pondělí 6. února 2012

Jeden den a porušená pravidla

 Tato fotka je  pro And, jako průkazný materiál, že se ve spaní nesměju. Já jsem se totiž narodila se zahnutými koutky nahoru, takže to vypadá, jako bych se mírně usmívala.(má to i můj bratr) Ve skutečnosti určitě ve snu skřípu zuby, slintám na polštář a vykřikuju nesmyslné výroky, ale muž ( ve své lásce ke mně ) mi to za ta léta neprozradil.

JEDEN DEN : DAVID NICHOLLS

Představte si, že někdy během střední školy potkáte člověka, který vám tak přiroste k srdci, že už ho nikdy nedostanete z hlavy. Chodit spolu ale nezačnete. Přesně to je případ Dextera a Emmy, kteří jsou přátelé už dvacet let 


 (tolik z recenze z internetu.)


Emma a Dexter nejsou schopni dát se dohromady jenom proto, že D. je idiot.(byl by ze mne skvělý recenzent ha ha)) Není to ovšem tak, jak jsme zvyklí. Ona ho miluje a on jí ne.  Tak jako Emma nemůže být bez Dextera, tak i on bez ní nedokáže žít, proto jsou v častém kontaktu. I když D. neustále s někým souloží a chlastá, stejně si celou dobu přejete, aby se nakonec dali dohromady.

Po pěti letech přátelství vyrážejí na dovolenou a sepisují Pravidla.



Už jsou na dovolené a takhle to dopadá:-))

Samozřejmě v románu nemůže chybět výlet do Paříže a noční koupání v moři na Adama. Kdyby existovala paní Nichollsová, koukla by Davidovi přes rameno a řekla mu, aby noční koupání přesunul na pozdní odpoledne v opuštěném zálivu. Nám ženám je zima u moře někdy i v pravé poledne a představa okusujících  ryb v nočním moři v nás vyvolává ztuhlost ve tváři, jak ze strachu , tak ze zimy. Ale budiž, nechme Davidovi jeho romantické představy o muchlování ve vlnách..(vsuvka: Někdy ze sebe dělám záměrně cynika, aby jsem zakryla rozpaky, že se mi něco líbí. Obzvláště při sledování filmu s kamarádkami, cupuju romantické scény  , za což mě zbytek sledujících kamenuje, ale snad se i baví) Ještě jedna povedená vsuvka o romantických scénách. A nebo radši ne. To je k neuvěření. Někdy příště....

Vypadá to, že jsem odbočila od tématu aspoň čtyřikrát.

Je zajímavé sledovat E. a D., jak se během let mění jejich předsevzetí, ideály, snižující laťky i hodnotový žebříček. Komu bylo dvacet a už se blíží ke čtyřicítce, moc dobře sleduje tento vývoj na sobě.

Extra dojímavé jsou dopisy, které si napsali po čas odloučení. Ty si ale přečtěte sami. Ze své knížky.

Tak to vypadá, že jsem o knize nenapsala zas tak moc.

Možná bude lepší, když si přece jen přečtete recenzi na netu.

dobrou


10 komentářů:

Ilona Ř. řekl(a)...

Soňo,
tak jste knize udělala takovou reklamu, že já si snad prodloužím propadlé členství v knihovně , abych si jí také mohla přečíst nebo si jí raději rovnou koupím :-)

Andrea Tachezy řekl(a)...

Milá Soňo, no a já mám ty koutky právě naopak a proto ti je závidím :-) a údajně chrápu a rozčileně mlaskám na Tomáše...

Soňa Malinová řekl(a)...

No a vidíš to,jak dlouho jste spolu!

Soňa Malinová řekl(a)...

Ilona:to mě těší!

monča řekl(a)...

Kašlu na další recenze, tahle je nejlepší! Píšu na seznam a běžím... Jak moc je to stará/nová knížka, budou jí mít v knihovně nebo se to opravdu vyplatí jí vlastnit..? A jsem taky cynik, zvlášť když autor nebo filmař přestřelí, to si ho pak podám jak horký brambůrek, ale jinak sem neškodná, nekoušu, důležité je nakrmit :o) Z nočního moře se mi lehce ježí vlasy...vlézt někam a nevidět kam, ani mě nemusí ožužlnout mrňavá rybička, zcela si vystačím se svojí fantazií sama. Taky skok z lodi do moře a široko daleko žádná pevnina ve mě vyvolává pocity opačné euforii.

Soňa Malinová řekl(a)...

Vyšlo to v roce 2011.
Skákání z lodi...chi

monča řekl(a)...

Super, už sem našla, že v knihovně to mají, bohužel ne v té co mám nejblíže...
Teď sem ze záznamu shlídla Bydlení a zjistila, že je to asi běžná norma točit s nasazením vlastního zdraví...za měsíc bude štáb tak vytrénovaný, že bude moci brát jako vedlejšák péči o osobu blízkou podlevnuvší virovým nákazám.
A Ty máš velkou pochvalu za to jak si zachumlaná v pelíšku a nevylejzáš ven :o* Nevylejzáš, že ne? :o)

Petra H. L. řekl(a)...

Mám knihu koupenou už od Vánoc, leží mi tu (společně s dalšími asi 5ti kousky - jsem notorický sběratel) v knihovně a čeká na svůj čas - a ten právě nastal. Děkuji za úžasné nakopnutí ♥

Anonymní řekl(a)...

Minulý týdnen jsem viděla zfilmované a teď díky vám zjišťuju, že je to i knížka...asi mě mrzí, že jsem ji nečetla před filmem... film je "sladký", dobrý na oddech - mám ráda Ann Hathaway, byl tedy shledán hodným shlédnutí:) ale knížku si jdu sehnat, myslím, že bude lepší...doufám )
Tereza

Soňa Malinová řekl(a)...

Při nejbližší příležitosti si na to zajdu do kina.