neděle 21. října 2018

Jen co jsem dosbírala poslení tunu jablek...

...začalo padat listí. Všichni okolo hrabou. Stane se něco zásadního, pokud listí nechám na zahradě? Ne že bych byla tak líná  ( ono mě to dokonce baví), ale spadané listí se mi na zahradě líbí.
Navíc náš kompost je už dvakrát tak velký.
Četla jsem, že se listí může shrabat okolo kmenů stromů.


Celou sobotu jsem doslova prohnila. V neděli dopoledne jsem vyrazila do OBI pro šrouby ( chtěla jsem přivrtat garnyž) , místo toho dovezla vidle. Četla jsem, že se má kompost jednou ročně přeházet. Kompostu máme tolik, že se vlastně nemá kam přeházet, tak ho aspoň D. trochu srovnal.
Vůbec netuším kam ten kompost na jaře dám. Rčení ,,udělat kozla zahradníkem" na mě sedí.


           

                                  Když vaří D. , jsou to různé variace špaget. Carbonára vedou.



10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Soňo,klidně listí nechte pod stromy,posílám citaci z webu Jaroslava Svobody, www.ekozahrady.com: Nechcete-li hrabat listí, nehrabte ho. Listí se hrabat nemá, je to škodlivý a nesmyslný návyk. Spadne pod strom pro to, aby zůstalo pod stromem. Listí je výborný mulč a ušetří vám zalévaní. Zlepšuje život v půdě pod ním, rozkládá se na živiny, hnojí strom a vytváří novou půdu. A na podzim se v něm krásně brouzdá.
Takže tak : )
Hezký zbytek neděle.

Katka

Jana řekl(a)...

Ono to listí akorát neprospívá trávníku, tak je jenom potřeba počítat s tím, že nebude na jaře dokonalý😁😁😁 Kompost do jara zpravidla trochu slehne. A na jaře prospěje vsemu: nasypat do záhonů, do květináču, ke stromum i na ten trávník.

Soňa Malinová řekl(a)...

Trávník dokonalý nepotřebujeme. Kdyby bylo na nás, tak trávník ani nesekáme. Díky za rady.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den Soňo,

blahopřeju k úrodě a osvědčilo se nám kompost nepřehazovat, docela to žížaly rušilo, jenom držet rozdělení kompost loňský a letošní a na jaře můžete třeba ten loňský překátrovat a nasypat ke stromům.

Zdravím z Vodňan a Tejna- Jiřina

Soňa Malinová řekl(a)...

Jéé Tejn. Studovala jsem keramickou školu v Bechyni.

ozo řekl(a)...

Zdravím, mně se osvědčilo (z lenosti),nechat poslední sekání trávníku až spadne listi. Sekačka pobere i listí a mám uklizeno. Zdena z Č. B.

Anonymní řekl(a)...

Soni souhlasím, že listí můžete nechat jen tak ležet pod stromy celou zimu a na jaře je ho už minimum. Já říkám, že je to hnojení pro strom. V nejhorším, kdyby toho byla vysoká vrstva, tak ten zbytek seberete s prvním sekáním. Zdraví Iwka

Anonymní řekl(a)...

Listí asi není problém nechat ležet, pokud je zdravé - což ovšem bývá málokdy. V opačném případě stromové choroby, plísně a škůdci jen posilují, protože tím, že listí nenecháme projít kompostovacím procesem a zůstává ležet na zemi, kde zetlí, se vše znovu dostane do půdy, přežívá a zjara se znovu rozšiřuje... Betka.

Anonymní řekl(a)...

Soni, tady je to černé na bílem :-)
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/hrabani-listi-na-zahrade-nekdy-je-lepsi-nedelat-nic?fbclid=IwAR1_FLZYC9JBGk5rUnsM7pp8wp7EJQ6E8gf09aR-2w74rOe4NmW1uPlC8aA

Anonymní řekl(a)...

matka tvrzdí že se musí, už mesíc hrabeme opravdu velký pozemek, do rana zafouká vitr a neni poznat ze jsme něco dělali. matka tvrdi ze se to musi hrabat nekolikrat, aby toho nebylo moc, tak se jí vsichni vyhejbaj.