neděle 10. července 2011

sobotní výlet - výstava Bajkový svět


Sobotní výlet si zaslouží aspoň pár slov.Nechtělo se nám vyrážet někam moc daleko, protože den před tím jsem se nacestovala až až.Padla volba na Cziesin, což je město asi půl hodiny od našeho domu. Město je rozděleno na polský a český Těšín a hranicí mezi dvěmi státy je řeka. Kontrast mezi dvěmi státy je markantní na první pohled, i přesto, že město bylo vybudováno v jednu dobu. Češi mají podivné poskomunistické vitríny , venkovní posezení z plastu, na zemi beton a asfalt, přejdete přes řeku a vidíte kočičí hlavy ,krásné dřevěné výlohy a spoustu malých kavárniček a obchůdků, do kterých se Vám chce zajít, už jenom kvůli krásnému aranžmá výlohy.K náměstí vystoupáte po dlouhatánských schodech  a pak už se jen procházíte uličkami. Co si pamatuji, v jedné ulici je už 20 let  trh s ovocem a zeleninou. Důležitý fakt je, že všude můžete platit českými korunami a prodavači jsou k Vám spíše laxní než aktivní.Samozřejmě rozumí česky a vy rozumíme ještě lépe. Návštěvu výstavy na zámku jsme si nechali na závěr jako odměnu .Nafotili jsme mraky fotek a už vážně uvažuju, že si zřídím profil na FLICKR. Kdyby jste náhodou nevěděli, tak tady najdete spoustu krásných fotek, které vkládají nejen fotografové.
Překvapení  bylo, že součástí výstavy byly i sáňky od http://www.olgojchorchoj.cz/
Oni snad musejí být všude.

( v kavárně hned vedle galerie)
Hezkou neděli.

2 komentáře:

Amelie řekl(a)...

To vypadá hezky.

disonance řekl(a)...

Na Českém Těšíně je poznat, že jako samostatné město vznikal až od roku 1920. Do té doby to bylo jedno město, kdy na "české" straně se naházela spíše ta průmyslová oblast, zatímco obchodní a kulturní centrum bylo za řekou na kopci.
Těšíny mám ráda oba, každý z nich má své jedinečné kouzlo. Jako velké plus toho Českého vidím znovupostavení kavárny Avion (nyní Noiva) a její kulturní využití. Škoda, že takových kaváren není u nás víc.