neděle 27. září 2020

Za uměním

D. mě vytáhl do Domu umění v Ostravě na výstavu Dělník je smrtelný, práce je živá. 

Jeli jsme se podívat hlavně na jeden obraz, který tam byl od Zbyňka Sedleckého. ( ten bude vystavovat u nás v březnu). Vůbec jsem netušila, že bude výstava tak rozsáhlá a skvělá. Šimotová, Kolíbal, John, Rittstein, Špála, Reynek...





( zkoumám plátno od Zbyňka Sedleckého )






A víte co? Dan tam potkal fotografa Viktora Koláře. Hned si domluvil podpis knihy. 

Jak tak vycházíme z galerie plní euforie, upadl před námi nějaký starší pán kolem osmdesátky. Dan se nabídl, že ho odvezeme domů.  Asi se trochu bál, co jsme to za lidi. Nechtěl doprovodit až přímo ke dveřím. Tak snad je v pořádku.

Hned odtud jsme to vzali smahem do Olomouce na výstavu Ivana Pinkavy. Krása střídá nádheru. 


                                                        
                                             ( Ivan Pinkava  )





Oběd v Potrefené huse a kafe v Konviktu . 

S Adélou a Jakubem do jejich malířského studia ASO






Dlouho jsme rozebírali malíře Neo Rauch, který je teď  absolutní špička v Evropě. Adéla s Jakubem a všichni kurátoři napříč zeměmi nadšení, my s Danem úplně zděšení . Jako opravdu nic tak šíleného už jsme dlouho neviděli.  Jsem nalomená, jestli vůbec můžu vést galerii, když nerozpoznám skvělou malbu.

Krásný den to byl a za chvíli začíná detektivka. Pivo, dobroty. Ou jééé.





5 komentářů:

Veronika řekl(a)...

Soni, díla Neo Raucha jsem neznala a to jsem vystudovaný kunsthistorik. Osobně mě ty malby taky nikterak neoslovují, ale historik umění by správně neměl mít vyhraněný vkus, takže na mých pocitech vlastně nesejde :-) Každopádně, chci říct, že význam jeho děl ukáže stejně až čas, jako u všech jeho tvůrců. Možná je natolik progresivní, že se do dějin zapíše, možná ne. Každopádně vy z toho, že Vás malby neoslovují nebuďte smutná, myslím, že ani u galeristy není třeba aby se mu vše co se dnes vystavuje líbilo a stejně tsk, aby se mu líbila díla všech umělců, kteým dá prostor. I když obzvlášť vy máte podle mě nárok si zvolit, čemu chcete dát svou energii, protože Vaše galerijní činnost je i tak přínosem. Nejste instituce, krerá by měla být objektivní a reflektovat současné dění vyváženě.

Andrea Tachezy řekl(a)...

Neo Rauch měl před lety výstavu v Rudolfinu. Moje parket to teda není.

Soňa Malinová řekl(a)...

Danovi to připomíná holandského malíře Boshe, taky takové psycho.

Soňa Malinová řekl(a)...

Veroniko, v tom máte úplnou pravdu. Když už galerii platím ze svého, chci vystavovat to, co mě se líbí a přijde mi dobré. Ty první roky jsem se v tom trochu plácala, ale už jsem si o něco jistější.

Loan lender řekl(a)...

Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time with a low interest rate of 2% and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just contact us We Are Here To Show You A Better Way To Financial Freedom !!!
Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
whatspp Number +918929490461
Mr Abdullah Ibrahim