sobota 27. května 2017

Dočasnou pěstounskou péči...

...teď můžu sledovat v přímém přenosu.
Když jsem viděla dokument V nejlepším zájmu dítěte , přece jen mě napadlo, že být pěsnounka na dočasnou dobu a dostávat za to 20 tisíc hrubého, může spoustu lidí zlákat. Tedy aspoň tady na Moravě.
Když vidím Riju a malého hyperaktivního tříletého chlapečka s poruchou sluchu, říkám si, že bych tu práci nedělala ani za dvojnásobný plat.

Ria se na to  ale perfektně hodí.

Jdu oprášit hračky po dětech.


                                                          U nás v galerii.

9 komentářů:

Jana řekl(a)...

Děkuji tímto za tip na dokument. Nicméně mě ta "přechodnost" péče poměrně děsí. Představa, že přechodná pečovatelka k sobě dítě připoutá a pak jej "pošle" dál...není lepší přímo institut dlouhodobého pěstounství?

Soňa Malinová řekl(a)...

Myslím, že přechodná péče má velký význam u novorozenců, které je potřeba nosit.A do roku se umístí do rodiny. U těch větších dětí taky nevím.

Anonymní řekl(a)...

Dlohodobé pestúnstvo...a kto by to chcel?....vracajú deti aj z ,,dočasky,, aj z pestúnstva....
mám syna s vyoperovanou očnou šošovkou, ťažkou hyperaktivitou, autizmom a duš.poruchou od jeho štyroch rokov a je už u nás v rodine...sami sme si všetkým prešli a všetko vybavili, nezáujem z druhej strany, arogantnosť, dokonca mi výpoveď poslali na inú adresu a ani ruku mi po 16 rokoch nikto nepodal.

Anonymní řekl(a)...

Mimochodom ,,dočaska,, alebo profimatka môže mať dieťa dlhodobo, ak má nejakú poruchu, alebo problém, až do 18 rokov, podľa nového zákona, v momente 18 r. dostáva výpoveď a ,,na podpis,, si ho buď necháva, alebo odošle do príslušného ústavu, uprostred vzdelávacieho procesu atď.
Ja som za celý čas nemohla odísť od môjho syna ani na dovolenku, ani cez sviatky, prázdniny.Všetko som vybavovala sama:odborníkov aj školy.
Až keď bol starší, keď vzniklo komunitné centrum pre autistov na Myjave, sme si mohli zaplatiť týždňový pobyt v bezpečnom prostredí, aby sme sa mohli my nadýchnuť, alebo niečo v rodine poriešiť, budovať a tak.
Neviem aké platy sú v Čechách, ja som bola ,,nekvalifikovaná,,sila, hoci mám VŠ, chcela som ho a to bol jediný spôsob, ako ho dostať z ústavu do rodiny, vtedy sa choré dieťa do rodín nedávalo... nerobila som to pre peniaze, ale bola som vďačná aj za ten plat, lebo popri ňom sa nedá pracovať, teraz mám opatrovateľský príspevok. Vidím to okolo seba, nedá sa to robiť ako zamestnanie pre peniaze, iba ako povolanie. Mimochodom štátu som ušetrila a ušetrím ešte veľa peňazí, ústavný režim dieťaťa je vyšší rádovo o jednu nulu!

Lucie Konečná řekl(a)...

Tahle péče má obrovský smysl!!!! Než se najde pro chlapečka vhodná rodina, je lepší, když žije v normální rodině, než v ústavu. Jednoznačně!

Anonymní řekl(a)...

Samozrejme, že má to zmysel, aj keby sa rodina nenašla a samozrejme, že sa musí pripútať, bez toho sa nedá do poriadku...ale dlhodobo môžu ostať v rodine ,,dočaske,,, len ak to zvláda tá rodina, môžu si ich totiž vymeniť za iné a tieto deti trčia ďalej v domove-ústave.

Jana řekl(a)...

Já si prostě jen nedokážu představit pečovat o dítě třeba do roka a pak ho dát pryč a ono si bude zvykat jinde podruhé, pak možná potřetí....

Jana řekl(a)...

Kdyby se mi něco stalo, asi bych byla radši, aby se mých dětí ujal obou najednou někdo trvale, ne každého zvlášť někdo na výrazně omezenou dobu...

Majka řekl(a)...

máme u nás paní, která dočasnou péči má. já to vůbec nechápu, minule chlapec, školkový věk, roztomilý, když šel pryč, paní plakala. nyní má dvě holčičky, 1,5 a 3,5 roku. věřím, že je to pro děti lepší než v ústavu, ale jinak mi to hlava nebere.