pátek 21. října 2011

Od skleníku ke kompostu

Včera o pěstování bylinek , dnes o kompostu. Já se nepoznávám. Mí známí taky ne:-)
Kdybych věděla, že budu kopat na zahradě s rýčem a vozit štěrk , nebrala bych si své nové italské kozačky. Ony stejně vypadají jako holínky, takže nakonec dobrý.
Kompostéru jsme našli důstojnější místo na zahradě než je u této fasády , vykopali díru , zasypali štěrkem a budeme doufat, že zítra během burzy oblečení ulovíme nějaké silné muže, kteří nám kompostér přemístí na pracně vytvořenou podsadu..
Systém je takový. 15-20 rodin z okolí dostane kód k zámku a mohou začít třídit biologický odpad.Za rok, půjde-li tlení  tak jak má, né moc vlhko, né moc sucho a né trdla, co si myslí, že se rozloží kde co, mohou kompost zpracovat ( do květináčů, předzahrádek atd). 



                                              ( každý zájemce vyfasoval kyblík + 100 eko sáčků)

Odpoledne jsem šla nakupovat. Zodpovědně jsem si vzala látkové tašky, aby jsem zas nemusela brát za pokladnami lepenkovou krabici. Přesto.....
u zeleniny : 4 igel.sáčky
pečivo : 0 sáčků + 2 papírové
salámy: 3 igel. sáčky
maso : 2 igel. sáčky
sýry : 2 igel. sáčky

Marně přemýšlím, kde balí do papírů.
A úplně největší dilema, do kterého boxu mám házet špunty od vína. Těch máme doma docela dost.

PS: Naše morče se zapojilo do kompostování taky. Vědomí, že z pilin a z jejích exkrementů , bude jednou hlína a z ní vyroste květina, vneslo Róze smysl života. Ještě s větší vervou dělá své kupičky.










10 komentářů:

disonance řekl(a)...

Kompostování je super! Doufám, že to Vaše komunitní bude úspěšnější než to moje doma. Když přehazuju svůj kompost, tak je to jak z učebnice, jak by kompost neměl vypadat. Tu siláž, tady hnití, jinde hnůj. Ale ono se to poddá. :-)
Co jsem si letos z vyzrálého kompostu založila záhonky, tak mi všechno roste jako zjednané. 10 m rostlina cukety dokonce hrozila zabráním celé zahrady. :-)

disonance řekl(a)...

A ještě neodolám vložit odkaz na kompostovací píseň, kterou si můžete zpívat při shromažďování zbytků, ať víte, že v tom nejste sami:
http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=19&t=15#p18

Amelie řekl(a)...

moc hezký článeček. Paní v zelenině se mi vždycky diví, proč to nechci do sáčků...

Soňa Malinová řekl(a)...

disonance: Text písně:-)))
Amélie: Zatím sama se sebou válčím, se svou pohodlností ( nejbližší popelnice na tříděný odpad 2 km od domu)a až to bude pro mě přirozené, budu apelovat i na zbytek rodiny.

Ola řekl(a)...

Co se špunty od vína? Co třeba věnec :) http://0.tqn.com/d/frugalliving/1/0/R/0/-/-/cork_wreath.jpg

Soňa Malinová řekl(a)...

ten je skvělý!

Jana řekl(a)...

špunty od vína chtěl tvůj Michal, vždyť mu je doma sbírám :)

Soňa Malinová řekl(a)...

Fakt ,jo? :-)

Jana řekl(a)...

No ano, zmínil se o to nedávno, tak nevyhazuj :) (teď doufám, že jsem neprozradila něco, co jsem neměla)

OLČA řekl(a)...

Soni změna myšlení je nutná, to je jasný každýmu kdo má všech pět pohromadě a není úplný ignorant, kompostování super! já doma založila bio odpad, ale brzo jsem zjistila, že v bytě to dost dobře nejde, hehe:), moc zdravím, Olča