neděle 20. listopadu 2022

Bába z ledu

  U Báby z ledu  se to všechno hezky sešlo. Námět, scénář, režije, kamera.  U filmu se dá toho tolik pokazit.   Fakt je vidět, jak si někdo dal záležet na každém záběru. Moc hezké barvy, světlo, scénografie. Herecké obsazení výborné.  Na CSFD docela nízké hodnocení. Ale v roce 2018 spousta nominací na Českého lva. Mimochodem. Bohdan Sláma nejen film režíroval, ale napsal i scénář.  

V jednom momentu mi i slza ukápla. 

Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek DanielVáclav Neužil), snach (Petra ŠpalkováTatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku. (Falcon)

....

Sobotní tříhodinové vaření padesáti bramborových knedlíků s moravským zelím.  Ti dva to sní za dva dny. V pondělí to vidím na nějakou rychlovku. V mojí sociálně bublině  vaříme skoro denně. Chodit na menu je finančně neúnosné.  A klasika. Není až takový problém si k té plotně stoupnout, ale co pořád vařit.  Borek občas přijde s něčím novým a hned na první dobrou se mu to povede.




Vychytávka od sousedky. Namleté uzené jsem nechala na chvíli zamrazit ve tvaru kuliček. Krásně se to pak do těsta balilo.


Sníh, tma. Na ovále. 
D. trénoval sprinty v různých intervalech. Já klasicky svoje  tempo na pohodu.

4 komentáře:

Alena řekl(a)...

Práve idem od Kator, tento recept budeš milovať:
https://katorovo.blogspot.com/2022/11/mamincin-skvely-bezlepkovy-nok-knedlik.html

PS: Sem tesne pred životnými zmenani ,,báby z ledu,, ...k behu, lesu, keto idem k k tým krokom: zatiaľ si na začiatku idem kúpiť vaňu na dvor a knihu:
https://viktorschiller.sk/kurzy/wim-hof-method/whm-celodenny-skupinovy/?utm_source=ppc&utm_medium=search&utm_campaign=whm1D&gclid=CjwKCAiAmuKbBhA2EiwAxQnt7xgZdAZT5Ac7rjWNDi9--kT4yN_Lx2c8lXx2Pey2KRnel-Yz_qbMfBoCobkQAvD_BwE

papa a dík!

Soňa Malinová řekl(a)...

Do studené vody by mě nikdo nedostal:) Miluju horkou sprchu. Někdy si ji dám i přes den. Ale běh a les...to můžu. Budu vyhlížet na instagramu vanu:)

IK řekl(a)...

Taky uz v nasi socialni bubline nechodime do restaurace… obcas jsme sli s detmi, ale ted to nejde. Mrzi me to, rada jsempozorovala jak se ty nase jmi hezky chovat, ochutnavala nova jidla… ale zase zijeme jiny zivot: o vikendu jsme zabijeli kachny, pracujeme, ucimeholky ze nic neni zadarmo. To zvladnem!

A co se tyce receptu- obcas kouknu na eeb sveho oblibeneho bistra, co vari… a opisuju!

IK řekl(a)...

Ps: pridavam jeste jednu “nevim co varit” fintu- obcas se stavim do nemocnicni jidelny, pro samoplatce je obed za 81! Beru detem jeden napul do krabicky!