog Vaše švagra jsem objevila před rokem. Píše moc dobře a odborně. Doufám,že letos bude psát více.

k.lara řekl(a)...

Tak tak:-).

Dasha řekl(a)...

Nedá mi to. Musím se podělit o zkušenost. Téměř pokaždé, když zavolám do nějakého stolařství, jsou milí a vychloubají se, co všechno umí a tak. Až do chvíle, než položím otázku: "Děláte i věci z masivu?" A je ticho. Nebo následuje něco jako "masiv dneska nikdo nechce, na to nikdo nemá, není to praktické"... Obvykle nereaguju a zavěsím. Protože, co na to říct.

Trpím na staré kousky, skříně, stoly, všechno, co v sobě má kus života a příběh.

A dřevo je zkrátka dřevo. Všichni v našem paneláku mají plastové okna a problémy s izolací, ventiací, pnutím, plísní, praskáním... My máme okna dřevěné. Problémy žádné. A když si to tmavě hnědé okno pohladím, cítím se doma a ani ten panelák moc nevnímám. :)

Jana Burianová řekl(a)...

K bydlení bych si sama takový interiér nevybrala, ale díl se mi moc líbil invencí a neotřelými nápady designérů. Mám pocit, že na stejných židlích sedávaly ve školách učitelky za katedrou v 60.tých - 70.tých letech - zvláštní asociace...
Díky k.laře za tip na blog jejího bratra - už se nemůžu dočkat, až si ho celý pročtu. A na váš díl se, Soňo, těším moc.

Terka řekl(a)...

me se libil staricky dil jak se tam prestavovalo podkrovi jakoby na mezonet (myslim ze tam jsi take)-jo ted koukam-dvoupatrove doupe pro studentku...
slaby byl nedavny dil-pokoj v barve trikolory, i designeri na me pusobili tak nejak bezradne-libil se mi napad skrin/dvere ale nic vic, skoda tak kasneho bytu s vysokymi stropy

ale nedivam se pravidelne

na Tvuj dil se tesim

P.S.: expo je super blog, casto jsem tam chodila kdyz jsem potrebovala ziskat info o pokladech z aukci atp.

Marie řekl(a)...

...píšu si do kalendáře :-)

Anonymní řekl(a)...

Musím se večer podívat!

Masiv je masiv, o tom žádná. Unifikovanost vládne světu, o tom taky žádná. Pořád pro mě ale bude při zařizování prioritou praktičnost a pohodlnost. Přítel zadal požadavek, že hlavně nechce nic rustikálního, čímž mi narušil plány. A retro to tedy asi bude také - kvůli nedostatku financí bude převážná většina nábytku z bazaru.

Všechny, všichni, co máte dar od Boha navrhovat, vidět věci, které jiní nevidí a spojovat to v krásné, neotřelé a originální vizuály, máte můj obdiv.

A chlapci vpravo i vlevo jsou velice sympatičtí :-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Dasha: svého truhláře si hýčkám.na rozdíl od stolařů, práci se dřevem miluje.Zajímavé, že Vám povolili mít jiná okna než všichni.Moc chválím.
EF: nakupování v bazarech je dobrodružství:-)

Anonymní řekl(a)...

Připomíná mi to jistý pořad o vaření, kde Polhreich vyhazuje z kuchyní našich restauratérů kečupy, směsi koření apod. Stejně tak naši truhláři už nechtějí? neumí? pracovat se dřevem. Máme skvělého truhláře, udělá, co si vymyslím, chápe a nakreslí. Ale když chci masiv, tak ... "to je hrozně drahý". Kde je chyba? Vždyť ty dřevotřísky s laminem se musí taky nějak vyrobit, pila je v každém malém městě a to pily nezpracovávají dřevo? A když jo, tak proč jsou ceny tak nadsazené? Jinak - jako dobré řešení mi přijde dýha??

Soňa Malinová řekl(a)...

Dýhu často používám.Moc dobré řešení.Na dotek i pohledově příjemné a člověk tak finančně nekrvácí.

Anonymní řekl(a)...

Retro mám rada, ale v tomto dieli sa mi bodiek zdalo už moc. Navyše sa mi viac páči, keď sa úprava nábytku drží dobových vzorov a farebnosti. Ale inak to bol vydarený diel - hlavne luster by som brala okamžite už dlho niečo také hľadám.

Lamino by som nezatracovala, má nesporné výhody. Sama ho mám doma skombinované z drevom (napr. biela lamino-umakartová kuchyňa s pracovnou drevenou doskou) a je super. Používam ho hlavne na vnútorné časti skriniek - v kúpelni napr. lamino dub zapustený do šachty s pravým dubom na dvierkach a tiež je to OK. Niekde je proste celodrevo zbytočné.

Anonymní řekl(a)...

Ešte k tomu masívu a truhlárom - nie je drevo, ako drevo - na tvrdé drevo typu dub treba naozaj iné vybavenie a nie každý truhlár si ho môže dovoliť popri iných úveroch - nie je toľko zákazníkov, ktorí by dubový ale aj iný masív na mieru dokázali zaplatiť. Takže sa prípadne spýtajte truhlára, či nepozná niekoho, kto by mu drevo opracoval.

zd řekl(a)...

V neděli jsem se ukrutně nenudil, ale naopak těšil na Bydlení. Skejťáckej pokoj se Vám fakt povedl! Písmena jste na stěnu tiskla z těch papírových šablon?

Jana Burianová řekl(a)...

Nedělní pokojík pro kluky - wow:)))

Unknown řekl(a)...

"radši retro než mrtvo" si zapisujem :) (len aby som to neoľutoval pri vyhadzovaní tých sekretárov s orechovych korenic)

a áno, MASSIVE! drevotrieska fuj, ešte OSB mám rád, nakoľko je tam na cimprcampr vidieť drevo

Soňa Malinová řekl(a)...

Šablony jsem jen obkreslila na stěnu a pak vymalovala štětcem.