středa 18. března 2020

Jednoduchý návod na výrobu roušky i bez šicího stroje

Osobně si myslím, že není jediný důvod, proč by dítě, teenager měl vycházet z domu, kromě návštěvy lékaře nebo procházky s rodinou.

Platí, že rouška má být ze 100% bavlny, aby se dala vyprat na 90 stupňů a pak přežehlit.
Kromě roušky samozřejmě dbát na hygienu rukou.

Pokud dospělý chodí bez roušky, šátku, nákrčníku, je   naprostý ignorant.
Nikdy nevíte, jestli jste nosič viru. Kamkoliv přijdete, nevědomě ohrožujte své okolí. Denně mám x telefonických hovorů s lidmi, kterým to nedochází.
Včera mi přišel balík ( pošťák měl roušku) a já si jí taky nasadila. Jeho zkušenost je, že se mu lidi smějí. Místo aby byli rádi, že je svým chováním chrání. To mi rozum nebere.
Rouška má i psychologický dopad. Lidé od sebe drží přirozený distanc.

Takže :
1. zakrývejme si čímkoliv ústa, nos a ideálně přidat i brýle při kontaktu s ostatními
2. ne každý umí šít, ale možná máte doma 100% bavlněnou látku a můžete ji věnovat
3. ne každý umí šít, ale každý umí stříhat  a připravit látku k šití
4. kdo umí šít, našijte , prosím, aspoň něco pro své okolí
5. šiřte osvětu různými kanály

Je správné, že sedíte doma, nosíte roušku, ale je spousta lidí, kteří jsou denně vystaveni nezodpovědným lidem. Jakýmkoliv výše zmíněným krokem přispějete k ochraně prodavaček, lékařů atd.

Návod na roušku z trička ZDE
Návod na ušití jednoduché roušky bez skladů TADY


A nakonec něco pozitivního. Navzdory fatálnímu selhání vlády, je úžasné jak jednotlivci , komunity, sdružení  a firmy se daly dohromady. Opravdu mě to dojímá. Na instagramu jsou stovky příběhů.




8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

dobrý je prát na 100%, ale na 90 stupňů Celsiových :), jinak jsem pravidelný návštěvník Vašich stránek a fandím Vám. Renata S.

Soňa Malinová řekl(a)...

Díky:)) Opraveno

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, na Chomutovsku jsou roušky ode dneška povinné. Cestou autem do práce jsem přesto viděla spoustu lidí bez roušky,většinou muže důchodového věku. Včera na jednání krizového štábu Chomutova ředitel MP hlásí shlukování obyvatel převážně důchodového věku. To už není ani k smíchu.....a děkuji za Vaše slova o selhání vlády. Jen se bojím, že právě důchodci to budou vidět jinak.....one man show prostě nelze uniknout. Martina,51 let, OSVČ,3 zaměstnanci. Na dpháčko a odvody na zaměstnance zatím mám :))))

Soňa Malinová řekl(a)...

Tak už všichni povinně. Na nás platí jen nařízení .

Anonymní řekl(a)...

Víte asi rýpnu do vosího hnízda,ale nevím jestli vláda selhala. Když se podíváme na Itálii a Anglii přijde mi,že kroky vlády jsou dobré. V Anglii to vidím na velký průs..! To co prohlásil jejich premiér Boris J.mě dostalo do kolen. Jsem zdrav.sestra a jsem vzteklá na našeho ministra zdravotnictví. Ten je tam zbytečný,jen cosi breptá a skutek utek.Odvolala bych ho pro totální profesní selhání. Dále si uvědomme,že nejsme v Asii kde jsou na nošení roušek zvyklí a nosí je téměř pořád, tudíž jich mají dostatek. My jsme v jiné situaci. Ale včera neměl roušku kromě mě na ulici skoro nikdo a dnes ji měli vpodstatě všichni. Což je fajn. A děkuji všem co ji nosí:-).
Zvládnem to :-).
Katka

jitka řekl(a)...

Dnes v Olomouci v parku měli všichni (99,9%) roušku - děti i dospělí. Většina byla ušitá.....
....Čech se přizpůsobí!!!

Jitka

Anonymní řekl(a)...

Zdravy rozum:-) Bezci a cyklisti zadychani v rousce ji maji za chvili vlhkou a nanic.
V lese plno chlapku sedi na pivu s cigaretou a rouskou pod krkem.

V uzavrenych prostorach a velke koncentraci lidi rozhodne! Siti a vyvarovani zdar.

"Jakmile klasická rouška zvlhne, stává se propustnou a nechrání. A k tomu dojde asi po dvaceti minutách. Překvapuje mě, když vidím lidi, jak venčí psa a mají roušku. Když v parku jednou za pět minut potkáte člověka, žádné riziko vám nehrozí, říká infekcionista Nemocnice Na Bulovce Jiří Beneš."

https://video.aktualne.cz/dvtv/po-dvaceti-minutach-uz-rouska-nechrani-v-lese-nebo-v-aute-je/r~76af1710696711ea9c800cc47ab5f122/

Unknown řekl(a)...

a2t36o0m59 l2o95x1o15 m3o40f8x66 v9y29t2q82 j5i94s3g82 m2t68m9f47