sobota 17. září 2022

Šetříte ?

 Poslední příspěvek od Padesátky Míši mě docela pobavil. 

A statut na instagramu od lokální značky Czeska dost dobře vystihuje, co se teď děje s živnostníky ( v oborech, které jsou zbytné). Samozřejmě i mě se tahle doba dotýká. Mám o 50% méně objednávek než loni a to je  poznat na příjmech, ale vlastně té šetřící náladě  rozumím. I my máme trochu pud sebezáchovy, ale jen v určitých oblastech. Včera jsem si koupila běžecké boty s vložkou na míru. Nic levného. Ale nechci si během odrovnat nohy.

Znám dost lidí, kteří se běháním dopracovali k operaci kolena, k ostruhám.

total sportu mi nejdřív skenovali chodidla, pak nohy při běhu, podřepu.  Vložky na míru se vyrábějí stejným systémem jako vložky ortopedické. Vmáčknete nohu do ,,plastelíny" a pak se  vloží ohřátá vložka, na ní chodidlo a vychladí se. A řeknu vám... to je zázrak! Vložka podepírá chodidlo přesně v bodech, které moje noha potřebuje. Skvěle tlumí nárazy.

Pokud chodíte na delší procházky nebo v práci často stojíte, doporučuji investovat do vložek na míru. Možná se i díky tomu vyhnete na stáří operaci kyčle. 

Ještě k tomu šetření. Vrátila jsem se k dennímu vaření. Nezapínáme tak často sušičku. A to je tak asi všechno. Zajímalo by mě, jestli i u vás doma se něco změnilo.





31 komentářů:

Jana řekl(a)...

No já když si to čtu, tak si hlavně říkám, kde jsem sakra byla v době avokádových toustů? My šetříme celý život. Když jsem dodělala vysokou, šetřili jsme na první bydlení. Pak jsme měli děti, když jsme konečně začali oba zas vydělávat, začali jsme stavět. Je pravda, že na tom nejsme tak blbě jak kdysi mí rodiče, držím se hesla, že nejsem tak bohatá, abych si kupovala levné věci a občas si koupím třeba dražší šaty od malé české firmy. Ale pak mě trochu dojímá, že zatímco já peču domácí pečivo, abych vyrovnala, že jsem si koupila českou kabelku, její tvurkyne tráví dovolenou na Madeiře 🤷‍♀️

Soňa Malinová řekl(a)...

Skvělý postřeh.
Já měla období ,,avokádových toustů" posledních pět let( a to mi bude padesát), takže jsem si nestihla na tento životní styl zvyknout. Taky by mě hanba fackala vyzývat zákazníky, aby si nakupovali moje zboží, jen aby udrželi můj business. Navíc si myslím, že to jsou jen jednorázové injekce, které jen zastiňují skutečný problém podnikání. Úplně rozumím vaší úvaze. Česká republika vede co do počtu živnostenských listů a to jsou přesně ti malí živnostníci, co si plní sen. A s touto krizí se to hodně zredukuje.
Já kdybych pekla domácí pečivo, tak umřeme hlady:) Jednou v životě se mi podařilo upéct housky, které snědli jen aby mi udělali radost.

IK řekl(a)...

I v korporatu prituhuje. Minuly tyden kazdy den minus jeden kolega. A ted to teprve zacina byt ostry, protoze prezivsi kusy se snazi dokazat svou nepostradatelnost. Zkratka hypoteky delaji z lidi svine…
Jediny kdo stale jede dve dovoleny rocne a kecy o nedoceneni, jsou zdravotnici.

My se zasobime drevem a bramborama, neutracime za zbytecne veci a prodavame vejce a kacenky. Avokadovy toust je stejne hnus :)))

Preju nam at vydrzime s rovnymi zady!

Anonymní řekl(a)...

Já jsem od přírody šetřílek, takže řadu těch věcí, co lidé okolo mě teď nově zavádějí, jsme dělali už dřív. Ještě nevím, jestli přistoupím k nějakému dalšímu opatření. Naštěstí na tom jako rodina nejsme nijak bídně, takže např. můžeme pořád kupovat ovoce/zeleninu ( samozřejmě sezónní a pokud možno v akci 😉), zaplatit dítěti kroužek (ne deset kroužků) apod.
P. S.: Příspěvek kabelkové tvůrkyně o šetření mě tedy také nedojal, a ani nemotivoval honem zakoupit nějaký produkt.

Soňa Malinová řekl(a)...

Já jsem ještě avokádo nikdy nejedla. Mám odpor k exotickému ovoci. Meloun. Ananas. Ale ta rovná záda, bych si ráda zachovala. Hezky napsané. Díky.

Soňa Malinová řekl(a)...

Aby nedošlo k mýlce. Výrobkyně kabelek byl od Jany jen příměr. Czeska vyrábí módu a na Madeiru nejezdí.

Lenka R. řekl(a)...

Mám ve třídě čtyři devítileté ukrajinské děti, žijí s maminkami a v jednom případě s babičkou na studentské ubytovně (zatím). Mně se uskromňuje lehce...

IK řekl(a)...

Neznam kralovny kabelek- nasmerujete me prosim? To jen abych videla i druhy protipol :)

Ja avokadove masirce podlehla jednou- povazuju ho za neeticke v ramci evropy. A ano, rikam si jak se mame dobre ze jsme skrblici od povahy, ze nemame obe ruce levy a ze jsme na vsechno dva. Porad verim ze dat neco na charitu je vlsstne pojistka!

Alžběta řekl(a)...

Já si zase myslím, že ona zmiňovaná královna docela maká a svýmu alter-ego obrazu i image svých produktů věnuje mnoho času. A zároveň na ty příjmy asi není sama a jako manželé i rodina si pak tu Madeiru můžou dovolit.. Hele, zrovna jsem si u ní koupila etuje jako dárky k Vánocům. Je to teda opak šetření, ale snad udělají radost.
Já se snažím víc přemýšlet nad tím, co kupuju, jestli to potřebuju nebo ne. Ne vždy se mi to daří. Mateřská a 4 děti mě ale "Madeira" způsobu života dávno odnaučily :). Pořád ale neodoláme kvalitní kávě 🙊. Teplo zatím neomezujeme.
Oba uvedené články mě pobavily :). Díky za ně!

Alžběta řekl(a)...

A ještě prosím, Soňo, dají se koupit jenom ty vložky nebo ke třeba koupit rovnou i boty?

Anonymní řekl(a)...

Já tedy nevím o koho s kabelkami a Madeirou se jedná, ale i kdyby dotyčná jela třeba na Bali, není to jedno? Je na každém, jak svůj výdělek utratí a Vás ke koupi určitě nikdo nenutil násilím, nejspíš jste tu kabelku chtěla, proto jste si ji pořídila. Taky jsem malý podnikatel a odteď, abych se bála podělit se se svými sledujícími třeba o výlet, abych nedostala bídu za to, že si za "jejich" peníze někam jezdím. Nebo jsem to špatně pochopila?

Veronika

ozo řekl(a)...

Veroniko, mluvíte mi z duše. Taky si myslím, že je na každém za co vydělané peníze utratí. Asi je schopná a umí peníze vydělat a taky má manžela, který jistě taky vydělává. Někdo si koupí auto, někdo jede na dovolenou. Buďme přející. Vím, že je spousta lidí, kteří počítají každou korunu, taky jsme měli takové období, a tak přeji všem, ať tahle doba rychle přejde a žije se nám lehčeji. Covid je horší. Zdena

Soňa Malinová řekl(a)...

Určitě nikomu nic není do toho, za co své vydělané utratí, ale asi pak si nesmí stýskat, jak to má těžké. To pak opravdu se nad tím pozastaví. Ale vraťme se k tématu šetření.

Soňa Malinová řekl(a)...

Alžběto, myslím, že zrovna v této prodejně dělají vložky jen do jejich bot. Ale hned jsem koukala, kde by se daly pořídit ortopedické. Zkusím nejdřív klasické, které nejsou na míru, ale podepírají klenbu. ( do běžných bot)
Tyto vapadají dobřehttps://rivalenti.cz/p/ortopedicka-vlozka-pro-podporu-klenby/?attribute_shoe-size=L+(41-45)&gclid=CjwKCAjw4JWZBhApEiwAtJUN0Mp-yo3vJTQ1-TNqLSIW0l2LXQ3bPB8ig70q31SdDo8KgrNhqQEsCBoCRjYQAvD_BwE

Soňa Malinová řekl(a)...

Padesátka Míša má všechny příspěvky vtipné.

Anonymní řekl(a)...

Člověk je z toho všeho tak trochu ve stresu, i když nepatří do skupiny, která to bude mít opravdu těžké. A tak když natrefím na něco v akci, tak to koupím do zásoby, to jsem dřív nedělala. A s tou sušičkou to mám stejně - dřív jsem tam hodila pár kousků funkčního oblečení, protože se mně ho nechtělo věšet, teď pověsím. Jsem zvědavá, jak zvládnu omezení topení, mám hrozně ráda teplo. Hana M.

Soňa Malinová řekl(a)...

Lenko, díky za připomenutí těch, kteří to mají opravdu těžké.

Alžběta řekl(a)...

Děkuju, Soňo. :)

Anonymní řekl(a)...

šetřit může znamenat i toto ... žiji sama ve starém rodinném domku na vesnici. V letošním roce cena paliva (peletky) narostla o více než 300%, to znamená ze 27 tis./rok na 8O tis./rok. Absolutně si nemohu dovolit, ale nevzdávám se a tak objednám 20 m3 dřeva, obětuji týden dovolené a další víkendy a každý večer hrdě obhlížím složenou hranici. To je ovšem dříví na příští zimu. Stres čím zatopím letošní zimu. Projíždím inzerce a podaří se mi sehnat suché dřevo, poměrně drahé, ale ve srovnání s peletkami je to víc než fajn. K tomu ještě dřevěné brikety také za slušnou cenu. Měla bych se dostat na cenu do 40 tis. Uuuuufff ... Dodávka v průběhu září. První týden v září mě odváží záchranka s urputnou bolestí zad, není se čemu divit, každý to velký metrový poleno jsem zvedla tak čtyřikrát, než skončilo v úhledné hranici .... V sanitce se zajímám, kdy asi tak budu moct řezat dřevo .... ??? :-):-) Dva týdny poté jsem schopna maximálně si doma uklidit, topím pouze v malých kamnech a to až navečer, přes den 18,5 stupně, ale počítám každé polínko a to doslova a do písmene .... Kdy budu schopna připravit dřevo na zimu nevím. S velkou nadějí čekám na zítřejší projev premiéra a ujištění, že mě nenechá padnout :-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Ti z vás museli být v sanitce vykulení:) Taky se budeme dívat a hned potom na Pozadí událostí. Včera jsem se dívala zpětně na první díl.

Anonymní řekl(a)...

Pozadí událostí jsem ještě neviděla, tak se také podívám. Mám Vás moc ráda Soňo, jako dizajnerku i jako člověka, sleduji Vás již roky a těším se na každý nový příspěvek, mějte se moc hezky, Hanka

Anonymní řekl(a)...

#avotoast jsem nikdy neměla, u nás na vsi to moc nefrci 😊 navíc se snažíme jíst sezónní a lokální potraviny.
Šetřit jsme začali loni na podzim, když jsme předtím šetřili s Bohemia energy 😀 mame více dřeva a muž nám počítá dobu strávenou v koupelně a schoval nám fen na vlasy. To je samozřejmě legrace ale jednou týdně má takovou přednášku, minule ke své litanii přidal i hlášku, že budeme prát jenom to co nosíme.
Sušičku používám jenom na podzim a v zimě celou dobu co jí mám. 8 let.
Na jídle moc neusetrime, 2 kluci ve vývinu co mají hlad i ve spánku.
Jinak asi jako všichni vyckavame co bude dál, ale snažíme se fungovat. Mame štěstí na zaměstnavatele že vidí jak to je a něco jsme dostali přidáno.
Co se týká těch objednávek, je to vidět u hodně tvůrců, možná je to tím, že je toho na trhu hodně a všichni apeluji na udržitelnost a minimalismus, prostě ta spotřeba a potřeba klesá. Ráda podporim místní výrobce, ale v případě že danou věc potřebuji, nebudu si kupovat kabelku, když mám doma 2 a stejně nosím jenom 1.

Soňa Malinová řekl(a)...

Díky za sdílení. Fén pobavil:))Zrovna dnes v Otázkách Václava Moravce vysvětlovali, jak moc je důležité motivovat k šetření nejen nejvíce ohrožené skupiny, ale i střední a vyšší třídu. Například v Polsku je výše kompenzace stanovena i podle toho, jak domácnost snížila spotřebu, což mi přijde moc dobré. My máme fixaci ceny plynu a elektřinu na další dva roky ( nějak mě osvítilo) a i přesto šetříme, aby bylo zdrojů dost pro všechny.

Anonymní řekl(a)...

Soni nekupuji cizokrajné ovoce, jen z našeho podnebného pásu. Část ovoce co vypěstuji a co jde, tak udělám kompot nebo zamrazím či udělám marmeládu. Fazolové lusky si vypěstuji a zamrazím a zrovna tak hrášek, fazole na sucho pěstuji též a vystačí mi na celou zimu. Dýně uložím na zimu do sklepa a poslední beru počátkem června. Celer, červenou řepu, česnek i cibuli mám též svou, ale dokupuji. Zpracuji i natě, sbírám byliny a suším, dělám si sama i ovocný čaj. Celý život jsme šetřili na bydlení a nato, abychom mohli mít 3 děti. Když muži zrušili autobus tak musíte našetřit na auto, to aby si udržel práci. A pak zase šetříte na vzdělání dětí, na novou střechu, okna a dveře, na zateplení domu, na odvodnění domku, na kanalizaci a na kondenzační kotlík a teď na soláry. Sušičku mám na venkovních šnůrách nebo na sušácích v prádelně v zimě (pere se jen to, co je nutné). V bytě topení nastaveno na 19 st. C a když je někdo nemocen tak přidáme do max. 21 st. C. Kdybychom nešetřili od počátku, měli bychom holý zadek a čekali bychom na dávky od státu. Zdraví Iwka

Anonymní řekl(a)...

Zajímavá diskuze, donutila mě zamyslet se nad naším životním stylem..po debatě s manželem jsme zjistili, že se toho pro nás až tolik nezmění, kvůli krásnému domu a ještě krásnější hypotéce šetříme už nějaký ten rok:D Stěhovat se do téměř prázdného domu je na několik let dopředu značně frustrující záležitost pro estéta, jako jsem já:D No zvykli jsme si..žijeme v módu - tenhle měsíc si můžeme dovolit koupit osm úložných boxů do skříní, příští měsíc zbylých šest, lampa do obýváku ani letos neklapne, dáme přednost koberci atd. Manžela musím přemlouvat, aby si koupil nové boty, já mám kousky oblečení, které mají i 15 let - ale vypadají pořád stejně skvěle. Jsou věci, které záměrně nepořizuji v levných obchodech a vyplácí se mi to - dnes jsem z půdy snesla po čtyřech letech trička pro nejmladšího syna jedné nejmenované anglické značky - jsou jako nová. O oblečení se starám, aby vydrželo co nejdéle pěkné - před praním kontroluji každý světlý kousek a stříkám skvrny Jelenem, při sušení pečlivě rovnám švy, kupuji věci z vysokogramážní bavlny, rozdělujeme oblečení na doma a do města/školy. Ani doma však nechodíme jako hadráci. Sladké peču dvakrát do týdne, po pečení nechávám troubu otevřenou, aby šlo teplo do místnosti. Běžné pečivo kupuji radši každý den, aby nepřebývalo nesnězené. Zvýší se nám ceny energií, ale jsme zvyklí šetřit, takže to přežijeme..La.

Anonymní řekl(a)...

Máme soláry na střeše - to zase osvítilo mého muže a stihli jsme je zprovoznit předtím, než jejich ceny a dostupnost vzrostly do nebe - a přizpůsobujeme tomu provoz spotřebičů v domě. Pereme, jen když venku svítí (samozřejmě podzim a zima budou chudší na sluneční svit, tak už si asi nepůjde vybírat, nicméně poslouchali jsme debatu o solárech, kdy se zjistilo, že paradoxně lidé, kteří si je pořídí, v průměru spotřebují více elektřiny než předtím - že jim jakoby narostou křídla a myslí si, že teď je to zadarmo a zapínají spotřebiče víc a častěji).
Suším venku nebo nad kamny.
Pečení plánuji - peču třeba brambory a po nich dám do trouby buchtu.
Vypínám na noc počítače i ze stand-by režimu.
Oblečení víc větrám a neperu po každém použití - zejména dcery měly tendenci mrsknout oblečení do špinavého prádla - je to rychlejší než je pěkně složit či pověsit. Tak jsem udělala test a školní kalhoty maldší dcery jsem vždy vytáhla ze špíny, pěkně porovnala a vrátila jí je složené do šatníku. Po týdnu jsem ji seznámila s výsledkem testu - vůbec jí totiž nepřišlo, že jsou kalhoty špinavé - protože nebyly - a kalhoty pak už opravdu zaslouženě putovaly do pračky :-).
Z tropického ovoce kupuji citrony, občas banány a v zimě mandarinky.
Oblečení pro nás i pro děti si měníme s kamarádkami, máme pravidelné swapy.
Snažím se vyhýbat ultra zbytečné spotřebě - například moje děti mají zákaz braní si nejrůznějších propagačních předmětů - nyní třeba balónky od politických stran a hnutí - všechna mají plnou pusu ekologie a všechna mají u stánků balonky na plastových tyčkách a silikonové náramky - při vší úctě, už jste viděli někoho, kdo kráčí po ulici s modrým náramkem s nápisem ODS (příklad)? Zbytečná věc, která nejdřív doma zavazí a pak skončí na skládce.

Nicméně, i přes toto všechno musím omezit nákupy "pro radost" právě u lokálních tvůrkyň. Kabelku od zmiňované mám jednu, etují víc (mmch, zrovna ona platí za úspěchy také ztrátou svého soukromí, svého muže i potomky vystavuje skrz sociální sítě de facto od narození (toho muže teda ne :-D), to je poměrně velká cena, kterou bych třeba já nikdy platit nechtěla), ale budu už muset uvažovat - koupit dárky k Vánocům od ní nebo od někoho jiného? Všechny podpořit nepůjde. A abych podpořila jen pro tu podporu (což jsem udělala třeba za covidu), na to opravdu zdroje nemám.

Hezký den, L.

Soňa Malinová řekl(a)...

No, myslím, že byste všechny mohly sepsat pro vládu manuál, jak se dá šetřit. Já jsem se po rozvodu snažila nad všemi návyky zamyslet( člověk dělá dvacet let něco stejně a někdy ani neví proč). Co skutečně úspora je a na co se můžu vykašlat. Velká pomoc byla, že si oba kluci od šestnácti vydělávali peníze na svoji útratu a oblečení. Nakonec i díky tomu, že jsme jin nemohli dopřát všechno po čem touží, je dovedlo k tomu, že se brzy postavili na vlastní nohy. Finanční limity mají i své výhody. Z každé maličkosti se člověk raduje jak blázen a hodně dlouho. I to těšení se na věc delší dobu má taky své kouzlo. Je kreativní. Víc hand made dárky.

Alžběta řekl(a)...

A ještě se dá ušetřit třeba tak, že si člověk nejdřív zjistí, jaké jsou recenze na neznámý e-shop, než tam něco koupí.🤦
Ano, moje aktuální zkušenost. Bacha na rivalenti.

Anonymní řekl(a)...

Šetřím od začátku, co jsem začala žít za vlastní. Teda chvilku mi trvalo, než jsem se to naučila. Paradoxně mě nejvíc šetřit naučily zkušenosti jiných žen na diskuzích emimino.cz. V době první rodičovské to bylo hodně náročné, úroky na hypo téměř 6%, manžel s nadprůměrných vzdělaním a prací v oboru s podprůměrným platem. Ale teď jsem za ty 3 roky moc ráda, dokonce jsem i ušetřila. Pak jsem nastoupila do práce, kde byl plat proti minulosti královský. Mohli jsme ty peníze rozházet, ale jela jsem v šetřícím modu dál, protože jsem měla svůj sen - vlastní domek, nevelký, ale vlastní bydlení bez sousedů v bezprostřední blízkosti ze všech stran a bez SVJ. Teda žili jsme si hodně pod naše poměry, ale taky se vyplatilo. Za týden se stěhujeme, díky té šetrnosti máme výši hypotéky stejnou jako na 1+1 v našem městě.
A tipy na šetření? V první řadě žít si POD svoje poměry. Peníze šetřit ne, co zbyde na konci měsíce, ale na jiný účet bez karty a hned v den výplaty je odeslat. Pak už ty peníze "neexistovaly". Ale teď už to není tak jednoduché, když jsou ceny energií, jídla a bydlení tak vysoko.
Jednoduché tipy-chystat si jídelníček (jako v Pelíškách), nakupovat, když jsou věci v akci, ne až když je potřebujeme. Teda věci, které určitě budeme používat. Nepoužívat jednorázové - plenky, vložky, vatové tampony, holítka atd. Všechno tohle se dá nahradit znovupoužitelnými věcmi. Spoustu věcí se dá udělat doma, uplést, ušít, věci opravovat, ne hned kupovat nové.
Sušičku do domu nakonec pořizovat nebudu, miluji věšení prádla za západu slunce na čerstvém vzduchu, ve vlastním domě to bude o level vyšší zážitek.
Dovolená může být strávená doma, úprimně, nejlíp jsem si vždy odpočinula, když jsem týden byla doma a nic "nemusela".
Teplotu máme vždy nastavenou na max 21°C, na noc na 19°C.

Anonymní řekl(a)...

Jj, fén pobaví vždy. Nás naštěstí také loni osvitilo a dali jsme fix na 3 roky. Tak ještě 2. Plyn nemáme, vše na elektřinu, dnes musím děkovat za krbovky. Dřevo kluci obstaravaji sami, takže vyjde levněji. To snížení spotřeby určitě smysl má. Vyměnili jsme starou ledničku,a snažíme se hledat úsporu kde to jde. Snad bude líp.

Anonymní řekl(a)...

Souhlas s anonymní výše. My naštěstí máme hypotéku stejně drahou, jako byl nájem garsonky a zálohy na energie i bez fixace stouply z 1600,- kč na 4300,- Kč, děs, ale už jsem slyšela o dodavatelích, kteří místo 9 000,- kč mají nově 39 000,- Kč zálohy a to je průser..
Jinak my odjakživa topíme na 21 a v noci na 19 stupňů, to mi přijde úsporné dost a vlastně 5 let co bydlíme ve vlastním, tak se snažíme šetřit ne kvůli ceně, ale prostě být víc eko a teď se to hodí. Plánování jídelníčku je určitě super, ale to mi pořád moc nejde, ale rozhodně se u nás jídlo nevyhazuje, až tak špatně neplánujem.
Dovolené jezdíme taky odjakživa jen k sousedům na všechny strany.) Takže pak někdo čučí, že jedeme na 4 dovolené, ale ono nás to stojí zlomek ceny jedné jejich dovči.)
Sušičku nemám a nechci, u té často čtu, že to je šílený žrout elektřiny..
Jinak moji rodiče jsou z komunismu zvyklí pěstovat si vlastní zeleninu, ovoce, tak to se teď taky hodí..a i pletení mamka oprášila:D Takový retro v přímým přenosu si zase dáme.