čtvrtek 20. října 2011

Kristýna Pojerová - svítidlo skleník

                           

Skleník je designové svítidlo, jehož hlavním smyslem je naplnění touhy po čerstvých bylinách v městské kuchyni, a jehož tvar byl růstem bylin inspirován. Rostliny jsou sázeny po vnitřním obvodu skleněné nádoby kolem otvoru, který umožňuje nejen snadný přístup k rostlinám a prostup světla od žárovky, ale také zajišťuje přiměřenou cirkulaci vzduchu, čímž napomáhá k vytvoření přirozeného mikroklimatu. Jedná se v podstatě o využití jinak odpadního tepla žárovky, která je zavěšěná v horní části Skleníku a lze ji jednoduše regulovat stmívačem, který je umístěný nad svítidlem.
http://www.krikri.cz/index.php?/projects/sklenik/


Termoska


                                      EMU 002, foto: Ondřej Telecký
                                   EMU 001, foto: Ondřej Telecký

Sklenice Alkoholik:


Sklenice, která svým názvem vyjadřuje příběh, který se odehrává při pití nápoje. Sklenice Alkoholik je určená pro konzumaci tmavých alkoholických nápojů (červeného vína, whisky..). Při popíjení nápoje se postupně odhaluje vyboulený ostrůvek uvnitř sklenice, který má zrcadlový povrch. Pijan se začne odrážet na osamoceném ostrově a čím více pije, tím větší se vytváří propast mezi ním a světem kolem.
Alkoholik je obzvlášť vhodný pro konzumaci nápojů s ledem, takže se kolem ostrůvku příjemně točí.
Ostrůvek je vytvořený vpichem ze strany dna, takže se dovnitř dá vložit prst. Při ťukání pak zní sklenice jako zvony.

                       ALKOHOLIK 002, foto Ondřej Telecký
Pečlivě jsem si prohlédla a pročetla stránky Kristýny. Každý kus , který vytvořila, má nejen svůj příběh, ale hlavně skvělý nápad. Kostky ledu plující kolem osamělého ostrova , využívání odpadního tepla, zvolené  materiály, které udržují teplo a zároveň dělají výrobek krásný.
Chvíli jsme si s Kristýnou povídaly na DB. Trochu smutná story o tom, jak Brokis , tři měsíce po setkání s Kristýnou, vyrazili s ,,novinkou"  a ,,svým" designem .(viz níže) Vypadá to hezky, ale u této lampy chybí právě to hlavní. Princip, na jehož základě funguje skleník.
Kristýna je nesporně talent. Doufám, že jí tahle zkušenost neodradí.
Rozhodně si zaslouží  cenu šéfredaktorů DB 2011 za nejlepší prototyp designéra a cenu katedry užitého umění VŠUP. Gratuluji!!

                                                       
                                                     

6 komentářů:

hanele řekl(a)...

holka jedna šikovná! sklínka s ostrůvkem je báječná, cink!

Soňa Malinová řekl(a)...

cink:-)

monča řekl(a)...

Zaregistrovala jsem na DB obě lampy a ten nápad se mu líbil. Kristýna je úžasná, líbí se mi jak každá věc má svůj příběh a duši, prostě to něčím hřeje, něčím co je člověku blízké, blízké tím z čeho vychází. Tleskám a gratuluji.
Zkušenost s firmou Brokis mě mrzí, jejich koncept mne zaujal a sama jsem uvažovala o tom, že bych s nimi navázala spolupráci...tak to si ještě rozmyslím.

Soňa Malinová řekl(a)...

Brokis, jedna z mála firem, co chytla, že je třeba spolupracovat s designéry...a umí to prodat. Škoda, že se s Kristýnou nedohodli.Bylo by to skvělé spojení.

monča řekl(a)...

Právě. Škoda.

El. řekl(a)...

Tleskám a gratuluji !!!
El.