úterý 18. září 2012

Šindele nejen na střeše



                                                                Kolekce wood-oo

Čím  dál více architektů a designérů nakupuje na malinadesign. Zvědavost mi nikdy nedá, aby jsem aspoň v rychlosti nesjela, co jsou zač.
Vždycky mě potěší studio, co se neuvrtá jen do interiérů z dostupného nábytku, ale vymýšlí prototypy. Za kolekcí WOOD-OO stojí  Jan Vacek a Martin Šmíd. Dále jen přetiskuju, protože bych to stejně lépe nenapsala.




Šindele byly dříve běžným materiálem, používaly se jako střešní krytina na venkovských staveních, gotických hradech, měly svou tradici, byl to přirozený prvek v prostředí. „Nápad použít tento materiál i způsob využití bylo takové vnuknutí, které mě napadlo při pohledu právě na jednu takovou „perníkovou chaloupku“ s dekorativním šindelem na štítu,“ pokračuje Jan Vacek. Autoři prezentují Wood-oo jako ucelený komplet, fantazírují a dávají dřevěnému šindeli nový rozměr - vytvářejí funkční nábytek použitelný do bytového nebo komerčního interiéru, ale i interiérové objekty a předměty s důrazem na výtvarnou či obecně dekorativní funkci. Ve své kreativitě ale pokračují ještě dále - motiv šindele je přenesen i do grafiky či grafických vzorů. Nechybí ani propojení stromu jako základního prvku až po dřevo v různých formách výtvarného zpracování.  
   Šindel se objevuje jako svítidlo, věšák nebo náhrdelník, v aplikacích na bytové textilie, polštáře, textilní panely na okna…


Pokud se vydáte na letošní designblok, můžete nábytek vidět na živo. My už máme zarezervované lístky na Regiojet.

Trochu z nostalgie jsem si dnes pustila jeden díl Chalupa je hra, kde jsem předělávala podkroví. U nás na Moravě a hlavně na Valašsku takové střechy stále ještě můžete spatřit.

 Chalupa, kde jsme natáčeli,  měla taky původní šindelovou střechu. Majitelé byli velmi příjemní lidé a vůbec...bylo to jedno z nejhezčích natáčení , které jsem v tomto pořadu zažila. Po roce jsem přešla do Bydlení a po mně nastoupila Pavla - skvělá výtvarnice.
Hrozná škoda, že pořad skončil.


Tak. A to by bylo pro dnešek všechno. Dobrou noc.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Soni, ty solitéry z těch šindelů jsou super. Po "Chalupě" se mi taky stýská moc...Škoda. Moc mi to chybí (realizace, krásné chvilky s Janou a spol.).
Pavla

Anonymní řekl(a)...

Mě se to taky moc líbí.Škoda jen ,že jste nevybrala foto "obývákové" stěny z šindelů.Ta je totiž nej.ZuzkaD

Unknown řekl(a)...

adidas nmd r1
roshe run
retro jordans
yeezy boost 350 v2
michael kors handbags
air force ones
michael kors purses
nike air force 1 low
speedcross
yeezy shoes