sobota 5. ledna 2013

Manuál pro designéry

Manuál pro kritiky mě přivedl k zamyšlení, čím se při navrhování řídím já.
Ok. Pár postřehů, které by se mohly hodit jiným designérům. Pár bodů pro kohokoliv, kdo pracuje v oblasti služeb.


1. Asi ta nejzásadnější věc, která bohužel nejde nacvičit . Buď to v sobě máte a nebo ne.
  Je to úcta ke klientovi a vědomí, že on je zadavatel a investor .
    Lidi nejsou blbí. I když se na ně budete usmívat sebevíc, vycítí, zda si jich vážíte a nebo ne.

2. Druhý bod se pojí s prvním. Dejte na svou intuici a pokud na první schůzce cítíte, že se vaše názory a představy diametrálně liší, běžte od toho. Navrhování je obvykle na několik měsíců a je škoda, aby jste se vzájemně trápili.

3. Pozorně čtěte první kontaktní mejl. Pokud se někdo odkazuje na mojí dřívější práci, je to velké plus.
    S velkou pravděpodobností si budeme,,sedět" .
    Naopak mejl poptávkový ve stylu - zjistím, který designér vyjde nejlevněji, se ode mne dočká zamítavé odpovědi.

4. Na první schůzce se snažte rozklíčit skutečné potřeby klienta. Ne všichni na začátku opravdu vědí, co chtějí. A nebo nemají dostatečný nadhled, aby se dokázali správně rozhodnout. Vyhraďte si dostatek  času na schůzku.

Příklad: Nedávno jsme dodělali pokoj pro mladého muže. Původní zadání bylo, předělat  pokoj na studentský. Probrali jsme životní rytmus rodiny , záliby a životní etapu, ve které se nacházeli jak rodiče, tak dospívající syn.
Nakonec jsem navrhla, aby syna odstěhovali do samostatného bytu, který měli o patro výše. Celkem radikální řešení, ale z mého pohledu ideální s výhledem do budoucnosti.
Moc dobře se nám pro ně pracovalo.
 Těsně před Vánocemi paní majitelka dovezla vlastnoručně vyrobené perníky. Taková drobnost, ale dost mě to dojalo. Komu by se chtělo jet do cizího města, v takové zimě  a jen tak ve dveřích popřát hezké Vánoce?


Jiný příklad: Původně chtěla majitelka vyrovnat stěny a zútulnit obývací pokoj.
         Zbourali jsme celý byt:-)))

Př III: Majitelé chtěli koupit nemovitost, kterou bych jim pak zařídila. Celé jsem jim to rozmluvila. Přišla jsem sice o zakázku, ale rozhodování nesmí být na základě osobního prospěchu.

Peníze, to je jedno velké téma. Napíšu příště.

5. Lidé mají někdy fakt šílené nápady. A je na vás, aby jste jim s dostatečnou pokorou a moudrostí vysvětlili, že tohle řešení  interiéru uškodí, popřípadě zničí celý koncept.
Vyhněte se zkratkovitým odpovědím, že to prostě nejde.
Důležité je vysvětlit, proč jste dali zrovna tento stolek a ne jiný. Mluvit o souvislostech, aby i majitel získal celkovou vizi o interiéru.

Pozor. Jeden můj klient má tak šílené nápady, že mě nejdřív úplně vyděsí, pak si to nechám uležet v hlavě, profiltruju a pak pár věcí skutečně realizujeme.

Klient by se nikdy neměl cítit trapně vyslovit nesouhlas nebo říct svůj nápad. Buďte v tomto směru vstřícní a sami je vybízejte, aby se k projektům směle vyjadřovali.

6. Pokud nemáte totálně otupělé svědomí a pořád ještě uvnitř cítíte ten hlas ( když není výsledek tak, jak by jste si představovali) zkuste to předělat, i kdyby to bylo několikrát za sebou . Tady asi nejvíc trpí Alice, protože často měním věci a ona pak musí modelovat nové tvary ve 3D.(máme obrovskou databázi 3D  nábytku, který jsme nikdy nepoužily:-))

7. Jedna osobní schůzka  nebo telefon vydá za 50 mejlů. U třetího e-mailu, kdy mám pocit, že se nehýbeme z místa, zvedám telefon a mluvíme . Každý měsíc protelefonuju jedny luxusní boty.
Není se čemu divit. Probíráme i knihy, dovolenou, přírůstky a jiné ,,interiérové" záležitosti.

8. Nejde to vždy, ale občas je fajn připsat do mejlu něco osobního. V tomto je jednoznačně lepší Alice. Nejenom, že neopomene klienta pochválit, ale připíše něco vtipného a odlehčujícího. Dělá to zcela přirozeně a nezištně. Občas jí nad hlavou probleskne svatozář.
Funguje to tedy tak, že já v bodech řeknu Alici, jak se co má řešit a ona pak napíše krásný mejl. Já jsem chrlič , ona ladič.

Pro dnešek stačí. Potěší mě, pokud se podělíte i vy o své postřehy.


(pracujte  s lidmi, kteří Vás inspirují)



               





















10 komentářů:

zdenka řekl(a)...

S návrhárstvom nemám žiadne skúsenosti, hoci jeden čas som sa zahrávala s myšlienkou prihlásiť sa na štúdium :-)Tvoje rady sa mi však veľmi páčia! Myslím si, že posledné dva body majú všeobecnú platnosť.

Rosa řekl(a)...

To je Manuál lidství, ne?!
Krásný!!!

QualityDesign řekl(a)...

Sepsala jsi to hezky. Úplně zásadní je být profík a své práci rozumět-vypadá to jako samozřejmost, ale... Nejdůležitější je naladit se na zákazníka, pochopit ho a respektovat. Respektovat jeho požadavky, překreslovat třeba dvacekrát, až je to ono. A mít úctu k jeho penězům. Tak to mám já, i když občas narazím. Díky za odkaz na Adama G - pořád je co objevovat. Těším se na tvé úvahy o cenách:-) P.

Lucie Konečná řekl(a)...

Strašně mě mrzí, že nejsem designerka. V mojí branži bohužel neplatí skoro žádný z těch bodů. Je mi z toho dost smutno.

joan řekl(a)...

Při čtení manuálu jsem si vzpomněla na naše setkání, bylo velmi sympatické a milé...

Jana řekl(a)...

Moc hezký příspěvek!
Vlastně pracuju taky v oblasti služeb, manuál by mi přesně vyhovoval. Jenže... Designér má svou vizi a tu uvádí do souladu s představami klienta. Já coby účetní poradce mám nechutné zákony o daních a musím přesvědčit klienty, že se mají podvolit obskurním zákonným podmínkám. Spočítat krutou daň a dorazit je vlastní fakturou. Někteří už ani ta milá slova v mailu neocení.:-) Jak tak o tom přemýšlím, měla bych vážně dělat něco užitečnějšího. Díky, Soni.:-)

monča řekl(a)...

Taky s body souhlasím. A zajímalo by mě proč si přemluvila klienty, aby si nekupovali dům - byla to špatná investice nebo si cítila, že po tom vlastně netouží nebo proč? Na body o penězích se taky těším :o)
Čím jsem starší tím víc se snažím dávat na svoje instinkty, jedno několika měsíční vzájemný trápení už mám taky za sebou. A v létě sem měla dát na svůj instinkt při najímání neznámého řemeslníka, byl neskutečně ukecanej což bylo šílený vzhledem k tomu, že jsem s ním musela strávit několik hodin denně. Myslela sem, že to je na něm to nejhorší, ale ve chvíli, kdy jsme po něm chtěli, aby svojí nepovedenou práci opravil, tak mluvit přestal což bylo ještě horší, dusno, že by se dalo krájet... Ráda sa si s lidma povídám, ale když o něco jde, dávám přednost těm co víc dělají než o tom nebo o sobě mluví. Ale to jsou taky jen postřehy spíš obecnýho charakteru než že by se to dalo vztáhnout pouze na navrhování.

janavalachovicova řekl(a)...

Já bych se pod ta pravidla podepsala,je to sepsaný docela kompletně, povedlo se Ti to! Mám teda ještě jednu zkušenost a tou je, že je při vší úctě, lidkosti, toleranci a porozumění (i porozumění principu kdo tu koho platí) že když má někdo peníze,ještě to neznamená, že se kvůli němu postavím na uši. Dělala jsem rekonstrukci půdního bytu s rozpočtem několik desítek M a měla jsem nepřijaté telefonáty v takové denní doby, že i jako zdravotní sestra na helplince jsem se vyspala víc. A právě práce v intenzivní medicíně mě naučila klidu, když se nepovede stůl nebo skříň nebo barva na zeď, dá se to předělat, při nejhorším na moje náklady. Ale když omylem zmáčknu nějakej čudlík a jde o život, je to uplně jiný stress. Proto na mě tehdy pan investor celkem brzo přestal zkoušet manýry a pak už jsme se celkem normálně domluvili... těším se na manuál o penězích.

Soňa Malinová řekl(a)...

Olivia: díky
Rosa: To je manuál na to,aby jsem mohla dělat svoji práci ještě pár let:-)
Quality Design: Téma peníze- to bude soda:-)
Lucie: Vydržte! Designérů je jak máku,ale dobrých scénáristů málo.
Joan: Pro Vás pracovat byla radost. Jste neskutečně milá osoba.
Jani: Co bychom si počali bez daňových poradců!
Moni: Já jsem si na rok dala pauzu od velkých rekonstrukcí a docela se mi už stýská po tom adrenalinu :-)
Jani: Taky jsem měla jednoho klienta, co volal v noci a o víkendu.

Anonymní řekl(a)...

Sеlect top classification escorts you are sure to have սnfߋrgettable time.
Even if yoս'rе not seeing her, just sending texts or calling
her neverthеless suggeѕts you're aгound and she
can't miss you. It's just maddening to most men and to say
the least, it basіcally constituteѕ a nuiѕancе.

Also visit my site Ultimate herpes protocol