pátek 8. října 2021

Jdu nakoupit...

...a těžko hledám pečivo, uzeniny, maso, které by nepatřilo do premiérova impéria.
Politik, který vlastní stovky firem, které čerpají dotace ze státu  v řádech miliard, nemá obdoby u nás ani v Evropě. 

Poslední dny jsme sledovali pár debat v televizi.. Celá naše rodina volí SPOLU, ale programem, kompetencemi a osobnostmi jsou mi blízcí  i Starostové. Vít Rakušan předevčírem v debatě byl ze všech nejlepší. Klidně, věcně  a srozumitelně vysvětloval, co se v naší zemi děje, co je třeba udělat. Žádné sliby a populistické výkřiky.
Petr Fiala, jak se mi zdál dříve nevýrazný, tak v poslední debatě byl moc dobrý. 


 Hamáčkovo nehorázné prohlášení, že kdyby Josef Lux žil, volil by ČSSD a ne KDU, ukázalo, kam až je některý politik schopen zajít. Hned druhý den se vůči tomu ohradila vdova po J.Luxovi.



Těžko hledat stranu, která je perfektní, ale to není důvod nejít k volbám. Můžete zakroužkovat čtyři kandidáty a dát jim tak svou preferenci. 







27 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, mluvíte mi z duše....já jenom pořád nechápu, že mu tolik lidí stále "žere"...
Martina

Anonymní řekl(a)...

Ach jo, Soni, dík ... chtěla jsem napsat ano, ale asi už budu navždy říkat JO Jo Jo, ..Jak tak krásné slovíčko může být hnusné. Používám aplikaci Bez Babiše, a když mám pochybnost, tak kontroluju čárové kódy. Jemu ani korunu... Taky volím Spolu a věřím, že to bude souboj mezi Pirstanem a Spolu... Snad!!!!!!! Jinak nevím, posledních 8 let mám po volbách depku. Zdraví Lenka z Ovy

Anonymní řekl(a)...

Opravdu by mě zajímalo, co by Babiš musel provést, aby ho jeho voliči přestali volit. Vždycky, když se kolem něho rozvíří nějaká kauza, tak si říkám: "Tak to už je opravdu dno, níž jít nejde" a ejhle... jde!

Anonymní řekl(a)...

Také volím SPOLU, ale k výsledkům voleb jsem skeptická.Dopadne to jako s volbou posledního prezidenta. Bohužel. Chytrých lidí je menšina. Lenka

Jana řekl(a)...

Dneska nám na poradě při vtípku na Zemana ředitelka řekla, že máme být ve škole apolitičtí. (Jo, ona volila Zemana.) Ani omylem, bavíme se o tom furt. A já taky říkám, koho volím, a že kroužkuju. A co je na Babišovi špatně. Podle mě to do školy patří. A taky jim říkám, že když za pár let zjistím, že volí komunisty, že jim přepišu známku z dějepisu na 5 🙈

Anonymní řekl(a)...

Já jsem tentokrát k volbám jít nechtěla, protože k politikům nemám už žádnou důvěru a stále vybírat to nejmenší zlo... Bohužel kvůli Babišovi musím.
Mrzí mě, že se Piráti a STAN nedohodli, že případným premiérem bude Vít Rakušan, to bych měla volbu jasnou.
Co mě teď děsí je současná situace kolem Zemana, doteď jsem si myslela, že to je možné jenom v totalitním režimu. Eva

Anonymní řekl(a)...

To jsem dosud netušila, že chytrý člověk se pozná podle toho, že volí SPOLU. Jen hlupák je přesvědčen o vlastní chytrosti, zatímco chytrý člověk o tom pohybuje. Tolik stará moudrost.

Anonymní řekl(a)...

Milá zlatá, přála bych vám všem "lepší a spravedlivější vládu",ale také méně zášti k tomu co bylo. Neni to hodno dámy, ovšem na svém blogu si můžete psát cokoli, tudíž i své názory 🍀Marta

Majka řekl(a)...

Doufám, že se toho ubrečeného estebáka už navždy zbavíme.

Anonymní řekl(a)...

Babiše nevolím, ale obdobně jsem zklamaná ze SPOLU - skoro všichni tam mají nějaký vroubek. Když má člověk dobrou paměť, tak tohle prostě nedá...
Takže jako obvykle - malá strana, která se ještě nestihla zdiskreditovat.
A jinak mě tady ty nárazové příspěvky o tom, co je nejsprávnější, moc neba...ne, že by v tom nebylo něco pravdivého...ale zároveň je v tom něco nadřazeného, co nemám ráda (my správní a oni špatní, nechápaví, nedostatečně znalí....)....věřím vám, když děláte osvětu ve svém oboru...ale ty politické komenty...Je to v podstatě jen přetlumočení názoru někoho jiného, ne názor vlastní....málokdo si tohle uvědomuje, že jen přebírá úvahy ostatních....těch opravdu neotřelých, potřebných a původních úvah o politice je minimum.

Soňa Malinová řekl(a)...

Názor na politické diskuse v televizi je čistě můj názor, po nikom nepřevzatý. Nemůžu ani dohledat, kde jsem se nad druhé nadřazovala. Sdílím jen svůj politický názor, což spousta píšících na blog a na instagram nedělá, aby si neodradila svoji čtenářskou základnu. . V koalici Spolu je dost lidí, kterých si vážím. Dlouhodobě je sleduji jak se k jednotlivým tématům vyjadřují.A ano i oni mají tam své kostlivce. Nicméně děkuji, že jste napsala svůj názor citlivě. Jsem ráda, že jste napsala. Opravdu.

Soňa Malinová řekl(a)...

Milá Marto. ( oslovení milá zlatá mi moc milé nepřišlo ) Je rozdíl mezi záští( spojenou s nenávistí) a hněvem . A ano, zlobím se na tuto vládu z mnoha důvodů.

Soňa Malinová řekl(a)...

Jani,díky za vaši otevřenost na škole.

Soňa Malinová řekl(a)...

A ještě k anonymu ohledně chytrý / hloupý volič. Máte pravdu, že znám pár lidí s VŠ titulem a volí Babiše. Není to o vzdělání, ale o všeobecném rozhledu. O sledování domácího a světového dění. O celoživotním vzdělávání. To je pro nás všechny výzva.S titulem i bez.

Anonymní řekl(a)...

No, za mě je nadřazená ta úvaha, že takto je to správně. Třeba věta: Těžko hledat stranu, která je perfektní, ale to není důvod nejít k volbám. A proč by to pro někoho důvod být nemohl? Je to naprosto legitimní. Právo volit, právo nevolit. Já mám obecně s těmito blogerskými deklaracemi toho, co je správné, velký problém. Málokdy jsou ty věty totiž uvozeny slovy myslím si, věřím, domnívám se, kloním se k názoru.... Pro někoho drobnost.... pak se ale text jeví jako hlásání jediných správných postojů a pravd. Proč prostě nerespektovat, že to má někdo jinak...proč si myslet, že když volím, potažmo ještě volím "správnou" stranu, sleduju ČT24 a každé ráno si čtu ty "správné" noviny, tak to vypovídá o mé inteligenci, přehledu a intelektuální úrovni a prostě je to to nejlepší z možného? Myslím, že svoboda je právě o tom, že to má každý úplně jinak a lámat někoho ať jde kroužkovat, když nechce, je prostě opět masáž podobná masážím politickým. Nehledě na to, že apolitické voliče si politická garnitura vyrábí už desítky let sama, díky tomu, jak se nehorázně chová, jak žije, smýšlí a jedná. A to už jsme zase u té paměti...

Soňa Malinová řekl(a)...

Máte pravdu v tom, že jsem měla přidat slova typu ,,myslím si, věřím, domnívám se, kloním se k názoru". Ale pořád věřím tomu, že je důležité lidi motivovat k volbám. Nikoho nelámu. Nikomu nedržím ruku u urny. Když moji známí říkají svůj názor, necítím se znásilňovaná tím, že mají jiný názor. Mně to zajímá, někdy rozčiluje, ale rozhodně bych nechtěla, aby se přestali vyjadřovat. Tak snad to jednou za čtyři roky se mnou přežijete:)

Anonymní řekl(a)...

Soni, jste nadmíru slušný člověk, když reagujete na výše uvedená osočení. Hold taková jste.
Je to Váš blog, máte právo jakýmkoliv způsobem psát a vyjadřovat svůj názor. Za to Vás mám moc ráda. Že nemlžíte, nekličkujete. Pravda láska ❤ Lenka z Ovy.

petka řekl(a)...

AD domnívám se/kloním se...

Naše společnost (z určitého pohledu pochopitelně) je plná zdvořilých kondicionálů. Mohla bych vás požádat, jestli byste byl tak laskav a mohl maličko uhnout, abych případně mohla... Guth Jarkovský by z nás mohl mít radost :-) Jsme zkrátka ohleduplnost sama a někdy si říkám (domnívám, se, myslím si...), že kdybychom byli domácí mazlíčci, lehneme si před nepřítelem na zádíčka a začneme příst :-D Jenže! A pozor, teď to není domněnka, ale fakt (i když si statistiku nedělám, ale možná začnu), mnohdy je to určitý druh alibismu, jemuž jadrnější z nás říkají předposranost (to není vulgarita, ale v tomto případě terminus). Aby se snad náhodou někoho nedotklo, že bych snad mohl/mohla/mohlo něco říct na plnou hubu a stát za tím. Kondicionálu jsou plné internety, a tím nemyslím diskuse pod články jakéhokoli druhu. A dokonce tím nemyslím ani kondicionál jako podmiňovací způsob slovesný, ale jakýsi newspeak využívající fantastické možnosti naší mateřštiny v situacích, kdy by jiné jazyky musely přiznat, že se vykrucují, mlží, lavírují, další synonyma doplňte sami. Jsou to větné konstrukce tohoto typu: Premiér měl využít podezřelé transakce k rozšíření svých majetků. Prezident měl odmítnout hospitalizaci. Jaképak měl! Premiér využil, prezident odmítl. Chápu, že existuje presumpce neviny v premiérově případě a že s plnou vahou říct, že využil podezřelé transakce, bychom korektně měli říct až ve chvíli, kdy bude vyšetřování ukončeno, soudy vynesou rozsudky, rozsudky budou definitivně definitivní a odvolání/dovolání bude už jen u Všemohoucího :-) Jenže v takovém světě právnické opatrnosti se nedá žít! Představme si hypotetickou situaci hasiče, jak stojí před hořícím domem a říká do vysílačky svému nadřízenému, že se domnívá, že dům by údajně měl hořet... Tím vším chci říct, že někdy je nutné přímo zařvat, že král je nahý. Nebo jak píšou v bibli: Tvá řeč ať je ano ano, ne ne. Nemusíme snad pro svou pravdu přímo lézt na hořící hranici, ale pořád se kroutit a svíjet a ohlížet se, kde je umyvadlo s tekoucí vodou, jak to ve svém příběhu dělal Pilát Pontský, to také není úplně nejlepší pro náš charakter a budoucnost a tak :-)

A teď ještě několik lehce škodolibých poznámek. 1) Tato má reakce je povýšená a vysokoprahová. Hemží se prapodivnými slovy (hypotetický, synonymum...) a předpokládá elementární znalost jistých reálií z našeho evropského anticko-křesťansko-židovského kulturního okruhu. Nikoho ovšem nenutím, aby to četl, nebo dokonce nad tím přemýšlel, žejo :-D 2) Tato má poznámka se nehodí do osobního blogu zaměřeného na design a (řekněme) kulturu vůbec, natož do cizího osobního blogu. Za což se omlouvám Soně, ostatním nikoli, však to tu číst nemusíte, žejo. 3) Tato má reakce vychází četby mnoha a přemnoha současných textů (je to moje práce) a z osobního názoru na určitý rys naší současné společnosti, totiž z názoru, který jsem si poskládala, nikoli že by byl úplně a absolutně do posledního atůmku můj vlastní originální, a to poskládala z mnoha názorů lidí živých i mrtvých, využila k tomu genetické předpoklady zděděné po svých více či méně potřeštěných předcích, prapředcích, praprapředcích atd. atd. (zdravím pramáti Evu :-) ). A konečně 4), žejo: Postavy premiéra prezidenta a hasiče byly vybrány záměrně pro názornost, aby vynikla absurdita určitého jazykového jevu. O tom, co si myslím o skutečném premiérovi, prezidentovi a o hasičovi, to fakt tentokrát není.

Aranel řekl(a)...

Já jsem volila PirSTAN. Zakroužkovala dvě starostky, a nakonec byla se svou volbou i celkem ztotožněná. SPOLU jsem volit nemohla, protože práva menšin jsou pro mě zásadní - stejnopohlavní manželství, otázky tranzice atd. Ale jsem ráda za to, jak to dopadlo, nechci hned jako rybářova žena vykřikovat, že to bude stejně hrůza a že to mělo dopadnout jinak A HLAVNÍ JE, ŽE BABIŠ DOSTAL PO HUBĚ.
Díky, Soňo, že se mezi hrníčky a fotky kopců vešly i nějaké názory! Však svět (i blogerčin) je pestrý. :)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
ač s Vaším politickým názorem nesouhlasím, myslím si, že je výsostné právo každého, zejména na jeho stránkách, prezentovat co se mu zlíbí, způsobem jaký uzná za vhodné. Myslím, že Vámi zvoleny způsob je slušný bez ohledu na zdvořilostní fráze. Jediné, s čím nesouzním, vzešlo z Vašeho komentáře k chytrému a hloupému voliči. Ten původní komentář byl veskrze obecný, a velmi velmi pravdivý - jak někdo může prohlásit, že pokud jiný nevolí dle jeho preferencí, je hloupý. Za mě vrchol hlouposti pisatele. Vy jste to pak vztáhla k Babišovi a i zde musím podotknout, že i člověk, který naplňuje všechny Vámi předestřené podmínky, může dle svého nejlepšího vědomí a svědomí volit ANO. Politická strana totiž není pouze jeden člověk. A každý má holt jinou představu, jak má vše fungovat, jak dosáhnout těch “lepších zítřků”.
Martina

Ver řekl(a)...

Mě bohužel v nové vládě chybí levice. Odnesou ji ti sociálně slabší a menšiny,..

Anonymní řekl(a)...


Dobrý podvečer,přišla jsem si přečíst komentáře a odpovědi,jsou různorodé,tak jak jsme my všichni co zde chodíme. Zaujal mě komentář Martiny. Mimo jiné i velice moudré - politická strana není pouze jeden člověk. Můj komentář začínající slovy " Milá zlatá" nebylo myšleno zle, v zášť a nenávist se mnohdy promění právě zloba. Ta nyní nehrozí - volby dopadly do jisté míry pozitivně a o to právě jde. Ruku v ruce je ovšem důležité, aby to všichni ustáli a neomlouvali svou neschopnost tím,že to minulá vláda zavinila. Dost polemiky a pro další nahlíženici,či komentující nenavazim se do Soni Malinové. Jen zde píši své vyjádření k danému tématu a málem bych zapomněla,co jsem nenapsala v prvním komentari. Nedovedu si představit, že bych nakupovala dříve a i nyní jen to co není,ale to už by bylo navážení a to opravdu nechci. Marta

Soňa Malinová řekl(a)...

Nebojím se, že SPOLU zapomněli na sociálně slabé. Jsou sice pravicová strana, ale se sociálním cítěním. A pevně doufám, že ČSSD se po čtyřech letech do vlády dostane. Snad se poučili.

Soňa Malinová řekl(a)...

Milá Petko, díky za povzbuzení. Chtěla bych mít vaši schopnost psaní.

Anonymní řekl(a)...

Ale on v podstatě ty volby B. vyhrál, ať se Vám to líbí nebo ne...nepamatuji, že by některá strana před volbami v minulosti cíleně vytvářela jakési podivné koalice...to samé řekl i v červnu už i prezident, že je toto vlastně podvod...a teď se do mě klidně můžete navézt, je mi to jedno..jen nechápu tu suverenitu tvrdit, že jediné nejlepší řešení je volit SPOLU
Ema ze středních Čech

Anonymní řekl(a)...

Obávám se, že tihle lidé sociální cítění dávno ztratili, pokud nějaké někdy měli. Nevěřím, že budou aktivně řešit tuhle kategorii problémů. A to neplatí jen pro kočkopes SPOLU. Primární je moc a všechny výdobytky s ní spojené.

gábina řekl(a)...

Jejda, trochu mě děsí to, že slova napsaná mohou být vykládána takto různorodě... Myslím, že i politický názor (pokud máte potřebu ho vyjádřit) sem patří, však to jste taky Vy.