středa 8. listopadu 2023

Z dálky to vypadá jako ráj




Ve čtvrtek v Galerii Krystal vernisáž Liny Németh / Z dálky to vypadá jako ráj

Víc o výstavě napsala její kamarádka, kurátorka galerie Ve věži, Dagmar Čaplygiová. ( pod tečkami) 

Tato výstava byla připravovaná s velkou pečlivostí, až mě to chvílemi dohánělo k šílenství. Lina řešila každý detail. Několik verzí plakátů. Měnila se úvodní fotka. Přidávaly se deníkové záznamy.  Cítila jsem, že je to spíš můj problém než Liny.  To, co nám se může zdát zbytečné, pro někoho je zásadní. Včera jsme instalovaly výstavu osm hodin v kuse .  Dagmar dovezla vynikající mini chlebíčky, Lina zákusky. Při instalaci jsme se často smály. Mám z toho dobrý pocit. 


Moc díky mému muži za kurátorský výběr fotek do vystavovaného souboru. Není to poprvé, co vybíral fotky jinému fotografovi na výstavu a pokaždé mě udiví, jaký má pro to cit a zároveň nekompromisně vyřazuje fotografie, které do souboru nepatří.

......

 Pročítám si deníkové záznamy Liny Németh z Colomba na Srí Lance o době, kdy tam s rodinou dva roky žila. O době jistým způsobem vyšinuté. 

Bylo těžké někam se přestěhovat, začít žít, vybudovat domov od nuly a snažit se integrovat. Vše se odehrálo během pandemie. Během nejtvrdších restrikcí, v době velkého strachu, který byl mezi lidmi přímo hmatatelný. Nic nefungovalo normálně. Následovala totální hospodářskáa ekonomická krize, ústící ve velké protesty, demonstrace, a každý den byl tak trochu boj. Tenhle rámec se dotýkal našeho každodenního bytí. Kdybychom tam byli nyní, byl by to, myslím, ráj i zblízka. 

Uvědomuji si, jak zavádějící může být pohled na fotografie z exotického prostředí tropického ostrova. Jak svádí k iluzím o stejně exotických zážitcích s dovolenkovým nádechem, 

o bezstarostném životě…Proto je kontext jejich vzniku tak důležitý.


Dneska byl intenzivně cítit mořský vzduch rybami a solí, vedro, stříbrné vlny …
tak daleko…a tak blízko

„Život se skládá z nepatrných doteků osamění.“

Lině se podařilo zachytit přirozenou vážnost dětí s haptickou něhou a citlivostí.

Nepřipouštíme si, jak hluboce děti rozumí „našim“ pocitům osamělosti a smutku.

Záběry s nimi dávají pocítit absurditu celé situace v izolaci, nekonečné hodiny

vlekoucího se času i stesk.

Fotografie obyčejných věcí, mimoděk zachycených zátiší, mohou evokovat stav tichého spolubytí, jako by i ony byly s dětmi vnitřně propojeny ve stavu vytržení z běžného, normálního života. Dotvářejí velmi osobní vyznění souboru s jeho přiznanou intimitou 

a křehkostí.

 

Vysoký horizont a nekonečný oceán přede mnou. 

Horizont. Téma mnohokrát zpracované. Čím člověka i fotografa pořád tolik přitahuje, vzrušuje, zneklidňuje? Neměnná a zároveň světlem neustále se proměňující věčná horizontála, oceán, „božské tělo“, sahá svým prapůvodem daleko před čas lidí. 

Přesto tu sílu božského původu člověk bytostně vnímá, cítí – tedy vidí. 

Na výstavě Liny Németh jsou horizonty (kromě jediného akcentu) interpretovány na malých formátech. Forma instalace, kdy horizont není adorován a ve vztahu s autentickými deníkovými záznamy autorky směruje naši bdělost blíže k meditaci, rezonuje se záměrem výstavy: nevtíravě vede diváka k hlubšímu vhledu do námětu a k naplnění zvláštním klidem, který vše přesahuje.



Fotografie Liny Németh promyšleně vybrané kurátory Danem Livečkou a Soňou Malinovou
daly podnět k instalaci v galerii Krystal vyznačující se jemnou estetikou a zvláštní diskrétní naléhavostí.

Na závěr nechávám zaznít „prorockou“ větu, kterou Lina opakovaně slyšela od svého lékaře dr. Nalina v Colombu: Fotíš? Foť! Každý den! To je tvůj lék!


Dagmar Čaplyginová