pondělí 2. ledna 2023

Silvestr ve sportovním duchu.

Tradičně jsme šli na tůru. ( 20 km v bahně) Doma po páté. Večer sami dva. 

V deset už  mrtvá. Nevzbudily mě ani petardy. Za to kočka byla úplně vyděšená. Výjimečně jsme ji nechali u nás v ložnici. 

....

Včera  film Davida Ondříčka ZÁTOPEK . Jeden z těch, co si film napíšou, natočí a dopadne to skvěle.  V hlavní roli Václav Neužil a Martha Issová. Bylo znát, že roli pro Marthu Issovou psal její muž. Perfektně to sedlo. 
Film měl nejvíce nominací na Českého lva.   


Tady  i dokument DOKUMENT 



font písma ( ve tvaru závodního oválu)  studio NAJBRT 




7 komentářů:

Lenka R. řekl(a)...

Film se mi líbil, ale nedávno jsem viděla dokument s Danou Zátopkovou a její smutek z toho, že neměli děti, byl ještě silnější než v hrané podobě. Bylo mi jí líto, mluvila o tom, jak moc si dítě přála a jak Ťopek chtěl, aby se veškerá pozornost soustředila na něj. A nakonec dvacet let samoty, i když uprostřed přátel...

Soňa Malinová řekl(a)...

A jak se jmenoval ten dokument? Já viděla jen 13. komnatu a tam zněla hodně optimisticky. Ale dovedu si představit, jak se všechno podřizovalo jejímu muži. Dan trénuje už půl roku každý den na iron man a jsem ráda, když tam občas vsunu něco jiného:)

tualkraplak řekl(a)...

Dobrý večer, film jsem viděla už v kině, včera též, líbí se mi. O tom sportu, i třeba trénování Vašeho muže, říkám si : proč? Chápu, že chlapi i ženský to baví se porovnávat, něco dokázat, i pro sebe, nejen pro druhé, i mého muže, i já závodila, ale opravdu se zamyslet proč, k čemu? Také jsem šla delší výšlap, sama, mám ráda přírodu, také jsem to chtěla zvládnout, ale například třeba to trénování dětí 4x týdně a o víkendu zápasy.... PROČ? děti ke sportu vedeme, ale nechtěla bych, aby se to zvrhlo do tohohle frmolu jak dětí, tak rodičů. Chápu, že když je pak nadaný, chcete to posouvat dál, atd ....přijde mi důležité být s dětmi v lese, venku, aby znala život kolem sebe, né plavat jak otrok sem a tam.... nevím, třeba se to u nás také zvrtne, třeba některé z dětí bude hodně chtít(asi je to o rodičích je tam podržet) a budu tu psát za pět let něco jiného....ale u mě stálé PROČ. ta důležitost člověka mi přijde částo tak směšná. Stačí silnější bouřka a víte, že proti přírodě nejsme nic . Hezký nový rok...jsem se rozepsala. Dá se to pochopit? Zamyslet se opravdu nad tím? Jinak PRO SPORT A Pohyb JSEM STOPROCENTNĚ! Kristina

Anonymní řekl(a)...

Téma děti bylo hodně smutné. Vůbec v ničem by ho to nebrzdilo, stejně je toho většina na ženě, takže by to omezilo hlavně její kariéru. Mě mrazí z toho, jak se vyjadřoval k popravě Horákové. Stejně jako pro popravy kdysi hlasoval Arnošt Lustig, ten to byl později schopen sebekriticky komentovat... a jinak ano, soutěživost ve sportu je někdy až komická, zvlášť v dnešní době, kdy jde kolikrát o tak nicotné rozdíly v časech, že je to mezi těmi nejlepšími spíše dílo náhody a momentální situace.

Lenka R. řekl(a)...

Název dokumentu už si nepamatuji, snad to byl tento "Kde já se tady beru?".

Soňa Malinová řekl(a)...

Já jsem film hodnotila spíš z uměleckého hlediska.

Anonymní řekl(a)...

Film to vzal dost po povrchu, neměl asi vyvolat žádnou kontroverzi ohledně hlavního hrdiny. Skvělý výkon Neužila, Issová dle očekávání přehrávající a méně věrohodná, každopádně v Dukle 61 dialekt i lidový přístup přeháněla ještě víc, tady už to bylo o něco méně afektované.