pátek 10. února 2012

Knihy od Ef a kolem dokola



Nedávno se mě kamarád ptal, jestli mám uložené v záloze tipy, o čem budu psát. Je to přesně naopak. Každý den musím selektovat. Výběr obrovský a spíše se nemůžu rozhodnout, co vyberu. Dnes tedy pel mel, protože den byl opět nabitý.

Už jste určitě natěšení, cože ta EF sepsala. Je to první desítka  s jedenácti položkami a já pořád říkám, že kdo je talent na literaturu, nemůže být zároveň génius na matematiku:-)



Seznam knih, které musí člověk přečíst, než ho dostane Alzheimer

Celý minulý rok jsem si poctivě psala seznam přečtených knih a z nich jsem se inspirovala pro (první) desítku knih. Není náhodou, že si vybírám knihy dobře napsané, co vás donutí přemýšlet, se silnou ženskou hrdinkou a propracovanou psychologií. Ráda čtu o mezilidských vztazích. V knihách hledám poučení, nacházím v životní moudra i nadhled. Otevírám si tak cestu do neprobádaných oblastí lidské kreativity.

A úplně nejradši sbírám tipy na dobré čtení :-)


1. Kate Atkinsonová - V zákulisí muzea
    - uspokojí každého, kdo hledá nejen silný děj, ale také propracované osobnosti. Několikagenerační román, zezačátku hodně šokující, ale uvěřitelný, tak moc, až se přistihnete, že pláčete. V tramvaji, před lidmi, ale nemůžete to zadržet. Zážitková kniha.

2. Eva Kantůrková - Přítelkyně z domu smutku
    - příběhy různých druhů žen z jednoho takového obyčejného, režimem postaveného Domu. Příběh o dehostenaci lidské bytosti napsaný s takovou silou, že se tají dech. Odnesla jsem si z něho dost životních mouder. Nečekejte citové vydírání, o tom to není. Ale ježit chloupky se vám budou.

3. Ian McEwan - Pokání
    - mám ráda, když si se mnou spisovatel hraje. A McEwan si se mnou zahrál až tak moc, že jsem se skoro cítila podrazená. Ale je to krásný příběh. O lásce dvou lidí.

4. Peter Hoegg - Cit slečny Smilly pro sníh
    - neupře se mi, že mám ráda silné ženské hrdinky. Je to hodně těžká knížka na pozornost, často se změní lokalita, druh promluvy, je kladen důraz na detail. Místy připomíná rychlé záběry filmu. Nejen mezi řádky stříká napětí.

5. Markus Zusak - Zlodějka knih
    - tak trochu jiná knížka o zážitcích z druhé světové války vykreslená dětskýma očima. Citlivě napsaná kniha, nelze se odtrhnout, nechcete ji odložit.

6. Petra Soukupová - K moři
    - novum v české literatuře, nádherná hra o lidských vztazích vně i uvnitř rodiny. Jedna z knih, kterou si přečtete teď, vnímáte ji nějak, přečtete si ji o pár později a zase se na ni díváte jinak. Doporučuji i její následující knihy.

7. Iva Procházková - Nazí
    - kniha určená puberťákům. Kdybych byla matkou, dám svému dospívajícímu dítěti právě tuto knihu. Kdybych byla dospívající, vytrhám všechny Lanczové z vazby a dám na podpal. Protože o zmatení, hledání sebe sama a vzdoru se dá napsat i inteligentně, s citem a se zaujetím.

8. Petra Hůlová - Paměti mojí babičce
    - knihy Hůlové mají proměnlivou kvalitu, sama ji příliš nemusím, ale tato její druhotina je krásná. Drsná, ryzí. Mnohým může vadit velmi častá jinojazyčnost odborných termínů (ale lze pochopit z kontextu a zase se něco nového dozvíte). Opět o ženách. Jinak. S i bez kil make-upu.

9. Daniela Hodrová - Podobojí
    - náročná kniha pro náročné čtenáře, dějem se prolínají (ano, přesně tak) příběhy několika generací, vyskytuje se tam lehké fantastično. Táhne na vás smutek. Depresivní. Doporučeno k vícero čtení.

10. Terry Pratchett - Otec prasátek
    - moje zamilovaná vánoční kniha, u které se směju zase na jiných místech než když jsem knihu ve 14 letech četla poprvé. Doporučeno i rodičům - návod na originální metody.

11. Muriel Barbery - S elegancí ježka
    - příběh staré ženy a mladé dívčiny, které spojí jeden cizinec.

Ef moc díky. Je to krásný seznam.


Je 10.2. a já nemůžu uvěřit, že jsem natočila dva díly, uzavřela granty, účetnictví, odevzdala první návrhy na průmyslový design *,odeslala všechny objednávky na Valentýna (vsuvka: posílám muziku před půlnocí na Valentýna, tip od Hanky)
.
 přečkala angínu a žiju. Já žiju!!!



Po natáčení jsem si nafotila spoustu krásných fotek s Bertíkem.  Taky máme jednu společnou. Je to milouš největší. Chci psa!

(jak se tak dívám, občas bych mohla použít krém na ruce)


................................................................................................................................................................
* Nabídku, dělat průmyslový design pro sportovní náčiní, jsem dostala den před Vánocemi. Byl to tak trochu pro mne dárek, protože i když se může zdát navrhování pro tento druh odvětví trochu nuda, nesmírně mě to baví a posunuje dopředu. Jen mít více času.
Ten snad už bude a taky pro mé drahé klienty, kteří by už moc rádi měli domácnosti zařízené.

9 komentářů:

Differentia řekl(a)...

Knizní tipy mám vzdycky ráda, tu od Kanturkové jsem uz koupila.
No, a jsem ráda, ze zijete :))

Hezký weekend.

Simsalabim řekl(a)...

ja si dneska koupila cernobily svet. tak jsem zvedava.. a urcite si enco vyberu i ze seznamu od Ef, rada si ho tu dohledam, az bude spravna chvile :) pejsek je krasny! slusi vam to :) a jsi sikovna, tolik veci, a to je teprv 10.2., wow :)

Ofelie řekl(a)...

Přidávám se k doporučení 1, 3, 4, 5, 6, 8, 10 a 11 :) Máš se na co těšit!

janavalachovicova řekl(a)...

ahoj Sono, seznam si s dovolenim zkopiruju jako nakupni :). Jedenactku uz teda mam :). Klip Bary Polakovy se mi moc libi a Bara Polakova taky - videla jsem ji u Krause a prisla mi hrozne mila, vtipna a hlavne prirozena. No a dulezity je, ze uz Ti je lepe! Neprepal zacatek, jo? :)

wlcice řekl(a)...

Díky za tipy- a ještě větší radost mi udělalo, že jsem se v 50% ve výběru knih shodla s EF :-))... zbytek nenechám bez povšimnutí!

A Báru Polákovou milujeme.Vtipná, originální.Bývá častým hostem našeho oblíbeného Barování a co ta na jevišti v rámci improvizace předvádí :-))

hanele řekl(a)...

pěkný seznam - staré s novým, tak to má být! Pes by se ti šiknul!

Soňa Malinová řekl(a)...

Schválně jsem se podívala na show Jana Krause,kde je Pavlína hostem a působí moc příjemným dojmem.

Mirjanka řekl(a)...

Teda! Tenhle příspěvek se povedl....jdu uložit tipy na četbu a také povedenou písničku ;-) Refrén je krásně zapamatovatelný :)))))) Bertík je krásný, my měli stejnojmenného kocoura

Evina K. řekl(a)...

Díky za inspirativní seznam, a trochu ješitně mne potěšilo, že do příchodu Alzheimera už mi zbývá stihnout jen 1,5,7,9,10,11. Vzhledem k svému věku budu číst jako o život. :-)