neděle 10. října 2021

Dopis mojí prababičky..

...prezidentovi K. Gottwaldovi. V roce 1951 poslali komunisti jejího muže na 23 let těžkého žaláře za velezradu. Po pěti letech tam umřel.

Ještě než budu pokračovat, chtěla bych opět poděkovat všem, co mi napsali komentáře u minulého příspěvku. Všechno se to drželo v mezích slušnosti, což na dnešní dobu není obvyklé. Nad opačnými názory se skutečně zamýšlím. Zvláště jednu poznámku si beru k srdci.

....
 Během sledování průběžných výsledků jsem vypila dvě sklenky vína  a na závěr dva panáky. 
Včerejší výsledky voleb nad očekávání. Komunisti mimo vládu je skvělá zpráva. 
  


Můj praděda dostal nejvyšší pokutu ( 100.000,- ), protože byl podnikatel. 
Pocházel z pěti dětí. Byli tak chudí, že si ho vzala na východu jedna bezdětná rodina ( pan řídící školy). Nechali ho vyučit klempířem. Postupně si vybudoval klempířskou firmu. Po válce zřídil pro zaměstnance rekreační středisko, Mílkův pojišťovací a podpůrný fond, z kterého byly podporováni při různých životních událostech. 
Po zatčení mu samozřejmě všechno zabavili. 
Nicméně jeho duch se dědí z generace na generaci.

Tak a od zítřka se můžete zase těšit  na příspěvek z mého mikrosvěta umění a designu:)





 

11 komentářů:

Jana řekl(a)...

Strašné roky pro všechny. Vaše prababička musela být nesmírně statečná žena.
Skoro 32 let. Tak dlouho od revoluce trvalo, než se komunisté dostali mimo. Snad už napořád.

Jana řekl(a)...

Já na sledování výsledků neměla nervy, pustil mi to chlap naštěstí až v době, kdy Ano spadlo z prvního místa. Ale nejlepší zpráva je konec komunistů, to bezesporu.

Anonymní řekl(a)...

Ty lidské osudy ... můj pradědeček byl zavřen na 14 let (nechtěl přenechat svůj statek a podněcoval k tomu i ostatní statkáře). Statek jim vzali, museli se odstěhovat během tří dní. Jeho otec, který statek pořídil, velmi brzy zemřel. Jeho maminka se zbláznila, utíkala z domu a našli ji vždy před statkem. Pradědeček se vrátil z vězení po 7 letech.
Odchod komunistů jsme včera řádně oslavili!!! Porážka ANO byla super, ale ty komunisti, to byla úplná třešnička na dortu. Snad už nikdy více ...
Radka

Anonymní řekl(a)...

Chtěla bych jen říct,že mají lidé nějak krátkou paměť a nebo dorostla generace nových voličů co nezažila vládu ODS s TOP 09. Zapomněli co se dělo za Langra,Julínka,Cikrta a Kalouska.Já to nezapomněla a je mi špatně....fakt špatně.Jo a není opozice,to je taky špatně.Nevím kdo z neoliberálů,pravičáků a lidovců bude myslet na potřebné. A volila jsem Švýcarskou demokracii,protože jsem neměla koho.Tečka.
Katka

Soňa Malinová řekl(a)...

Nezapomněla. Z Langra spol se mi taky obracel žaludek. Ale jak jste si mohla všimnout, strany se obměňují personálně. V koalici SPOLU jsem kroužkovala kandidáty, kteří profesně , ale hodnotově ( právě sociální cítění) jsou mi blízcí. Všichni se dostali do poslanecké sněmovny. Vy už jste musela dopředu vědět, že svůj hlav vyhazujete a nebo to bylo z neznalosti volebního systému.Právě váš hlas mohl přispět k tomu, aby se myslelo i na ty sociálně slabší.

Anonymní řekl(a)...

Nechci se nijak hádat, ale např. i KSČM se obměnila personálně a přeci dnes všichni slaví, že konečně nejsou v PS.
M.

Anonymní řekl(a)...

Áno, aj KSČM sa personálne obmenila, ale ich myslenie a vyjadrovanie zostalo doteraz stále rovnaké - zľahčovanie a ospravedlňovanie svojich skutkov v minulosti alebo dokonca ich popieranie, všetkých komunistických hrôz!!! atď.
Aj mojim starým rodičom zabavili statok, polia, pluhy, voz, kravy, ktoré potom nemal kto dojiť a bučali s plnými vemenami od bolesti, lebo to zrazu bol majetok "všetkých a nikoho" a tak ich aj tak chodila o 4 ráno každý deň dojiť moja stará mama, lebo jej ich bolo ľúto, mlieko ale musela vyliať, zobrať si ho nesmela a zabavovači majetku nevedeli, čo s ním.
Áno, vypadnutie komunistov je skvelá správa a dôvod na oslavu - 32 rokov tam ani nemali byť ("ťažký žalár" im vtedy patril!).
Monika

Unknown řekl(a)...

Díky Moniko.
Paní anonymní M. asi nemá ponětí, jaká zvěrstva komunisti napáchali, jinak by ji nenapadlo přirovnát je k porevolučním stranám. Dnes jsou u komunistů sice zčásti mladší členové, ti ale přijali původní ideologii.
Stačí vidět tu fanatickou europoslankyni KSČ. Snad takových bude čím dál míň.
Tereza Richterová

Anonymní řekl(a)...

Ad:Nejsem hloupá a byla to moje volba paní Soňo. Vůbec jsem nechtěla jít volit,ale kvůli synovi který volil poprvé jsem šla. Jen si bohužel ještě dobře pamatuji vše jak a kdo. Je mi 53let a všichni,které jsem kdy v dobré víře volila-ať už pravici či levici(myšleno ČSSD)mě zklamali.Proto Soňa Peková a Švýcarská demokracie.Znovu opakuji-byla to moje volba a já Vás taky neodsuzuji za to,že jste volila SPOLU. Jen jsem povzdechla,že tohle tu už bylo a bylo to špatně. Velmi špatně.Ale je to Vaše věc.

tualkraplak řekl(a)...

já u toho příspěvku hned brečela, jak jsem četla jména odsouzených .
Soni, slyšela jste vyjádření Semelové o Miladě Horákové ? To je nářez a taková je v politice za komunisty ! je dobře, že se už nedostali ! Komunisti zničili tolik životů přímo i nepřímo. FUJ !

Alena - Ruce v hlíně řekl(a)...

Milá Soni, tak mám ráda Vaše příspěvky. Vždy mě donutí zapnout mozek v koloběhu mateřských povinností a zamyslet se a občas i něco napsat, což obvykle nedělám.
Nuže, to že vypadli komunisti, bylo pro nás taky milé překvapení. Moje rodina má zkušenost s komunismem na vesnici, který byl dle mého názoru nejkrutější, protože když každý zná každého, tak "nepohodlní lidé" a jejich rodiny to mají spočítané. Můj praděda zemřel v padesáti na infarkt, když ho připravili o hospodářství, prababička zůstala na vše sama a dřela v JZD, moje babi nemohla jít na vysokou školu, můj strýc odešel na Slovensko a pak tam zůstal, protože doma byl jen syn bývalých hospodářů čili "povýšených pánů", jak se každý schopný self-made man v té době nazýval, že ano. A vesnici vládla lůza...
A proboha komunisti byť novodobí a s "novou tváří" už jen svým názvem odkazují ke své historii. Co kdyby se nějaká strana v Německu jmenovala neo-NSDAP? Ti by neodkazovali ke své historii? A přece nomen-omen (jméno-znamení), jméno pojmenovává a vysvětluje. Čili tím, že jsem členem novodobé strany, tak ji přijímám se vším čili i s její zločineckou historií. Nicméně z ODS nejsem nadšená, na panu rektorovi mé Alma mater se mi mimojiné nelíbí jejich záměr zpoplatnit vysokoškolské vzdělání a nechat je jen pro elity nebo jím následně zadlužené mladé. Tak uvidíme, co nová vláda přinese. Mějte se pěkně, Soni.