pátek 29. října 2021

Týden začal lehce neuroticky.

V jednu ráno vzbuzená. Nakonec se na stavbě ukázalo, že elektro ( až na jednu zásuvku) v pořádku.

Do budoucna jsem si zakázala být jakkoliv angažovaná v rekonstrukcích. A už vůbec ne, že bych stavbu dozorovala. To dělala celý život   moje máma a měla nervy na dranc. Po  jedné velké rekonstrukci koupaliště měsíc jen pletla svetry. 

Pořád mě ze všeho nejvíc baví navrhovat. Kdybychom zítra nesázeli živý plot, strávila bych  s radostí celý den navrhováním.

No jo. Živý plot. Po čtrnácti letech bydlení. Taky máte sousedy, co mají jasný názor, jak vysoká má být vaše tráva, co máte posekat, přesadit atd. Ještě jsme nezačali sadit a živý plot je neschválen. Touha po soukromí nepochopena. Myslíte, že může habr vyrůst do výšky Čínské zdi?:)

D. je zas nemocný. 14 dní přecházel zánět průdušek. Ani ne týden jakž takž a už je zas na hromadě. 

Budu sadit s Davidem a Borkem. 200 habrů.  To jsem zvědavá, jak nám to půjde.

.......

O víkendu změna času Nesouhlasím!!!!!!  Prý je to přirozenější, ale mně ta brzká tma úplně paralyzuje. Chci západ slunce v půl sedmé a ne v půl šesté. A bude hůř. Musím si udělat plán, jak dobu temna přežít. Zatím to teda jde, protože je extra krásný podzim. Nebo se to zdá jen mě ?

Na Netflixu a HBO všechny dobré seriály vystřílené. Naposledy MAID / SLUŽKA. Trochu mi už v posledních dílech lezly na nervy její zaražené a nechápavé výrazy, opakované dějové zvraty, ale i tak jsem měla skoro u každého dílu na kahánku. Kolik lidí žije na hranici chudoby, v šílených vztazích , o samotě. A já nespím kvůli jedné debilní zásuvce.


20 komentářů:

Jana řekl(a)...

Ad posun času:taky nesouhlasím, ale z opačného důvodu, chci RÁNO světlo, a ne od září vstávat do tmy (5.30). Btw, omyl většiny lidí, tím, že se nebude posouvat čas, tak se den nenatáhne, bohužel. Sice by se v prosinci stmívalo až v pět, ale ráno by byla tma do devíti. V Rusku prý měli nějakou dobu letní čas, ale museli ho zrušit, lidi měli z ranní tmy deprese. Jako žena z vesnice říkám, nechme ten čas, kdy je v poledne poledne. Zajímavá myšlenka s tím, věnovat část výplaty potřebným. My přispíváme nárazově, nepočítám-li nedělní sbírky v kostele. A souhlasím, čím jsou lidi bohatší, tím míň se jim chce dělit, i papež František říká, že problém světa nejsou potřeby chudých, ale nenasytnost bohatých. Hodně štěstí s habry a pořádně zalít, je děsné sucho.

Soňa Malinová řekl(a)...

Vstávat v 5:30 je šílené. Můj muž vstává v šest ( takže už vstanu taky), ale nemusím nikam dojíždět. Habr máme zalévat po zasazení jak často?

Anonymní řekl(a)...

Úplně mimo./Mimochodem nechcete se rozepsat o té komunitě?/Ale na Netflixu doporučuju seriál Kaštánek.Martina

Lucie Konečná řekl(a)...

Soni, nám soused uřízl několik stromů, zkrátil je tajně o 3 metry. My ty stromy sázeli ještě než koupil pozemek - aby každý měl své soukromí. Nejvíc mě mrzí, že stromy asi uhynou a zvažujeme soudní stížnost. Jo - a některé z nich byly habry. A vyrostou až do nebe, když je necháš :)

Soňa Malinová řekl(a)...

No, zpětně to hodnotím, že to byla trochu sekta. Myslím, že by to jen tak někdo nerozdýchal. Když někdo potřeboval nové boty, napsal do ústředí, že potřebuje dámské boty, jarní, velikost 39. Přišly boty ( samozřejmě ze second handu) Pila se jen čistá voda z kohoutku a jidlo, co vyřazovaly na konci dne velké potravinové řetězce. Druhý silný zážitek bylo cestování po Pobaltských republikách v roce 1992. Strašná chudoba a zároveň neuvěřitelná pohostinnost a laskavost.

Soňa Malinová řekl(a)...

Lucie, já si to úplně vybavuju, jak to máte krásně zarostlé. To je zkrátil tak, že je vidět z jedné zahrady do druhé?

Anonymní řekl(a)...

Nemohu si pomoci, musím reagovat. Já se dnes ráno probudila s myšlenkou, že čas se konečně vrací. V 6 hodin je opravdu 6 hodin. Hurá. Ona se tím posunem opravdu nezíská hodina času navíc, jak si někteří evidentně myslí, doba slunečního svitu bude stejná. Jen si zbytečně dvakrát do roka rozhazujeme biorytmus.

Anonymní řekl(a)...

Soňo venku u nás i u vás hodně fouká. David by neměl být teď vůbec venku, natož sadit habry. Čínská medicína říká, že vítr přináší nemoci, a proto by se člověk měl mu vyhýbat. Bude se mu to vracet celou zimu a jaro, pořád stále. Nově vysazeným Habrům zalévat hodně často, případně i v zimě jak se trošku oteplí nebo zmírní mrazíky. Jinak budete mít stromky na podpalku. Zdraví Iwka

Anonymní řekl(a)...

Máme řadový domek, s malým výběhem, habry máme okolo plotu a už bych je znovu asi nedala. Sousedům se nelíbilo, že jim listí padá na zahradu a já se ani nedivím. A určitě mají na svém pozemku taky naše kořeny. Ale to je asi problém u všech těch malých výběhů, které teď novostavby mají. Rostou opravdu hodně, je potřeba je zastřihávat. Padají z nich hromady listí a nějak se to prostřídává, že z některých až na jaře, takže mezi tulipány je suché hnědé listí. Co je fajn, že ptáci si tam staví hnízda, ty objevíme, až je listí pryč, jsou tam neviditelná. Hana M.

Anonymní řekl(a)...

K zmene času - za mňa konečne!!! Takto to má byť a tak je to prirodzené (absolútne nenávidím zmenu času na jar) a neviem sa dočkať, že budú deti chodiť ráno do školy za aspoň akého takého svetla a nie za plnej tmy vrátane prvej vyučovacej hodiny. Večer nech je kľudne tma, v zime to tak má byť - večer krb a teplé ponožky! :-)
Srdečne zdravím! Monika

Soňa Malinová řekl(a)...

Já chápu i ty zastánce zimního času. Jak jsou různé povahy, tak různé preference.Horší bude až zruší jeden z nich. Polovina národa bude nešťastná:))

Soňa Malinová řekl(a)...

My máme hodně velký pozemek, takže na jedné straně bude habr pět metrů od sousedů a na druhé tři metry. Ale i tak mi je jasné, že budou stížnosti.

Anonymní řekl(a)...

Soni, z mé zkušenosti žádný pozemek není tak velký, aby Ti sousedi nedávali připomínky :). Já mám zkušenosti všeho druhu, bydlení v bytě, tam se navzájem sousedi moc nestarali, a když tak se pomlouvali potichu.. Nikdo nechtěl jít do konfliktu. Pak na horách, v podstatě na samotě, na dohled asi 300 metrů, měla "sousedka " potřebu mě neustále upozorňovat, že po její louce o ploše 10 tisíc m2 se nechodí... A teď bydlím na vesnici, nikdy nedoženu těch 60 let, co tady bydlí sousedi, kteří se tu narodili. Takže tak ke mně přistoupili, rádi by určovali všechno. Já je ignoruju, oni ať si na zahradě dělají co chtějí, a já si dělám též. Samozřejmě v mezích zákona. Zajímalo by mě jak je to jinde.. Nikdy bych si nemyslela, že jsou sousedské vztahy tak náročné. Já jsem v podstatě takový slepý krtek, nikoho neřeším, neposuzuju, a tady jsem překvapená, co lidi sledují, hodnotí.. a rádi by určovali. zdraví Lenka z Ovy

Soňa Malinová řekl(a)...

Asi je to všude stejné. Ale uvědomuji si, že by to mohlo být daleko horší.
Skvělé je, že všichni okolo jsou tiší. Nikdo si nepouští nahlas rádio, nedělá párty atd.Takže to musím brát s větším nadhledem.

Anonymní řekl(a)...

Důležité je vysadit živý plot tak daleko od plotu, abyste to mohli stříhat ze všech stran (aby vám neprorůstal plotem). A zpočátku plot pořádně stříhejte, držte nízko, aby se vám dole nevyholil.
Budete si muset koupit elektrické nůžky na stříhání živého plotu, pokud sázíte 200 sazenic, jinak vám upadne ruka.
Já mám s živými ploty padesátiletou zkušenost. Dnes, kdybych se znovu rozhodovala, koupila bych si cypřiše, ty rostou pomalu, nemusí se dobře dvacet let stříhat a na zimu neopadají. Ale jsou drahé, vím.
https://www.lovelyhome.cz/cypris-stalezeleny-jako-idealni-zivy-plot/

Ráda vás čtu!
Alena

tualkraplak řekl(a)...

skvělé, o 200 stromů více ! skvělé !přijde mi to až neuvěřitelné, opravdu 200 ?
jak já chápu, že chcete soukromí . škoda, že né ti vedle :D
to Vám fandím .
jsem ráda, že večer bude brzy tma, nikoho nevidět:D ..bezvadný !

Veronika Kvíčalová řekl(a)...

Za me cypřiše ani thuje neeee ;) Habr je super a mým favoritem jsou bambusy.
Hezký večer Veronika

Anonymní řekl(a)...

Habry máme 10 let, už je to hradba parádní. Jsem moc spokojená, od cesty nejsme vidět a listí mi nevadí, nechávám pod stromy nebo dávám na zimu na záhony. Pravda je, že některé lidi překvapuje, že stromy mají listy a i náš soused luxuje zahradu, aby v ní ani lísteček nebyl a všechno co mělo listy už pokácel...takže jsou tam jen jehličnany a thuje. Myslím, že to listnatými stromky doháníme my, ovšem nevím, zda k jeho radosti. Přes zimu habr neopadá, listy zhnědnou a opadají s novými lístky. Za mě je habr super volba. Za pár let budete za super zelenou zdí! Monika

Soňa Malinová řekl(a)...

Děkuji, Moniko, za povzbuzení.

LePo227 řekl(a)...

Ja muzu z Netflixu doporucit Kastanek,The Fall /G.Anderson, J.Dornan/, Homeland.