pondělí 11. února 2019

OSVČ na nemocenské

Jestli se něco jednomu politikovi povedlo, tak to je  rozeštvat zaměstnance s živnostníky. OSVČ pohrdají lidmi, co soutěží s účtenkami EET, závidí jim dovolenou , nemocenskou, důchod na stáří. Zaměstnanci nemají rádi živnostníky, protože jsou pány svého času, nemusí se otravovat s protivným šéfem, dělají, co je baví, mají se dobře.

A přitom ve skutečnosti  se navzájem moc potřebujeme. Já potřebuju učitelky, zdravotníky, paní, co mi vyřídí novou občanku, prodavačku. Zaměstnanci potřebují kadeřníky, restaurace, prodejce aut, večerky. Bylo by hezké nejenom vědět, že se potřebujeme, ale kdybychom si jednotlivých profesí vážili, nehledě na to, jestli jsem zaměstnaná nebo zaměstnávám sebe. Přejme si navzájem jen to dobré, držme při sobě.  Protože každá profese má svůj rub a líc. Ne každý živnostník se má dobře a má našetřeno na období nemoci nebo dovolené, ne každý zaměstnanec si může vzít jen tak mírnix dýrnix nemocenskou, i když jí má placenou. Každý máme své výhody i nevýhody, stresy i radosti.
....

Od vernisáže ležím a snažím se zdolat chřipku. Celý víkend doháním handicap z mládí - poprvé koukám na seriál Sex ve městě. Výborná léčebná procedura, při které zapomínám, že mě bolí celé tělo.
Pokud jsem někoho na vernisáži políbila na uvítanou nebo na rozloučenou a leží už taky, moc se omlouvám. Na zimní období bych vyhlásila zákaz podávání ruky a polibky.

btw: Být nemocný a sledovat Sex ve městě je  trochu masochismus.














20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Soni, ať s horečkou nebo bez, myslí a píše Vám to výborně...ta vzájemná potřebnost a z toho vyplývající respektování jsou víc než nutné, dík za tuto úvahu a brzy se uzdravte jarka

Anonymní řekl(a)...

Soničko,,, tato slova tesat do kamene, opakovat jako mantru, učit na základní škole. Pořád málo. Celý svůj profesní život trpím poznámkami jak se mám dobře, jenom proto že jsem OSVĆ. Ona stačí úplně ta zodpovědnost za sebe a za zaměstnance. Několik let jsem z toho skoro nespala. Važme si práce jiných, chovejme se k sobě slušně, a nezáviďme si, ptž v podstatě není co. Lenka z Ovy a brzké uzdravení :)

Anonymní řekl(a)...

Hodně lidí má možnost se rozhodnout jestli bude zaměstnanec nebo OSVČ se všemi výhodami a nevýhodami. Všechno má svá pro a proto a potřební jsou oba.
Co ale nechápu, je to závidění dovolené, nemocenské, stravenek, důchodu zaměstnancům. Přece když si OSVČ platí všechno pojištění, tak má také nárok na nemocenskou a důchod.
Zaměstnanci nikdo dovolenou, stravenky atd. neplatí ze svého. Na všechno si musí vydělat, jen s tím rozdílem, že jeho výdělek zůstane zaměstnavateli, který ho "přerozdělí".
Daňová zátěž zaměstnanců je mnohem vyšší.
Eva

Plihalova řekl(a)...

Milí moji...každá práce je nám platná,jak praví klasik i zde Sonička.Je to tak..Já jsem zaměstnanec,nemohu si vzít co chci mirnix,tirnix,neschopenka bolí při pohledu na výplat.pásku.Momentálně doma ležím s chřipkou a laryngitidou😕.Obdivuji živnostníky a vůbec hodné,pracovité lidičky.Mějte se krásně a Vy Soni se uzdravte.JP

Soňa Malinová řekl(a)...

Je to přesně tak, Evo. Lidi si závidí něco, co ve skutečnosti k závidění není. Věci jsou složitější a náročnější, než si umíme představit. Možná to ani není o živnostnících a zaměstnancích, ale o lidech přejících a zavistivých.

Jana řekl(a)...

Přesně tak... já jsem učitelka, většina lidí to vnímá jako "člověk, co nic nedělá a má furt prázdniny", přitom když jsem nemocná, je mi doporučeno, abych si nebrala neschopenku, protože kdo by za mně učil, takže buď náhradní volno nebo když to jde, tak hrst brufenů a nějak to přežít.

Jana řekl(a)...

A pod to bych se podepsala. Ať jsi brzo zdravá, Soni...pusu!

monča řekl(a)...

... třeba takový Japonci, ti si nepodávají ruku vůbec... 😄
(Trošku skok od Sexu ve městě. Mám ráda oboje a nestydím se za to.)

Jiřino, obdivuji Vaši efektivitu - když jste lehla, tak rovnou s chřipkou i laryngitidou 😎👍 Proč s tím ztrácet čas na dvakrát!

Přeji ať jsou všichni nemocní brzy zdraví a více tolerance a humoru nám všem!

Anonymní řekl(a)...

Soni jsem zdrav.sestra v Nemocnici-akciové společnosti. Takže žádné tabulkové platy - to na vyjasnění pro začátek. Vstávám denně v 5.30h(1x týdně před pátou, to když mám na šest) a protože mám starou maminku,po práci jdu ještě za ní. Přicházím k rodině cca 17,30h. Téměř denně. Potom směna doma a ve 20,30 jsem k.o. Chodí k nám do práce lidé OSVČ,st.zaměstnanci,mamky na mateřských,důchodci atd.a všichni furt spěchají. Zvlášť když jdou k lékaři a dožadují se vyjímek. Můj bratr je OSVČ a neustále si stěžuje jaký je chudák, jak musí moc pracovat - až do noci. Že jde na 10h do práce jaksi nezmiňuje. Jsme na tom vcelku všichni stejně, jen by si to měli lidé uvědomit, srovnat si to v hlavě a vážit si práce druhých. Každý to má jinak.
A vy si dejte zázvorový čaj s panákem slivovice a medem :). To pomáhá :).
Tak se mějte fajn.

Plihalova řekl(a)...

Že...prý je to častá komplikace.Marodím jednou za ...hoodne let ,tak proč to nevzít z gruntu.Mimochodem pro pobavení ,řítím se do menopausy,možná proto jsem jako bonus po 60ti dnech začala ještě menstruovat.Mějte se...JP

Jana řekl(a)...

Hodne zdravi! A vis, co je masochismus, kdyz jsme se Standou koukali na Sex ve meste a nebyli jeste manzele :)))). Zasveceni vi. (Sex az po svatbe).

Jana řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Soňa Malinová řekl(a)...

Jani, ale aspoň jste měli podnětné náměty k diskusi:))

Soňa Malinová řekl(a)...

U práce zdravotních sester si neumím představit jedinou výhodu. Máte můj obdiv.

EMa řekl(a)...


OSVČ nebo zaměstnanecký poměr je přece ale volba každého z nás
a nic nám nebrání vystoupit ze své komfortní zóny a změnit to.
Místo stěžování konat, ne?
Jsem anesteziolog,nyní na ZZS, od promoce daním každou vydělanou korunu.....
Jasně, noční služby, víkendy,vánoce, ne vždy ideální pacient, ale vybrala jsem si to,
práce mě baví,máme fajn kolektiv. Až to nebude platit a třeba vyhořím, budu to řešit.
A Sex ve městě je fajn i jako film,teda dva filmy.
Pokleslé filmové kultuře zdar!!!! :)
em

Soňa Malinová řekl(a)...

Zdar!

Plihalova řekl(a)...

Sex ve městě v tv😂 je fakt tak dobrý.Že by mi pomohl mě vyléčit?Zkusím.Zdar.JP

Anonymní řekl(a)...

Moji milí, vůbec nechápu proč jste rozpoutali diskusi: já jsem chudák,kdo je víc.... většina z nás má volbu,tak se přestaňte litovat a ostatním jenom závidět.
Iveta

Anonymní řekl(a)...

Soňo, líbí se mi jak jste napsala, že každý z nás potřebuje někoho na …. Musíme si vážit práce druhých. A pak opravdu není co závidět. Závidí jen hloupí a nevědoucí. Kdo z nás se má dobře nebo zle? Všichni, není tu válka ani nějaký vojenský konflikt, nemáme hlad a každý z nás má nějaké problémy. Lidé si neuvědomují, kolik stačí ke spokojenosti. Přeji brzké uzdravení. Iwka

NESTO řekl(a)...

Je to tak!!