pátek 11. listopadu 2011

Stejné jméno - Jacobsen - 3 různí tvůrci


arne-jacobsen-egg-chair.jpg
Vypadá to, že kdo má příjmení Jacobsen, je aspoň z poloviny předurčen k úspěchu. Samozřejmě , že toto příjmení nejvíce proslavil architekt a designér Arne Jacobsen se svým křeslem Egg a židlí Ant, kterou navrhl v roce 1952. Ant připomíná tvarem mravence a má tři nohy. Nemůžete si jí splést s žádnou jinou židlí.

Už před rokem jsme s mým klientem řešili, že Egg by byl pro něho krásný dárek ke 40 narozeninám. Vážně by byl, ale během roku se událo tolik věcí a dům stavěli nekonečně dlouho, pak ho během týdne vyplavili tak, že se musel stavět znovu a do toho narozené dítě a milión peripetií, že nakonec mu zbylo jen jediné přání - nastěhovat rodinu do Vánoc. Priority se mění. To moc dobře znám.
http://www.arne-jacobsen.com/en/arne-jacobsen.aspx



Druhý v pořadí je norský spisovatel Roy Jacobsen 




Knihu jsem ještě nečetla, ale hodila jsem jí do nakresleného košíku  a doufám, že  už příští týden u mě bude.



Vnitřním napětím nabitý a skvělými dialogy oživený příběh nelehkého dospívání, protkaný prvky nečekané komiky.
Vypravěčem je dnes již dospělý Finn, který se rozpomíná na své dětství na počátku 60. let dvacátého století. Pamatuje si, co a jak bylo, ale smysl dřívějších událostí se mu vyjevuje až nyní. Jeho rozvedená matka se snažila zvládnout nelehkou ekonomickou situaci a pro desetiletého Finna byl život v neúplné rodině sice náročný, ale přehledný a osobou matky pevně ukotvený. Vše se však změní, když se v jejich rodině objeví malé děvče, Finnova nevlastní sestra Linda. Přijede náhle, vybavena pouze malým kufříkem, obsahujícím manuál, jak s ní zacházet, napsaný její matkou, jež se už o ni nedokáže starat. Téměř nemluví a nijak nezapadá do obecně sdílených společenských konvencí. Je opožděná, má potíže se školou a Finn ji musí chránit před vrstevníky i dospělými. Díky jeho kamarádství a péči Finovy matky, jež v Lindě poznává stopy vlastních dětských traumat, se Lindě daří handicup
Třetí Jacobsen je český designér Martin
Kde k tomu jménu přišel, těžko říct, protože na jeho stránkách se nedozvíte z jeho života.prakticky nic. Ono je to celkem jedno. Důležité je, že najdete fotku této důmyslné, krásné sklenice na víno.

http://www.jakobsendesign.com/

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ještě Ilse!!!!

http://www.smartgirl.dk/sko/gummistoevler/Raahvid_Ilse_Jacobsen_gummistoevle_106925_26

Zdravím
V.T.

Soňa Malinová řekl(a)...

Tu neznám:-)) Holínky super. Miluju holínky. Velká zahrada a na podzim hodně bláta.

Anonymní řekl(a)...

Legendární!!!
Zmíněny i v této proměně:

http://www.kovany-nabytek.cz/files/promena.pdf

Soňa Malinová řekl(a)...

Co se týká módy, jsem naprostý diletant.I kdyby na mě někdo máchal nějakou světoznámou kabelkou ,tak jí nepoznám.Ale moc díky.