pondělí 30. března 2020

Letní čas

Já ho miluju. Sedm večer a tolik světla.
Několikrát jsem si říkala, jaké štěstí v neštěstí, že k nám nedorazil virus  v lednu, ve tmě . To by byla depka na entou.

V šest budíček , D. do práce ,  chystám svačinu a balím oběd , polibek  na odchodu.
Po osmi hodinách navrhování jsem úplně guma.
Jedu do pekařství. Mám absťák po čerstvém pečivu.

Vařím koprovku. První pokus jsem vylila. Borek miluje koprovku od babičky Evy, Dan od svojí mámy. Smůla. Bude ode mě.
Všude píšou o vývaru, ale tohle je na mě moc složitý a navíc vývar nemám. Vy jí taky děláte z vývaru?


Vracím se k práci.
A je sedm. Přemýšlím, jestli si můžu k psaní na blog nalít sklenku vína, když bylo ještě včera šest.

Večer něco z    České filmové klasiky








20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Soni asi jsem divná, mi vyhovuje zimní čas. A koprovku miluju a nedělám ji z vývaru. Mám ráda chuť kopru, nejlépe čerstvého a nedělám ji nakyselo. Prostě smetanová omáčka s koprem. Zdraví Lenka z Ovy

lucie řekl(a)...

je to delší čtení, ale pochopila jsem z toho mnohé ;)
https://www.kucharkaprodceru.cz/koprova-omacka/

Soňa Malinová řekl(a)...

Zrovna Kuchařka pro dceru, to mi přišlo vaření vyšší dívčí. Obě tchýně dělají bez vývaru a jsou skvělé.

Anonymní řekl(a)...

Bešamel, hlavně udělat chutný bešamel a je to..

evulekotule řekl(a)...

Soňo, já dostala záchvat smíchu. Jsem na tom s vařením dost podobně. Kuchařku pro dceru mám moc ráda, protože všechno vysvětlí a já pochopím podstatu. Pak to sice stejně uvařím blbě, ale baví mne tomu rozumět.

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, u nás koprová omáčka na tento způsob :
1 sklenice sterilovaného kopru - vyklopím do hrnce
sklenici od kopru naplním vodou a přidám do hrnce
hodím kostku masoxu a nechám povařit (cca 15 minut)
přidám 1 smetanu (30%)
osolím
když mám čerstvý kopr tak přidám (ale není podmínkou)
nakonec zahustím (na zahuštění používám cca 1dcl studené vody + 2 lžíce hladké mouky - to vše rozmíchám v hrnečku a postupně za stálého míchání přilévám k omáčce)
vše nechám povařit cca 7-10 minut na mírném ohni (v tomto čase připravuji vejce,které k omáčce podávám)

Soňa Malinová řekl(a)...

Tomu říkám recept! Potřebuju recepty polopatě.

Anonymní řekl(a)...

Ve všech jiných věcech Vám velice fandím a obdivuji, ale zrovna letní čas opravdu, jako sova, ráda nemám. A ta příšerná každoroční změna! Modlím se, aby to už konečně poslanci pochopili a zrušili. Letos to holt máme ještě zostřené koronavirem. Nebo možná naopak, koronavir máme zostřený změnou času.Zdraví Marie

Anonymní řekl(a)...

Všechny zdravím, tak jo, jak ji vařím já :-)...
Dám si máslo do kastrůlku, na to mouku a udělám světkou zásmažku(jíšku), přiliju vývar/pokud nemám tak vodu s kostkou) a mlíko, tak nějak přiměřeně (asi půl na půl) a kvedlám, aby tam nebyly žmolky. Provařím, mělo by to zhoustnout, ale ne moc. Přidám kopr, ve skleničce u je ochucenej, dosolím, dle potřeby ocet, cukr...podle chuti. Stejně dělám křenovku, akorát vyměním kopr za křen a nedávám ocet a cukr.
A letní čas mám taky ráda, akorát to vstávání první týden je teda sado-maso :-). Petra

AnKor řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
AnKor řekl(a)...

Zdravím, co rodina to jiny recept. Já osmahnu cibulku na másle nebo sádle, posypu moukou a udělám z toho jíšku. Zaliju vývarem a provařím. Rozmixuju, přidám smetanu a kopr, čerstvý nebo z mrazáku. Dochutím octem. (syn musí omezit sul na minimum tak varime bez ní, poctive s vývarem aby to bylo dobré)

Renata řekl(a)...

Inu, koprovku bez vývaru, s vodou, se smetanou, s mlékem, s cukrem, s octem, s bramborem, s vejcem, dobrou chuť. Klidně dvě sklenice naloženýho kopru i s lákem svařím, přidám tučné mléko - vyleju klidně celou krabici, provařím, sleduju, jak se to všechno "zdrclo", ale mně to neva. Přidám smetanu 31%. Prohřeju. Zahušťuju bílou jížkou od Knorru. Dochucuju octem, cukrem, solí. Opatrně. Ízy pízy, brambory se vařej dýl než celá omáčka. Vejce natvrdo k tomu a bašta je na stole. Tolik zprávy od nás z domova :-)

PS: Nikdy neodhadnu množství a uvařím víc, ale vždycky, vždycky se to sní. Nechápu.

Kotaska řekl(a)...

Já teda, ač skřivan, změnu na letní čas taky nesnáším a radši bych si přála zůstat trvale u zimního času, přijde mi, že se začnu těšit z přibývajícího světla, odpoledne se hezky prodlužují a pak BUM, je hrozně moc hodin, nic nestíhám, protože je o hodinu víc... Jinak jste mě Soňo inspirovala a jdu dělat koprovku :-)

Anonymní řekl(a)...

Jsem pro letní čas, protože tma v prosinci ve čtyři hodiny je strašná a koprovku ala AnKor,
bez masoxu (fuj) a bez umělohmotné jíšky (taky fuj,stačí si přečíst složení) . Martina

Anonymní řekl(a)...

Tak já jsem se naučila udělat světlou cibulovou jíšku, na másle / oleji nechat zesklovatět , jemně nakrájenou cibuli, zasypat moukou a umíchat světlou jíšku, zalít mlékem, ososlit a míchat a vařit na slabém ohni, aby se nepřipálila. když je hotovo (15-20 minut podle množství), přihodit kopr (mám vlastní mražený), nechat přejít varem. Dochutit octem (používám bílý vinný).

Anonymní řekl(a)...

Je mi celkem jedno jaký je čas. Normálně vstávám brzo, a jak je světlo déle, tak také udělám po práci na zahradě i doma více práce. Koprovku dělám bez vývaru, s mlékem z mlékomatu a s čerstvým koprem, a k tomu vařený brambor a vařené vejce. A fakt je, že moc ráda vařím a nemusí být vše jak se píše ve všech možných příručkách. Naše babičky také tak nevařily. Zdraví Iwka

Marta řekl(a)...

AHoj Soni, koprovka je děsně jednoduchá,jako třeba puding, žádnej vývar. Mlíko do půllitru, z toho polovinu dáš vařit. V tom studeném mlíku v půllitru rozmícháš hladkou mouku (nevim přesně, ale asi tak 2 lžíce) a to naliješ do toho skoro vroucího mlíka. To je "bešamel". Ten provařuješ a mícháš 10 minut, během toho to houstne. Potom tam naliješ smetanu, a do toho pak dáš nakrájený čerstvý kopr a sůl podle chuti. Pak dej vědět, který recept se povedl. Pac a pusu Marta Hostinská

Aranel řekl(a)...

Já bych se teda vyjádřila k tomu vínu - klidně. :)
A radši mám zimní čas a světlo je fajn, ale ten skok je prostě divnej, dyť světlo bylo i předtím už.

Jana řekl(a)...

Nesnáším letní čas. A je to blbost. Za dva týdny by bylo i v 7 hodin tolik světla. Ráno vstávám brzo a nesnáším vstávání do tmy, a to letní čas prostě dělá. Navíc, spousta lidí nelogicky argumentuje, že je delší den. Ne, není. Jenom je to posunutý. Kdo chce víc světla, ať si ráno přivstane. A v zimě jako bude brzo tma tak jak tak. KDyž necháme letní čas, bude ráno tma až do devíti.
Jinak koprovku moje maminka neměla ráda, proto se u nás nikdy nevařila. Ani já ji nevařím. ALe vývar dělám jednoduše: do hrnce dám maso (obvykle kosti ze zabijačky,příbuzní jsou chovatelé prasat i krav), jednu cibuli, jednu celou mrkev, jednu větší nebo hrst malých petrželí (ze zahrádky), když mám, kus celeru, celerovou nať z mražáku nebo ze záhonu, je-li, když nic, tak nic, lžičku soli, půl lžičky celého pepře, nového koření a 2 bobkové listy a pak vařím, v tlakáči hodinu, a vývar hotový. Kuchařka pro dceru mi přijde hrozně komplikovaná. Jo, možná to není super tažený vývar, ale do omáčky lepší než chemický masox.

Jitka řekl(a)...

Já mám letní čas taky radši. Jestli se rozhodnou zůstat na zimním, budou mi chybět ty dlouhé večery...ale chápu to. Jen mi přijde divný argumentovat přirozenými biorytmy, když podle nich stejně nežijeme.