středa 25. února 2009

Kurz keramiky 2.(ouško)

První tři roky na škole jsme všichni zápasili s tím,jak udělat ucho na hrnek.Vlastně jsme si pomáhali,jak jsme mohli.Každého první napadne uválet váleček a pak ho nahoře i dole připevnit.
Špatně,špatně.I když si vybavuji jednu keramičku, která to tak dělá dodnes.
Ucho se TAHÁ.
Na místě, kde chceme ucho připevnit,naškrábeme,aby hlína dobře přilnula(viz minulá lekce)
Vytvarujeme si z hlíny mírně zúžující se váleček, namočíme jeho konec a přitlačíme na zdrsněný povrch.

Protože zrovna nebyl nikdo na blízku, kdo by vyfotil další postup a já k tomu potřebuji obě ruce, zkusím to popsat.Namočím si ruku a to vždycky po každém tahu . Podložím si prostředníček pod váleček.Ukazováčkem a palcem sevřu váleček z obou stran, a táhnu. Jemně . A hlavně stále držím zúžující se tvar.Namočím,táhnu .Ouško mám hotové asi na 6 tahů.


Chce to cvik.tak 100 ,200 oušek a pak Vám to půjde.Trénovala jsem to na sádrové desce.Pěkně se váleček k ní přisál a nemusela jsem hned ničit pracně vytočený hrnek.
Nehty jsem měla jen jednou a to,když jsem byla těhotná:-)))
Našla jsem svůj snubní prsten .Byl zatlačený do dna květináče.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tvar těchto uch vypadá mnohem lépe, než váleček. Lépe se i pak za něj drží.
Snubák je ještě použitelný? :-)...
cimi

Soňa řekl(a)...

Naštěstí to neprošlo výpalem(1100°C)

pavla řekl(a)...

Soňo, děkuji za praktickou ukázku - mé první ucho jsem fakt dělala z válečku :o).... děkuji za Váš blog, je mým každodenním šálkem kávy a pohlazením.

Soňa řekl(a)...

Díky Pavli.
Až přijede můj muž z hor,požádám ho,aby mi udělal pár fotek.

Anonymní řekl(a)...

Tak teď vidím, že každý hrnek je opravdu umělecké dílo...to je naprosto nad moje chápání, jak je možné něco takového vytvořit...obdiv!

Anonymní řekl(a)...

Tak to je sranda s tím snubákem:)Ještě že jsi ho našla!!Pa Gabka

QQQQQQQQQ řekl(a)...

tory burch shoes
kyrie irving shoes
links of london outlet store
balenciaga shoes
moncler jackets
retro jordans
nike lebron soldier 10
yeezy 700
jordan 11 retro
adidas yeezy

Unknown řekl(a)...

mens basketball shoes
rolex replica
goyard handbags
rolex replica watches
adidas ultra boost
hogan outlet online
cheap nfl jerseys china
supreme clothing
nike hyperdunk
vans shoes

Tina Petersen řekl(a)...

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte doktora Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctorzuzutemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Viber prostřednictvím +2347013499818