pondělí 14. října 2013

Nemáte tip na uchovávání moštu?

Hned z rána jsme jeli moštovat naše jablka ze zahrady. 80 litrů. Strašně mě bolí ruce.
A teď co s nimi ? Něco rozdáme pŕíbuzným, ale zbytek musim uskladnit. Nemáte recept ?


14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Možno

1. zmrazit v PET lahvích - jenže tolik místa na tak dlouho v mrazáku zpravidla není
2. pasterovat a plnit do PET lahví - zatím jsme nezkoušeli, ale na netu jsou mraky zkušensotí ostatních
3. naplnit do lahví (skleněných, ideál jsou takové ty demižónky od levnějších vín :-) nebo PET), naplnit až po vrch a dovnitř zasunout špalíček čerstvě vykopaného oloupaného křenu - uložit bez pasterace do sklepa

Poslední jmenovaný způsob vyzkoušen loni. Mošt vydržel až do jara, měl, pravda, lehounký křenový, takový ostrý podtón, který nás ale nijak nerušil. Po otevření ovšem nutno rychle spotřebovat. Za tento nápad děkuji kamarádovi Jirkovi, který se s námi o něj podělil :-).

Hezký den,

Lea

Jo, jedna paní ještě mošt svařovala s cukrem a vráběla si tak jablečný sirup do vody nebo v zimě do čaje. Taky možnost, na můj vkus ale příliš sladká.

Anonymní řekl(a)...

Dodatek - lehounký a ostrý zdá se na papíře (monitoru) býti v rozporu, jak na to koukám :-). Ostrým jsem myslela, že se zkrátka nedal zapřít - ale jak píšu, když to přijete jako důsledek zvoleného způsobu konzervace, tak s tím problém není :-).

Anonymní řekl(a)...

Fakt už poslední dodatek - dcera mi rozebrala klávesnici a po sestavení dost písmenek vynechává, tak se omlouvám, že píšu jak Tatar.

Soňa Malinová řekl(a)...

Moc díky, Leo. Zkusím pasterování, jen se mi nezdá, že stačí nalít do lahví jen horký mošt.

Anonymní řekl(a)...

je nutno zahřát na 80 stupňů

Unknown řekl(a)...

Když jsem byla malá, tak si vzpomínám, že jsem měli opravdu kvanta jablečného moštu a moje mamka ho zavařovala do takových těch klasických sklenic jako jsou na okurky :D a pak jsme jen chodili a odebírali ze sklepa...a byl vždy výborný jako čerstvý :-)

Anonymní řekl(a)...

Mám osvědčené pasterování, mošt se zahřívá na 80stupňů a průběžně se sbírá kal, který se vytváří na povrchu. Poté zůstává mošt čirý a vydrží dlouho. Při 80 litrech je to hodně práce, ale pokud se vám mošt nevejde do mrazáku, tak se to určitě vyplatí

M.A.R.K.I řekl(a)...

Soni, já ho naliju do sedmiček kompotových sklenic a zavařím .... pak skladuju v temnu .... Marki

Anonymní řekl(a)...

Pasterovany ale nechutna tak dobře jako zamrazeny. Já radim za razit ! ;)
Petra

Unknown řekl(a)...

Souhlasím s Marki. V moštárně mi radili sterilovat - asi 20 minut a ukládat do vodorovné polohy. Já to nezkoušela, tak vysoký hrnec jsem neměla. Ale na zimu teplý mošt s hřebíčkem a skořicí... ó jé ;-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Diky za všechny tipy.Zkusila jsem mošt zahřátí a nalít po okraj do PET lahví.No, uvidíme.

Anonymní řekl(a)...

Most je treba zahrat na teplotu, kdy se na nem zacne tvorit pena. Penu odebrat a plnit do cistych PET lahvi tzv. na brco. Vzduch dela neplechu a tvori se pak plisen. Uchovavat v temnu a chladu. Pokud se zkazi, udelat z nej ocet ci nechat prepalit. Delame to tak kazdy rok a vydrzi az od leta. At chutma!!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, my jsme teď řešili to samé. Nakonec zvítězilo zamražení v PET lahvích (tchánovci mají plonkovní mražák) a nemůžu si to vynachválit. Už jsme rozmrazili 2. lahev a mošt je jako čerstvě vylisovaný. Jinou zkušenost nemám, ale tato u nás prošla skvěle. Hodně štěstí. Petra

Unknown řekl(a)...

zzzzz2018.6.16
ralph lauren uk
canada goose jackets
oakley sunglasses wholesale
fitflops sale clearance
skechers outlet
polo pas chère
oakley sunglasses
supreme outlet
ugg boots
christian louboutin shoes