pondělí 14. listopadu 2011

Vitra nebo IKEA ?

Původně jsem si jela koupit ELLE decoration, protože mě zajímalo, jak nafotili lampy od Moniky Brauntsch (malinadesign  je tam zmíněná jako prodejce , jupíí), ale nakonec se ukázalo, že časopis mají týden v předstihu jen vyvolení,  jako třeba Lenka. (mašle ve vlasech je poznávací znamení:-) ).

Když už jsem v tom stánku stála a prodavač byl strašně milej, koupila jsme si Reflex. Za 39 ká čé a tolik dobrých článků ! 
Velmi zajímavý rozhovor s designérem Petrem Novague. Nadhodil téma rivalita mezi designéry, kopírování, rozdávání cen mezi designéry navzájem ...chi, taky se mi hned něco vybavilo.Snad jen jedna věc mě trochu nadzdvihla. Názor, že designér by neměl mít doma vůbec nic z IKEA. Například on má většinu věcí od VITRA.
IKEA je podle něj novodobý komunismus ( levný , všude přítomný nábytek) 
Podle mě, mít celý byt od VITRA, není taky nic extra originálního.Vždyť, když designér neví jakou dát židli, dá od VITRA, protože tím nikdy nic  nezkazí a je to na úrovni. .
To ovšem není žádný designový rozlet. Spíš muzeum ikon (ááá, už se těším, až se do mě pustíte).



Jsem pro IKEA i pro VITRA. Ostatně, tady je doklad , že Eamsovy židle mám moc ráda a klienti si je taky moc pochvalují ( nakoupeno ve slevě v Dnech Mariannne bydlení ).
Kuchyňská linka byla tak originální, až se nám stala skoro osudnou. Spodní dvířka se zvednou nahoru a rázem vznikne nedělená pracovní plocha o hloubce 90 cm.Všechny věci, jako varná konev, presovar, držák na nože a jiné často používané kuchyňské nezbytnosti, jsou hned při ruce a zároveň nejsou vidět. No jo, ale sežeňte speciální kování, propočítejte, aby majitelka dosáhla úplně všude a požadavky na úložné prostory nenarušovaly proporce linky! Nakonec jsme v truhlárně simulovali linku  ze starých korpusů , krátili, prodlužovali, chtěli to vzdát a pak jsme si zas řekli, že by to byla škoda. Po dlouhých peripetiích linka stojí. Ještě vymalovat ( nic jiného než tyrkys mě nenapadá ) , lampy FLY a finíto.

Do třetice všeho dobrého, ve schránce ART nad Decoration.
80% fotky z interiéru zámků - tak to mi je na prd. I když jeden zámek vlastní můj bratr ,  tak preferuju inspirace spíš pro běžné smrtelníky .No nic. Příští rok si k Vánocům budeme přát něco jiného.

PS: Můj bratr už je zadanej.


13 komentářů:

Ene la vie řekl(a)...

Asi zvláštní, ale místo tyrkysu si umím představit i hořčicovou...
Názor na Vitra nebo IKEA se mi moc líbí :)

Soňa Malinová řekl(a)...

jo, hořčice je taky super.

Jana řekl(a)...

Gratuluji ke zmínce v Elle decoration.
K názoru VITRA vs. IKEA - designér Jan Čtvrtník se zase domnívá, že než si koupit špičkovou pohovku Moroso za 80000 a pak "dlouho" nic, prý je lepší kupovat 8 let každý rok fungl novou pohovku z IKEA. To mě tak rozčililo, že jsem chtěla psát článek na blog, ale už jsem vychladla.
Řešení kuchyně se mi MOC líbí, docela bych se ráda pokochala fotkou otevřených skříněk se všemi těmi nezbytně zbytnými kuchyňskými potřebnostmi.

Anonymní řekl(a)...

Také se přimlouvam, jestli by nešlo více foteček kuchyně, je skvělá. Stále uklizená. A není třeba řešit, co za kuchyňskou linku.

Lucie řekl(a)...

Jo jo jo, takovou kuchyň bych si dala líbit... Jen houšť a větší kapky! (Teda až na tu tyrkysovou výmalbu... na tu byste mě asi neukecali... já tyrkysovou nerada...)

Soňa Malinová řekl(a)...

Jani,i když mám k tobě mnohem blíž než ke Čtvrtníkovi, tak tentokrát s ním musím souhlasit.Dokonce to říkám úplně stejně klientů a to jsem jeho výrok nikdy neslyšela.Ale strašně ráda bych si přečetla tvůj rozčílený názor, protože mě to třeba nahlodá.

Foto otevřených skříněk: Nemám,ale pojedu na kolaudaci, fotnu.
Přidám 3 varianty výmalby, vy mi pak poradíte,jo?

Simsalabim řekl(a)...

No vidis, a ja zas nemam reflex, i kdyz jsme ho cetli asi 4 roky v kuse, ted mame pauzu. asi ji ukoncime :) ja jsem taky pro kombinaci levnych a drazsich, zrovna u nas doma jsou veci z vitra i ikea, nehlede na to, ze zrovna v ikea se daji vybrat i kvalitnejsi a trochu drazsi kousky, takze to pak nemusi pusobi moc nesourode. kupovat si kazdy rok novy gauc? to by mne asi piclo, protoze za a - vetsinou si nemuzu strasne dlouho vybrat, za b mi ho pak pred nosem vyprodaji.. za c urcite bych pak menila i dalsi veci v interieru, aby se ke gauci hodily.. a za d kdo by to porad tahal?! :)) ps. bez masle ani ranu, kdyz uz chodim bez dalsich doplnku :))

Soňa Malinová řekl(a)...

tvá mašle je jako u mě lego náramek, taky už bez něj téměř nevycházím z domu

QualityDesign řekl(a)...

Ikea je kompromis, kdo má rád opravdu kvalitní věci, tak si tam bude vybírat těžko. Kdyby byly cifry na cenovkách podobné, tak všichni běží pro Vitru. Soňo, jsem pro šedý benátský štuk a tyrkysové závěsy:-)

Reia Aria řekl(a)...

Ahoj Soňo,
to s těmi spotřebiči prakticky asi moc nechápu, nicméně pořád přemýšlím, kam je do budoucí kuchyně schovat? Vymyslela jsem si vysouvací zásuvky z pracovní desky a teď mám z té chobotnice a denodenního uklízení ještě věší hrůzu než z klasických spotřebičů a zásuvek na očích:-(. No a design, Ikea je podle mě levný a hezký design co se týče doplňků. Můj sen jsou židle Eames, ale nejspíš si jich hned tak osm nekoupím:-/. Co se týče nábytku, Ikea na rychlé zařízení za málo peněz ok, ale pro život rozhodně ne. Přijde mi, že i dražší nábytek je kvalitou nic moc a kuchyň vyrobená na míru je skutečně na míru bez hodin montáže a za stejnou ceny. Ale je to zajímavé téma, pořád s tím osobně bojuju:-).
Ať se daří, bílou stejně miluju!

Radka řekl(a)...

Taky přidám názor na Ikea. Já zastávám stejný jako Vy a taky ho slyším i od zákazníků. Navrhuji hodně pro rodiny s malými dětmi a ty si radši teď koupí levnější Ikea sedačku a za pár let, až děti budou větší, tak budou přemýšlet nad něčím dražším.
Jejich výrobky jsou cenově dostupné a designově pěkné, ale samozřejmě nevydrží všechno ani dlouho.
Ale jak říká Sharka - taky radši doporučuju kuchyň na míru od truhláře, kdy to provedení (i u nejlevnějších kuchyní z lamina) je tisíckrát lepší než Ikea a cenově to není zas takový rozdíl.

Jinak kuchyň je nádherná :)
půjde k ní jakákoliv barva.

IVeta řekl(a)...

Souhlasim s nazorem ohledne Vitra a Ikea. Rozhovor s Ctvrtnikem jsem kdysi cetla a libil se mi jeho nazor a ted nedavno nekde jeden velmi znamy architekt, jen ja si nepamatuji jmeno, rekl skoro to same. Skoro lidi zrazuje od tech drahych znacek, protoze se plati jen ta znacka.
Priznam se, ze designer, ktery splaca byt z Kartellu, Kare-designu a Vitra neni u mne designer. Tato kombinace byla sveho casu v nasi zemi velmi bezna. Tam chybi ten um a finesa, o ktere nedavno Sona psala.

Unknown řekl(a)...

christian louboutin shoes
patriots jersey
adidas neo
kobe 11
longchamp bags
nike roshe one
nike air zoom structure 19
lacoste online shop
michael kors outlet online
kyrie 3