středa 10. října 2012

S blížícími volbami něco o mém pradědovi.


Když jsme byli s bráchou malí, slyšeli jsme párkrát příběh o našem pradědovi a hlavně, proč nikdy rodiče do strany nevstoupili. Jako dítě posloucháte jedním uchem tam a druhým ven. Jediné, co jsem tehdy zachytila bylo to, že praděda se vyučil klempířem, pak založil klempířskou firmu v Ostravě a moc se mu dařilo. Po válce ho komunisti zavřeli za velezradu.( snažil se prý rozvrátit socialistický stát tím, že odvezl jednoho rozvraceče lidově demokratické strany na nějaké místo autem). Dostal za to 23 let na tvrdo v Jáchymově , zabavení veškerého majetku a pokutu 100 tisíc korun.
Chápejte, tehdy komunisti potřebovali majetek a kam jinam jít než za sedláky a živnostníky.
Děda  přežil v Jáchymově jen 7 let. ( tehdy vězení v Jáchymově přežívali jen silní jedinci).

Teprve minulý týden se mi dostala do ruky kniha zaměstnanců. Jsou tam všichni zaměstnanci od roku 1929 do roku 1949. Je tam nejen jméno , adresa, pozice, ale taky drobné poznámky typu : propuštěn za krádež plechu.
Poprvé jsem taky četla dopis od mé prababičky, který je adresovaný prezidentu republiky. Je to zoufalá prosba o propuštění. 


Během posledních voleb mi napsala jedna čtenářka blogu, že využívám svého mediálního vlivu na to, aby jsem manipulovala s druhými lidmi. Trochu se tomu usmívám, protože já žádný vliv nemám. Ale kdybych měla, tak bych ho moc ráda využila a řekla, že by bylo fajn jít v pátek k volbám.
Já jdu. I přesto, že se pomalu a jistě ve mě hnízdí stejný pocit jako za totality, že ať hodíte do schránky co chcete, vždycky komunisti vyhrajou. Tedy aspoň u nás v Havířově.













 .










19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem jako malá poslouchala podobné příběhy. Můj pradědeček měl statek, který nechtěl nechat zapsat do družstva. Tak ho zavřeli na 14 let a statek jim vzali takovým způsobem, že přišli a řekli, že se mají do druhého dne odstěhovat.
Prapradědeček, který statek vybudoval, si vzal život. Praprababička se zbláznila a i když už bydleli jinde, tak jim pořád utíkala a na statek se vracela ...
Pradědeček se navrácení statku dočkal v 80 letech.
Komunisty bych nemohla nikdy volit.
Jsem ráda, že se najdou lidi, kteří na tom jsou stejně a mají za sebou podobné příběhy.
Kdyby tento Váš článek pomohl jen jednomu člověku, aby je nevolil, tak jsem ráda.
Díky. Radka

Lucie Konečná řekl(a)...

Tomu říkám příběh! Máte úžasně silný kořeny, Soňo. To vás udrží dlouho rovnou. :-)

Katka řekl(a)...

Volit půjdu, komunisty určitě ne. Děda létal u topografů, kamarádi zdrhli, a on dostal 12 let, odseděl si 7. Nikdy o tom moc nemluvil, dodnes má divoký sny. Babička na něj celou dobu čekala, jezdila za ním po různých lágrech...Když ho pustili, nemohl najít práci....
Jsem na dědečka pyšná, že to nevzdal, že se s tím vším příkořím dokázal poprat, a obdivuju babičku, že mu dokázala být oporou..
A budu dělat všechno pro to, abych podobný příběh, nemusela vyprávět svým vnoučatům.
K.

Soňa Malinová řekl(a)...

A taky silný geny. Ma to krásný závěr.Po navracení majetku babička dala nám vnoučatum čast peněz. Vsichni jsme po skole zacali podnikat a podnikáme dodnes.Kazdy v tom, v čem si myslí, ze je dobrý .Já jsem si v 19 letech za to koupila keramickou pec.

Soňa Malinová řekl(a)...

Diky, za Vaše příběhy. Jsem dojatá.

Lenka R. řekl(a)...

Děkuji.

likaf řekl(a)...

To byla hrozná doba. Můj dědeček byl také kulak zavřený na10 let_zemřel rok po návratu domů. Babičku vyhnali na státní statek na druhé straně republiky na nucené práce. Rodiče byli stále "pod kontrolou" a dokonce i vnoučata označili za třídní nepřátele a zakázali studium VŠ. NIKDY je volit nebudu. I když se současnou vládou nejsem spokojená.

Evina K. řekl(a)...

Děkuji za Váš text a připomenutí příběhů z vlastní rodinné historie. Dědeček měl prosperující truhlářskou dílnu, a po jejím znárodnění i nadále jako řadový dělník musel splácet původní půjčky na stroje apod. Prababička a pradědeček se se "ztráty" mlýna už nikdy nevzpomatovali a předčasně zemřeli. A to, co se rodině vrátilo v restitucích přináší jen starosti a velké investice a já obdivuji ty, ze svých početných příbuzných, kteří se zprávy tohoto dědictví ujali.
I když v naší rodině jsme měli i ty komunisty. Děda - odbojář - se za války angažoval, a když pak asistoval při odsunu němců z pohraničí, psychicky to neunesel, utekl z akce i ze strany a už nikdy o tom nepromluvil.
Původně už jsem tentokrát nechtěla jít k volbám, ale teď půjd, s lehkým pocitem zmaru ale kvůli svým blízkým. Ještě jednou děkuji.

Soňa Malinová řekl(a)...

Na nás je, abychom hodnoty našich předků znovu vložili do našich dětí.

Evina K. řekl(a)...

Omlouvám se za překlepy a hrubky, nějak mne to téma uchvátilo, že jsem psala jako o život. :-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Pokud čtete můj blog déle, tak určitě víte, že na překlepy a hrubky jsem tady expert já:-)

Jana Burianová řekl(a)...

Takové smutné to je, kdo ví, jak bychom dneska ve stejné situaci obstáli. A k volbám mám stejný přístup - raději využít svůj hlas, než nadávat, že jsou u kormidla jiní. Ale moc optimistická nejsem:(

Mirjanka řekl(a)...

Předvolební prognózy ve mně vyvolávají zoufalý pocit...nejradši bych vylezla do ulic a křičela, ať se lidi vzpamatují...místo toho půjdu k volbám a zkusím svým lístkem návrat rudochů zastavit :-( U nás na severu Čech je to ale taky marné...jinak doporučuju přečíst dnešní článek MF Dnes od Jiřího Stránského...opravdu trefná slova. Jinak obdiv k vašemu dědečkovi, takové lidi dnes pohledat.

Terka řekl(a)...

Moc krásný, ač smutný post...Můj praděda také seděl, dokonce ve stejné cele s malířem Kristoforim (byli oba dva malíři). Poznamenalo to celou rodinu, jeho žena dostávala např. takové prace, při kterých byla nucená pracovat od 5-21hod., babička jako malá tedy musela jít k cizím lidem do výchovy, jinak by se o ní neměl kdo starat...a spoustu jiných příkoří. Praděda to naštěstí přežil, také byl v Jáchymově, a dočkal se i odškodnění od státu, takové směšné renty...


K jinému tématu:
znáš tento song? Elbow-Birds....

Soňa Malinová řekl(a)...

Kterého dědečka neposlali komunisti do lágru!!!!
Nečekala jsem tolik příběhů.

Soňa Malinová řekl(a)...

Neznám! Hudba i text skvělý.

Evina K. řekl(a)...

Už jsem tu zase, protože mne dnes šokoval kolega, kterému je 43 let, a po shlédnutí filmu "Ve stínu" se rozčiloval, že tomu filmu nerozumněl, protože netušil, že tu v padesátých letech tu už byli komunisti, natož nějaké vykonstruované procesy. Prý myslel, že až tak v šedesátých. A takoví lidé mají volební právo.
:-( Asi si budu hledat nové zaměstnání.

QualityDesign řekl(a)...

Soňo to je teda téma! Jde z toho smutek, jak z těch hrůz, co komunisté napáchali, tak z lidí, co nic nepochopili a tu šílenou dobu adorují. Volit půjdu, komunisty nikdy!

janavalachovicova řekl(a)...

Já jsem letos volby nestihla, jsem stejně jako Ty pořád jenom necmocná a to jsem chtěla do Čech přijet překvapit kamarády na svatbu ... Ty příběhy jsou strašný a moc nechápu, proč se ještě stále lidi diví, jak to tu bylo. Proč se dívaj dokola na Ordinaci třeba, když jim běží Zdivočelá země pod nosem ... Jo a btw! Dědeček se narodil 14. července, koukám, to je na narozeniny výborný datum! I když už je po volbách a ty šílený výsledky známe, přeju hezký den...j.