sobota 14. ledna 2012

Líný rodič


Všechno, co napíšu, berte jako postřeh, ne radu do života.

Až po čase jsem zjistila, že o způsobu naší výchovy byla napsána kniha Líný rodič . Nejsem líná, ale pohled na výchovu asi mám stejný  jako rodič líný. 
Mám totiž pocit, že se rodiče příliš angažují ve věcech, ve kterých by nemuseli. V konečném důsledku to má neblahý vliv na rozvoj osobnosti a na přípravu do života.

Co se nám osvědčilo:
- vaření s dětmi. Tady bych chtěla poděkovat především tchýni, která běžně kluky zapojovala do vaření. Je to součást programu během hlídání. Zapomeňte na to, že chcete mít pracovní stůl čistý a oběd rychle uvařený. 
Po několikátém vaření nechte děti vařit samotné. My jsme usoudili, že 11 let je tak akorát, aby David moc dobře věděl, jak je nebezpečný oheň, a že u sporáku se musí dávat vážně pozor. To ale neznamená, že nezůstanete stále ve střehu. Posledně hořela utěrka, když  chtěli s kamarádem udělat míchaná vejce pro celou rodinu.
Seznam jídel, která umí uvařit sám.
- míchaná vejce
- řízky
- krupičná kaše
- experimenty. Jahodový koktejl byl dost divný. Těžko říct, co všechno do toho dal.

Občas zaúkolujeme  děti, aby udělali  večeři, snídani, svačinu, cokoliv ...
Pro představu. 7 leté dítě je schopné si ohřát pečivo v mikrovlnce ( všechno máme v mrazáku) , rozkrojit rohlík příborovým nožem s pilkou , namazat a udělat si čaj.



                                                                     

 Po čase zjistíte, že když nestíháte , jste unavení a nebo třeba i líní, tak děti Vaši indispozici klidně přežijí a obslouží se sami.

Tou největší odměnou pak je Vám to, že aniž něco svému dítěti řeknete, ohřeje oběd a donese Vám ho do pracovny. Děkuji Davide.




- kutilství s dětmi. Můj muž má velmi manuálně zručného otce, bohužel nikdy neměl možnost mu pomáhat. Já to chápu. Chce to pevné nervy a trochu počítat s tím, že ne všechno dopadne úplně perfektně, ale přece jen je to obrovská škoda. Protože společné kutilství, a to může být cokoliv (lepit letadélka, řezání dřeva, oprava auta), připravuje pro život tím nejpřirozenějším způsobem.
Jsem měkota. Když David vrtá vrtačkou s mým mužem, odcházím. Bojím se.


Na Vánoce jsem od D. dostala šperkovnici na prsten. Dojatá.

- přesun z místa A do bodu B
všichni si vzpomínáme na své dětství. Jezdili jsme autobusem od první třídy a odpoledne přecházeli temný park. V dnešní době nemyslitelné a i já se řadím mezi rodiče v tomto směru úzkostné. Přesto je dobré nesetrvávat v tomto stavu do dospělosti dítěte.
První jízdy jsem trnula. Stále na telefonu.  Stokrát radši bych ho zavezla autem.

   V 7 letech jsem nasedla cestou z výtvarky na autobus, který jel opačným směrem. Už byla skoro tma. Vystoupila jsem na další zastávce na nádraží. A nenapadlo mě nic lepšího, než se vydat domů pěšky. U nádraží je obrovský rondl a když jsem už ho obešla po třetí, tak mi došlo, že chodím pořád dokola. To už byla děsná tma. Nakonec jsem se zorientovala a došla domů asi v deset večer.( 4 km ). Máma mrtvá strachy , policie v akci.

Dát dětem prostor je někdy nebezpečné. Stojí nás to více námahy a nervů, takže o lenosti a lehkovážnosti vážně není řeč. Je to ale to nejlepší, co můžete pro své děti udělat. Jednou Vám budou snachy líbat ruce.




Líný rodič: Anotace

Také máte pocit, že jste se stali otroky svých dětí? Z přehnaně zaníceného rodičovství však vede cesta ven. Existuje jednoduché řešení, které váš život učiní snazším a finančně méně náročným, život vašich dětí učiní radostnějším a navíc vám pomůže vychovat děti šťastné a soběstačné. Toto řešení autor knihy nazývá „líné rodičovství“ a jeho mantra zní jednoduše: „Nechte je být.“ Líný rodič je totiž dobrý rodič.
Taková filozofie pravděpodobně může jít modernímu, zaneprázdněnému rodiči proti srsti, protože je nám neustále předkládáno, abychom dělali více, a ne méně. Všichni rodiče bloumají kudy chodí, sžíráni hlodavým pocitem, že to všechno dělají nějak špatně a že je potřeba víc pracovat. Nikoliv. Problém není v tom, že do rodičovství vkládáme příliš málo práce, nýbrž že jí vkládáme příliš mnoho. Tím, jak přehnaně zasahujeme do života svých dětí, jim bráníme, aby vyrostly a postaraly se samy o sebe. Stáhněte se. Nechte je žít. Vítejte ve škole líného rodičovství. Jde o zaručený úspěch pro obě strany - vy budete mít méně práce a dítě tím jen získá, vy i vaše děti se naučíte užívat každodenního života a také samostatnosti a nezávislosti. A jak na to se dozvíte v humorné a láskyplné knize Toma Hodgkinsona, líného rodiče tří dětí, která se stane nepostradatelnou součástí vaší domácnosti.

18 komentářů:

Andrea Tachezy řekl(a)...

Soni, závidím ti Davida a jeho servis až do pracovny! asi jsem někdy někde něco prošvihla...

Lucie řekl(a)...

V tomhle směru mě fascinuje moje kamarádka Katka, maminka t.č. 4 dětí. Pamatuju si na dobu, kdy Magdaléna (1.třída) s klidem přebalovala svoji velkou panenku Marečka (pár měsíců) a nosila ho sem a tam, ačkoliv měla co dělat, aby ho unesla. No a tříletá Klárka dostala k večeři rohlík, kuchyňský nůž, máslo, marmeládu. Na rohlík si namazala asi půlcentimetrovou vrstvu másla, na to centimetrovou vrstvu marmelády, snědla půlku, pak řekla že už nemůže, ale byla děsně spokojená, že to zvládla sama... Katka s úsměvem utřela stůl a spacifikovala zbytky. Všechno jde, když se chce...

Lucie řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Soňa Malinová řekl(a)...

Často zaúkolujeme děti, až už není zbytí a nestíháme . A najednou zjistíme, že ony to zvládnou.Taky jsem si vzpomněla na rodinu se 4 dětmi. Osmiletá vypravovala do školy svou o dva roky mladší ségru a ještě ráno stihla vyvenčit psa.

hanele řekl(a)...

:) s tou krupicovou kaší mi připomnělo, že když jsme naposledy od vás jeli, tak kluci komentovali D. kaši, že byla děsné - mami, představ si, že tam měl takové ty hrudky, to se babičce Marušce nikdy nemůže stát :) Ubohý David, drsná škola života :)

Soňa Malinová řekl(a)...

jó, já vím...to k tomu patří:-)
příště budou řízky:-)

Helaovečka řekl(a)...

Tuhle úžasnou knížku jsem přelouskala během Vánoc a zjistila, že opravdu asi dělám moc. A jelikož jsem extrémista, mezi svátky se ze mě stal mega líný rodič. A ono to opravdu funguje!!! Dítě si najednou samo krásně hrálo (dva a třičtvrtě let), já si vedle něj na sedačce četla a prostě ho nechala být. Výlety jsme pořádali jen po okolí, žádné dlouhé cesty a všichni jsme si báječně odpočinuli. Budu své líné rodičovství rozvíjet co to půjde. A malý se mnou vaří od roka, sice binec, ale krásně mi míchá, mixuje a podává potřebné, prostírá, nalívá polévku...

Soňa Malinová řekl(a)...

To je moc hezký komentář od Helaovečka:-)

Simsalabim řekl(a)...

sono ja mam tak rada tyhle tve materske poznamky :) budu na ne urcite myslet, az povedu mladeho do skoly (na to si teda jeste pockam, ale i tak :) o knizce jsem zatim jen sylsela a chystam se na ni :) snad to zvladnu i prakticky ,)) a nejvic se tesim na to vareni, bracha delal obedy cele rodine nekdy kolem 10 let (domaci pizza experimenty a tak) :) mas sikovne kluky, hrda mama je nejkrasnejsi!!

Soňa Malinová řekl(a)...

Sim: to jsi měla vidět slohovou práci, kterou napsal můj mladší syn minulý týden. Měla být na téma ,,Jak mamince pomáháme doma,, a on místo toho napsal fekální tématiku.Hrůza.Ten starší musel mít rok speciální deníček na chování. Takže všechno má rub a líc:-))

Simsalabim řekl(a)...

:)) teda tu slohovku si nejak nedovedu predastavit. no uvidime, ceho se dockame my .))) ale neboj, prave jak jsi nedavno popisovala problemy s mladsim... nestihla jsem to nejak okomentovat, ale proste uz ted sama vim, ze neni kazdy den posviceni, ale o to vetsi je pak radost z kazdeho usmevu nebo klidneho spanku toho stale rostouciho uzliku nasich genu :))
ps.nasi si se mnou taky strasne uzili, o brachovi nemluve :))

Soňa Malinová řekl(a)...

Já si dovedu představit jako pěkné kvítko:-))...a lamačka klučičích srdcí.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Soni, taky se snažíme být líní a díky Jardovi se nám to i docela daří. Vrhá se do všeho i s dětmi a ony ho za to milují :) Lucka Drlíková

MaB řekl(a)...

Ahojky, já se teď trochu stydím ... ale první věc, kterou jsem svého syna naučila je uvařit mi kafe... Margit

MaB řekl(a)...

Ahojky, já se teď trochu stydím ... ale první věc, kterou jsem svého syna naučila je uvařit mi kafe... Margit

Soňa Malinová řekl(a)...

Ha Margit, to je pecka:-))

Anonymní řekl(a)...

Jak tak koukám na Váš blog, vidím krásný prsten, který sem taky měla, ale někde ztratila a nepamatuju si značku. Nevíte to náhodou?
Díky za odpověď. Mějte se krásně. Petra

xjd7410@gmail.com řekl(a)...

20160330 junda
fitflops
chi flat iron
mcm outlet
adidas trainers
levis jeans
cheap uggs
cartier love bracelet
toms shoes
reebok pump
oakley sunglasses discount
calvin klein underwear
prada outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet online
salvatore ferragamo
coach purses
longchamp
pandora charms
coach outlet online
omega watches
ray ban sunglass
mont blanc pens
canada goose outlet
cheap oakley sunglasses
ralph lauren pas cher
christian louboutin outlet
ugg boots
under armour shoes
armani watches
prada handbags
cheap ugg boots
toms outlet
hollister
nike trainers
kate spade outlet