sobota 11. srpna 2018

Večer velké plány kam vyrazíme





Nakonec než jsme vstali, D. si šel zaběhat a já se dala do gala, byl čas na oběd.
Šli jsme na jistotu . 
D. si mě v restauracích solidně vykrmil, což se teď horko těžko zhazuje dolů, ale stejně jsem neodolala jejich štrůdlu s pudinkem. 


Cestou jsme to vzali přes Dům umění. Mají nové logo a celkový nový vizuál. K tomu vydali krásné poznámkové bloky, gumy a serepetičky, které miluju.


D. je maniak přes knihy. Pořád něco čte. Občas mi vysvětluje slova jako fokální ( to si pamatuju jen proto, že je to podobné slovu fekální) , jaký je rozdíl mezi Monetem a Manetem . Hezky se u toho usíná. Tohle si koupil během mého nakupování svetru.


Původně jsem si jela koupit něco úplně jiného, ale tenhle svetr je prostě tak příjemný, že jsem neodolala. A teď přemýšlím, jestli přiznat obchod H&M. Protože stejně jako matky s šátky kamenují matky s kočárkem, tak eko bio teroristky kamenují ty, co si koupí něco v obchodním řetězci. 
Asi jsem do toho vnitřně nedozrála. Nebo si naivně myslím, že po tak velké aféře si obchody dávají větší pozor. Ale o čem jsem si jistá, že kdybychom všichni kupovali lokální modu, lidé z třetího světa umřou hladem.
Co mě děsí, že ti stejní lidé, kteří propagují fér módu, vůbec netrápí, kde a jak se vyrobila jejich elektronika, mobil, auto, počítač, který taky používají. Sem tam  někde letí letadlem. ( jeden let udělá větší ekologickou stopu, než paní z Horní Dolní, co si donese každý den z obchodu jeden plastový sáček), ale paradoxně se hrdě distancují od plastových brček. Zkrátka a dobře, než zvedneme ten šutr a první hodíme kamenem, zkusme přemýšlet, jak to s tím přesvědčením doopravdy máme. A i kdybychom z toho vyšli jako andělé, nechte nás ( mě ) dojít k vnitřní proměně ve svém čase.

No a teď přemýšlím, jestli to celé nesmazat. Jako ostatně spoustu jiných příspěvků, které jsou uložené v konceptech.
Jestli mi to stojí za to. 
Nebylo by lepší psát o tom, jak jsem perfektní, děti úžasné, všechno zářivé, pár fotek s vyceněnými zuby. Mohla bych se přihlásit do nějaké soutěže blog roku...Tak třeba příště.



28 komentářů:

PiPi řekl(a)...

Dobrý večer paní Soňo,nedalo mi a po letech co se kochám Vaším blogem budu komentovat.KONEČNĚ někdo má odvahu pojmenovat ten promyšlený humbuk s názvem eko život,je to všechno zase jen biznis.Nezavrhuji to ale opravdu to už jde do extrému.A přitom stačí jen používat zdravý ,,selský" rozum.Moc děkuju a jsem fakt zvědavá jak hlavně Ti anonymní komentující začnou hon na čarodějnici.Zdraví Pavla ze Slovenska.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s PiPi s každou větou a slovíčkem, které napsala. Opravdu užívat "selský rozum". Zdraví Iwka

Eva řekl(a)...

Čtu váš příspěvek a říkám si, že mi mluvíte z duše. Hrozně mě "baví" všechny ty články o udržitelné módě od blogerek, co ještě včera byly v H&M pečené vařené, apely na odbrčkování od lidí, co létají po světě a jezdí po Praze terénními vozy nebo apely celebritích matek na nákupy ekobio dětského oblečení lokálních značek, když pak dítko šoupnou do luxusního kočárku světové značky, který je vyrobený kdo ví kde a kdo ví kým. Jak už tady zaznělo všeho s rozumem. Mě třeba dává smysl přemýšlet nad nákupem oblečení v duch cost per wear a pak je skoro jedno, kde si ho koupíte.

Anonymní řekl(a)...

Díky za tento příspěvek, cítím to úplně stejně. Já třeba přestala úplně kupovat řezané kytky(kupovala jsem tak třikrát do roka), pak se někde dočtu, že vlastně i trvalka vypěstovaná v česku, kterou si pořídím do své zahrady, je bohužel v plastovém květináči. No tak to je prostě směšné. A u oblečení na děti, kterým kupuju novou výbavu co půl roku, musím hledět i na cenu. Schválně píšu i na cenu, protože jsou tací, kteří musí hledět jenom na cenu. Hana

Anonymní řekl(a)...

Soňo,jste moje něžná drsňačka a favoritka a už jsem psala jednou,že až vás potkám,že vám vlepim pusu!Tak se případně nedivte:)
Val

Jarka CÁCORkA řekl(a)...

Krásně jste to sepsala. Moc ráda vás čtu, prohlídnu pár fotek a když si budu myslet to nejhorší, tak vás přestanu sledovat.
Hoď kamenem, ...
Krásný den

Anonymní řekl(a)...

Jestli ten svetr vydrží vypadat dobře déle než jednu nebo dvě sezóny, nebude za chvíli samý žmolek, tak proč ne - naopak, pogratuluji k takovému úlovku. Vítězství zdravého rozumu osobně vidím v určité skromnosti, co se množství týče - radši mám méně věcí, ale pěkných a kvalitních, které mi drží více než deset let a pořád pěkně vypadají. Mně jsou bloggerky i ekoteroristky ukradené, potřebuji, aby oblečení bylo dobře ušité a něco vydrželo. Je mi líto si kupovat oblečky na jedno použití, z kterých se po vyprání stane hadr na podlahu. Mám pár vybraných obchodů a značek, kde se čas od času zastavím, když něco potřebuji a většinou i seženu. Mám tedy výhodu, že si už roky držím svůj styl, ve kterém se cítím dobře a máme malý byt, takže oděvní přebytky ani není kde skladovat.

Alena

Anonymní řekl(a)...

Soňo, píšete mi z duše. Jediný způsob jak se chovat ekologicky, je prostě snížit spotřebu, svoje pohodlí a ledacos si odepřít. Vzpomínám si na článek od jedné blogerky, která nalétá desítky hodin ročně, že se v IKEA málem rozplakala, když zaslechla, že nějaká paní nechce koupit dceři koše na tříděný odpad.
Eva

Anonymní řekl(a)...

Tak svět a vývoj pravda pokročil a už nic nebude jak dřív. Nesnáším přednášky i blogerek(nejlépe bezdětných)kterak mám nakupovat pouze do plátěných tašek, abych nezatěžovala planetu Zemi,abych nenakupovala oblečení a vlastně vše v řetězcích,abych podporovala místní prodejce atd,atd. To jsou poněkud bláboly, které nejsem vždy schopna uvést v praxi neboť,občas tu tašku na nákup zapomenu a jsem šťastná když mám aspoň igelitku. Když pracuju od 7-15,30h a náš trh funguje pouze 2xtýdně dopoledne, o oblečení ani nemluvím-moji synové mají 13,15let - nohy 43,45 velikost a ručně šité boty jim fakt kupovat nebudu.
Nejsem konzumní osoba, na zahrádce si pěstuji co můžu, leč nejsem Mičurin a všechno fakt nevypěstuju.A prase mezi řadovky si pořizovat na vykrmení taky nebudu.
Bože - někdy se mi chce ječet když čtu ty ekoterostické doporučení, které jsou mimo mísu.
Mějte se všichni fajn a - zdravý rozum do hrsti prosím.
Katka z Km

studiokytice řekl(a)...

Dobrý den ,je bezva , že jste článek zveřejnila , právě jsem Váš příspěvek přečetla manželovi ,který nikdy žádný blog nečetl , natož aby na něj psal a teď byl ve velkém pokušení :-). Máme podobný názor a potěšilo nás číst , že nejsme sami . Přeji krásný zbytek léta a děláte moc hezkou keramiku , s pozdravem Martina

kecka zpod komonca řekl(a)...

díky za článek, jsem moc ráda, že určitý rozpor v cestě za "eko" nevnímám sama. příjde mi dost kontraproduktivní pořizovat produkt zaručeně "eko" přes e-shop nebo si pro něj jet desítky kilometrů daleko. pokud by se totiž někteří ekonadšenci zamysleli do hloubky, tak zjistí, že tu uhlíkovou stopu zanechají prostě jen jinde....

Anonymní řekl(a)...

Jo a Soni- ten svetr je pěkný. Moc! A taky vím, že než Vy si koupíte něco"nového" na sebe,těžce nad tím přemýšlíte. Což jste již několikrát napsala. Takže si nemusíte dělat výčitky:).
Katka z Km

Anonymní řekl(a)...

budou treba i souteze jinych blogu, tech jako opravdovych a real life, kde nejsou biomatky vždy jen v pohodě a coool. no a pak se můžete přihlásit do soutěže. je dobře že jste tento příspěvek nesmazala, já mám taky plné zuby tech infulencru, co nam furt říkají co se má a co nemá....v podstate nám furt někdo chce vládnout a nudit názory, odjakživa.

Anonymní řekl(a)...

No hurá, Soni děkuji.
Evi, nebyla to přívlastková královna T.in Oslo?
(ano, vím, že létá za rodinou), ale její plavby na zaoc.lodích....každá fotka s pugétem z květinářství a pak od srdíčka podporuje paní, co pěstuje jen české květiny v českých podmínkách...
Já se přiznám k mé těžké závislosti na Fleru, odkud mám oblečení, hračky, dárky pro mé milé - a jako bonus mám pocit, že někdo šikovný má radost z mé radosti. Ale jinak jako samoživitelka opravdu nemohu kupovat boty za 1500 a trika za 1000.
Magda

Anonymní řekl(a)...

Jasné,trefné,sdílím stejný názor,a by jste ho tak pěkně shrnula:)Díky za to!Kamila

Lenka R. řekl(a)...

Milá Soňo, chystám se probrat a snížit počet mých oblíbených blogů, abych netrávila tolik času u počítače. Ale vašemu blogu zůstanu věrná i nadále. I díky takovým příspěvkům...

Soňa Malinová řekl(a)...

Díky za všechny milé vzkazy. Čekala jsem opak.

Anonymní řekl(a)...

Trefné, výstižně vyjádřené. Cítím to stejně. A mimochodem, myslím, že váš přístup k oblékání je, co se týká teď tak populární udržitelné módy, náhodou velmi příkladný. Zajímavé, jednoduché a nadčasové kousky, přitom často i z "druhé ruky".

sunny řekl(a)...

absolutne suhlasim, perfektne vystihnute :-)

Evi řekl(a)...

Soňo, je to úplně přesné! Taky se snažím být trochu víc eko bio, ale na ty dovolené letadlem stejně lítám a sáček v obchodě si občas vezmu. A v HMku si taky sem tam něco koupím. Jen mě děsí to množství (nejen) plastového odpadu, které naše dvojčlenná domácnost za týden vyprodukuje...tak si myslím, že každá snaha o zjednodušení a šetření přírody, je fajn.

Anonymní řekl(a)...

Tak já jsem z toho, co tu čtu, poněkud na rozpacích, něco mi asi uniká. V pátek 9. března 2018 měla Soňa na vém blogu příspěvek s názvem The real toy story (kde ukazovala otřesné podmínky v asijských továrnách na hračky). A pod tímto příspěvkem se rozvinula diskuze, kde všichni psali, jak je důležité přestat věci včetně oblečení z řetězců, které šijou v rozvojových zemích, kupovat. Schválně si prosím tuto diskuzi dohledejte. Není tam ani jeden příspěvek proti. Kdyz jsem položila dotaz, jak si přispěvatelky představují, že to pomůže, že těm lidem to pouze sebere práci a možnost obživy,což může být pro ně v konečném důsledku možná horší než situace současná, ani jedna se mnou nesouhlasila. Naopak je tam několik odpovědí, že fabriky určitě nezavřou a svým bojkotem zajistíme, že budou muset podmínky svých pracovníků zlepšit. No a teď, když Soňa napíše, že "že kdybychom všichni kupovali lokální módu, lidé z třetího světa umřou hladem", tak zase všichni souhasí. Znamená to tedy, že zdejší diskutérky souhlasí pouze s tím, co napíše Soňa, a když totéž napíše někdo jiný, tak nesouhasí? Nebo se za těch pár měsíců tak diametrálně změnilo mínění? To by bylo samozřejmě vemi dobře. Ale nějak mám z toho pocit, že to nebude ten pravý důvod.
Škoda, že Soňa píše svůj blog upřímně a podle toho, co si opravdu myslí. Samozřejmě pro nás všechny, kteří ho čteme, je to dobře, ale zajímalo by mne, co by se stalo, kdyby Soňa uveřejnila nějaký velmi kontroverzní text, třeba že podporuje Babiše či Zemana nebo něco podobného. Jaké by asi byly příspěvky v diskuzi pod ním? Třeba by zase všichni vyjadřovali souhlas a podporu?
Hezký den všem a děkuji za trpělivost dočíst tento příspěvek až do konce
Hana

Soňa Malinová řekl(a)...

Myslím, že čtenářská základna je dost různorodá a ozývají se pod články ti, co s názorem zrovna souzní. Ale píšou i ti, co mají jiné třeba politické názory. Obecně jsem velmi mile překvapena, jak kultivovaně umí čtenáři napsat nesouhlas. Moc si toho vážím.Vždycky pozorně čtu.

Anonymní řekl(a)...

No politiku bych na tyhle blogy netahala, to mela zasetalucie kolem voleb, nakonec to bylo na smazani, tak diskuze...zas tam nechcem mít sprostá slova tak, že?

Anonymní řekl(a)...

A tak ze bychom se, damy, vratily k tomu pravopisu?:-) Strudl jedine s carkou!:-) Sono, mam vasi praci, styl a blog moc rada, chyby delame kazdy, to jen, ze slovo strudl vidim spatne napsane skoro vsude (korektorka na 24/7 dovolene:-)).
Zdravim vsechny, Katka

Anonymní řekl(a)...

Mám občas podobně rozporuplný pocit z tohoto blogu, Hano,
ten březnový článek si pamatuji a hned dva příspěvky po něm propagace křesla z Jysku, made in China nebo jiné asijské státy, tak já nevím no...
Chápu, že to paní Soňu trápí (myslím ty pracovní podmínky), ale až zas tak jí to asi netrápí, když pak za levný peníz koupí kdeco a ještě se s tím pochlubí a doporučí to, možná by to chtělo se nad tím víc zamyslet a zjistit vlastně svůj postoj. Nic ve zlém, jen kdo se v tom pak má vyznat. Jana

Unknown řekl(a)...

www0816
fitflops shoes
cheap jordans
canada goose outlet
pandora
ralph lauren outlet
canada goose jackets
adidas nmd runner
red bottom
ray ban eyeglasses
nike air max

QQQQQQQQQ řekl(a)...

air max 270
kobe 11
nfl jerseys
golden goose
michael kors handbags outlet
kd shoes
nike flyknit racer
converse outlet store
michael kors outlet online
yeezy boost 350

Zuzana řekl(a)...

Snažím se taky myslet ekologicky a ne vlivem poslední módy, ale tak nějak odjakživa, co mi to samostatně myslí, a vlivem babičky z dědiny, kde se jednoduše téměř nic nevyhazovalo. Ano, nevyhnu se počítači, auto máme taky, ale to se zase sousedi zlobí, že zabíráme místo na přeplněném parkovišti, protože prý nejezdíme pravidelně. Zato můj tlačítkový telefon už oslavil 12 let provozu. Když můžu, dám přednost přírodním materiálům, ale ne vždy se to hodí a je to ideální. Někdy nás dotlačí cena, jindy praktičnost. Pokud vyměňujeme věci za "lepší", ty starší funkční darujeme zase dál někomu, kdo o ně stojí. Mohla bych dělat víc, to jo. Mám vždycky radost, když se mi něco dalšího doma podaří prosadit nebo odolám nějakému zbytečnému nákupu, to se pak pochválím. Ale žiju ve městě, na sídlišti, některé věci nejsou v mých silách (pěstování, chov, soběstačnost třeba ohledně pečiva - práce a 3 extra žravé děti + muž, žádné pravidelné pečení nedávám). Zase kdybychom bydleli na dědině, museli bychom mnohem více jezdit autem, taky by ta naše ekologická stopa nebyla o moc menší, myslím. Hodně šiju, do řetězců chodím nejvíc na inspiraci, ale taky sem tam něco koupím. Myslím, že není důležité nekoupit si křeslo z Jysku, ale když si ho koupím, tak ho používat, chovat se k němu tak, aby mi dlouho vydrželo a využít ho až do posledního okamžiku. A u nákupů fakt přemýšlet, což se ve světě, kde vládne reklama, dělá hůř.