čtvrtek 7. září 2023

Pár tipů ke shlédnutí...

 Jsem z rodiny, kde byla tradice spořit do obálek. Mít trochu rezervu. Ale jak už je té rezervy trochu více, je dobré  dát peníze aspoň na spořící účet, kde je zhodnocení 5-6%. Obchodování s cennými papíry ani bitcoinům nerozumím a tak to raději nechávám na bance. Jistota, že o peníze nepřijdete.

Víc o tom srozumitelně v rozhovoru s ekonomem Dominikem Strokalem .

Divili byste se, kolik lidí má peníze ,,zašité ve slamníku". 

....

Dokument, na který jen tak nezapomenu. Jmenuje se Zkouška umění  . Natáčení zákulisí přijímacích zkoušek na AVU Praha. S podivem,  jací lidé se hlásí. Dvě profesorky  při nejmenším vyvolávají  rozpaky. 

Ale třeba z prostředí AVU Praha budete mít naopak dobrý dojem. Zajímá mě Váš názor. 

Každopádně dokument skvěle natočený a cenu za dokument si zaslouží.

...

Skvělý rozhovor Lucie Výborné s pedagogem Karlem Kostkou . Nevím, proč dali tak zavádějící nadpis. V rozhovoru mluví hlavně o způsobu učení. A to  nadšení, co z něj i po třiceti letech učení srší, to je neuvěřitelné. Velmi pozitivní. 

Všechny odkazy, pokud máte internet, si můžete přehrát. Není to vázané na žádné placené platformy nebo na přihlašování. To jen, pokud je tady  starší generace a bojí se kliknout na začerněné odkazy. 


11 komentářů:

Eva řekl(a)...

Dokument jsem viděla. Byla jsem z něho rozčarovaná a nevím, co si o tom mám myslet. Eva

Alžběta řekl(a)...

Znepokojující. A vlastně taky dost smutný. Nejen kvůli těm dvěma pedagožkám (ostatní učitelé mi přišli charismatičtí), ale i mnoha těch mladých lidí, co se hlásili, mi bylo líto.
Kontrast s vrátnicí a komentáři těch modelů byl výbornej. :)
Mě vždycky svět umění fascinoval, ale pokud to vypadá opravdu takhle, tak jsem ráda, že jsem toho nebyla součástí.

Anonymní řekl(a)...

Dokument jsem viděla - a dost o něm i diskutovala se svými známými. Možná, že mladí jsou z takové školy a takových pedagogů/žek nadšení, já jako 65+ jsem byla chvílemi i zděšená. Pokud oddělím "obal" a "jádro" - dokument výborný, o škole zůstávají velké pochybnosti.

Anonymní řekl(a)...


Nejsem umělecky založená, umění nerozumím, mně stačí, když někdo pěkně kreslí, což já teda bohužel vůbec. Tudíž mně to celý přišlo úplně ujetý. Zaujala mně otázka jednoho profesora "tak umíte dobře kreslit a co s tím?", což by mě taky vlastně zajímalo, když se na tu školu dostanu, co je dál, když už ten někdo vlastně kreslit umí :-). Hana M.

Lali řekl(a)...

S manželem jsme se k dokumentu "procvakali" náhodou, no fascinovaně jsme zůstali koukat až do konce. Jeho výkřiky typu: "a tohle (se) studuje za moje peníze" jsem se snažila mírnit do té doby, než tam kdosi začal mluvit o "mojí kundě" a "myslim si o sobě, že sem fakt osobnost"..to nás přibylo hluboko do gauče a definitivně umlčelo:D Nevím, jestli to bylo spíš k smíchu nebo k pláči..Říkám si - fajn, když už má někdo tu potřebu neustále mluvit o svých pohlavních orgánech a souložení s vyučujícími (navíc vulgárně), nebo když se vyskytují jedinci typu "Alžbětko" s robotickou řečí (hlavně se nepřeřeknout v rodě), tak si říkám - ale bylo by dobrý mít něco v hlavě, ohromit svými znalostmi, když už mám tu potřebu se prezentovat jako idiot..a ono ne. Dokonce jim ani není trapné, že nic nevědí o oboru, na který se hlásí, že nemají žádné teoretické znalosti, ještě s hrdostí odevzdávají prázdný papír. Tohle je za mě totální ostuda nejen uchazečů, ale také školy, která má asi hodně nízké požadavky na studenty, když se přes první (druhou?) část přijímaček dostane tento vzorek populace..

Lali řekl(a)...

Po dokumentu jsme si ještě, stále v úžasu, vyhledávali info o vyučující - duhovém jednorožci..velmi oceňovaná umělkyně s nahými fotkami kamkoliv se člověk podívá..za mě smutný, co se vnímá jako umění.

hana.kubikova řekl(a)...

Já na tom byla na jaře v kině a líbilo se mi to moc. Říkala jsem si, že škoda, že jsem před 30 lety o takové škole nevěděla, to by mě bavilo (ale na začátku devadesátek asi stejně fungovala jinak). A taky bych teď asi byla chudý umělec, takže možná dobrý:-) Pro mě to byl fakt osvěžující film.

Hana Carlton řekl(a)...

Mi se ty prijimacky taky moc libily, se vsim vsudy…. myslim, ze se da ocekavat, ze umelci budou excentricke povahy, tak to me az tak neprekvapilo, zaujalo me jak se zklusejici snazi dopatrat co ty deti motivuje, to je asi pro umelce hodne dulezite .. taky myslim ze dokument “vytahl” spis ty extremnejsi pripady, ti co tam byli uz povicekrat asi vedeli co je ceka a byli lepe pripraveni a tudiz ne az tak zajimavi.. .. “umeni” je tezke soudit, jak se asi tvarili panove z Parizskeho Salonu na Van Gogha …

Soňa Malinová řekl(a)...

Mně překvapilo, jak byli studenti nepřipravení. Jak málo věděli o současném umění.Jejich názory. Výsledky práce mi přišly v pohodě. Souhlas, že určitě se autoři dokumentu zaměřili na kontroverzní osoby, aby to vyvolalo větší emoce. Skvělá byla kamera za vrátnicí.

Soňa Malinová řekl(a)...

Díky za všechny názory. Víte, za co jsem ráda. Že nemáte problém napsat i opačný názor. A vždycky je to hezky napsané. Hrozně si vážím svojí čtenářské základny a že tady někteří jsou už pěkně dlouho. Tak snad to ještě pár let spolu vydržíme :)

Anonymní řekl(a)...

Já z dokumentu odcházela rozčrovaná, jsem z oboru a přišlo mi, že neudělal dobrou službu ani absolventům AVU, ani současný studentům, ani uchazečům. Znám jak absolventy, tak souasné studenty a opravdu ne všichni jsou takovými extrémy. Obyčejný skormný člověk, který něco umí by byl asi pro kameru nezajímavý.

Veronika