sobota 10. března 2012

V lese



Víkendový  tvořivý projekt, má tak trochu souvislost s  výletem po okolí. Zcela nová trasa a neskutečně otrávený obličej staršího, protože tentokrát jsme nepřibrali žádné kamarády.
Můj muž, který vyrostl ve sportovní a horalské rodině, má utkvělou představu, že pokud nevyrazíme na výlet nejpozději do devíti hodin, je to naprosté selhání.Ten, kdo vymyslel pravidlo, vstát v sobotu v sedm, sbalit svačinu a už v devět stát na turistické značce v pozoru, by měl dostat nejméně dva roky na tvrdo. 
A už vůbec M. nerozumí tomu, že procházky s rodiči, jsou  pro děti od určitého věku děsná otrava. 
Naopak u mne převládá postoj, hlavně v klídečku, takže jsme vyrazili o půl dvanácté, jen co jsem dovařila oběd (muž lehce nervózní).


.....................................................
vsuvka: Letos jsem se pro jistotu ani jednou nezúčastnila lyžování z obavy, že by mohla být zima, zataženo a sněhové vločky by mi bodaly rychlostí 30 km/hod do obličeje. V tom je muž báječný. Počasí ho jen tak neodradí. Klidně sbalí děti s veškerou lyžařskou výbavou a řekne:,,Miláčku, odpočiň si".
............................................................
Cestou jsme narazili na dva a půl metru vysoké  klasy, vlnící se u stěny z dřevěných vyšisovaných desek. 
A když jsme došli domů, řekli jsme si, že si  kus přírody uděláme i doma.

(Muž vyrazil cvičit do tělocvičny. Večer jsme se mu pochlubili.)




     Největší chyba rodičů je, že děti nezapojují do procesu hned od začátku. Je třeba využít i fázi přípravy. Protáhnete tak ,,zábavu "o dobrou hodinu a děti získají nové dovednosti.
Pokud rádi s nimi vaříte a nebo- potřebujete uvařit oběd a děti se hrozně nudí, nechte dětem nejdříve vyhledat recept na internetu (umí-li číst) a pak je pošlete na průzkum do spíže hledat suroviny.
Chybějící nechte sepsat.(opravte chyby v seznamu a zopakujte jim základní jednotky - gramy, litry atd) . A tak dále a tak dále.

My jsme se vydali do hobby marketu. Hra ,,najdi vrtáky do aku vrtačky" se ukázala jako příliš jednoduchá. Starší miluje kaktusy, proto jen  co jsme nakoupili kolíky, vrtáky a nechali rozřezat desku na menší díly,  zamířili jsme do zahradního oddělení.

Cestou k autu se mě Borek ptal, jestli až bude velký, budou ještě pořád hobby markety a jestli bude umět vyrobit věci ze dřeva sám.Ujistila jsem ho v obou bodech, ale jedním dechem jsem poznamenala, že až on bude velký, bude mnohem méně tatínků, kteří budou umět zatlouct hřebík, stejně jako bude méně maminek, které budou umět dobře vařit (v pátek jsem poprvé viděla řapíkatý celér).

I když blog Made by Joel je plný skvělých nápadů na tvořivost, pro starší toho tam zas tak moc není.
Vybrali jsme si tohle, ale v trochu náročnější verzi. Desky jsme k sobě nestloukli hřebíky, ale poctivě jsme je skolíkovali. Přesně zaměřit, vyvrtat a sklížit byl proces  na hodinu.

(Borkovi jsem připomněla, že právě pro tyto příležitosti  je dobré umět násobení  a dělení čtyř, jinak si čtyřiceticentimetrovou  desku na půlku nerozdělí. Borek propadl chvilkové depresi, že zas musí něco počítat. Ale zvládl to.)

Oba šťastní, že mají svou vrtačku. U aku vrtačky nezapomeňte nabít aspoň jednu baterku předem!!!Vždycky na to zapomenu .





( Dříve, než vložíte kolíky do předvrtaných děr, nalijte do otvoru lepidlo na dřevo.)
                                                        Borek vyrábí les, David pokoj.

                                                  (V každém lese by neměl chybět posed a hnízdo.)


Zítra pokračujeme. 
Hezkou neděli.


10 komentářů:

Maaristaan řekl(a)...

:-) Super!

Soňa Malinová řekl(a)...

Dííík.Dnes výroba krmelce ze špejlí.

hanele řekl(a)...

Perfektní! mail jsem přečetla samozřejmě až po naší procházce (vyrážíme dřív :)) a potom už návštěvy, ale vidím, že jste to zvládli skvěle! Matka roku!

Anonymní řekl(a)...

To bralo az dech. Taky bych pridala, ze Matka roku. Iveta

Anonymní řekl(a)...

No to je naprosto boží! Hned posílám svému muži (který teda asi moc s hřebíky neumí [a já jsem ta, co řapíkatý celer pozná])! Matka roku!

Anonymní řekl(a)...

Tak t oje paráda! Takové projekty se mi moc lííííbíííí! A navíc příroda!!! 100 bodů ze sta! Helena Mrázková

Soňa Malinová řekl(a)...

Diky za nominace:-) Musím se usmívat při té představě.

Anonymní řekl(a)...

Eňo ňuňo! Palec hore! Díky za nápad a vůbec... ;)

Mám chuť si jako dnešní dárek k narozeninám odečíst takových dobrých pětadvacet a nechat se adoptovat nějakou paní Malinovou ze severu. ;))

Soňa Malinová řekl(a)...

A víš,že oba kluci měli od roku chůvu ?:-)

Anonymní řekl(a)...

Si říkám, že možná lepší mít v roce (stejně ze života ještě nemám rozum) chůvu a v pozdějším věku moct zažívat tohle. ;))

Teda já děkuju PB, že jsem něco podobně tvůrčího vůbec mohla zažívat. Díky úžasné učitelce v LŠÚ, a vlastně i díky tvořivosti mých rodičů. Ale mělo to trošku jiný levely, přecejen. Tohle je jako bydlet v LŠÚ 365/24/7. ;)