neděle 21. února 2021

Není umění navrhnout hezký interiér...

...umění je, aby to nestálo majlant.

Hledáním vybavení strávím mnohem víc času, než bych chtěla. Mám pocit, že kreativní část je tím trochu utlačená. Nedávno jsem celý den hledala porcelánové vypínače, na které by si majitelé nemuseli brát hypotéku.

O víkendu mi došla trpělivost. Přešla jsem od papírové formy databáze obchodů na digitální verzi . Můj notes byl  jeden velký chaos. 

Spousta obchodů během deseti let zanikla, ty velké zůstávají, nové jsou spíš menšího rozsahu, víc lokální.  Třídím a přepisuji.

Asi jste si všimli, že módní značky přidružily ke svému sortimentu taky domácnost.

ZARA HOME  toho nemá moc, ale pečlivě vybírá výrobky, aby k sobě ladily. Krásně nafocené.

Občas najdu něco, co už moji klienti dávno znají. Třeba john lewis .

Dánský obchod JYSK se taky poslední roky vyšvihl. Včera jsem si koupila dřevěné tácy za 175,-



Před Vánocemi jsem měla pocit, že nutně potřebuju kuchyňský robot, když tak často vařím. Ale znáte to. Necháte to chvíli uležet a pak vám dojde, že  zas tak nutně to nepotřebujete. Tedy pokud se nechystáte péct každý týden z kynutého těsta. 
Definitivně jsem si ujasnila, že nechci u plotny strávit více času než je to nutné. Spousta jídel a pečení se dá zvládnout během pár minut . 


Dnes bábovka z pudinkových prášků. Všichni, co pečou ze špaldové mouky, teď museli s odporem odskočit od monitoru.

Příprava max 15 minut, pečení 30 minut.
recept od mámy zde :





Na oběd shakshuka . Moje verze upravená o fazole Heinz.
- dvě cibule
- jedna konzerva rajčat neloupaných
- dvě konzervy fazolí
- dvě papriky
pepř, sůl
- 4 vejce
Jediné na co je třeba si dát pozor, aby se vajec nestaly vejce na tvrdo.

Nebojte. Nehodlám migrovat k tématům kulinaření.
....

Včera odpoledne jsem krásně prohnila na gauči u ekonomického týdeníku  HROT  (bývalí redaktoři EURO) 
Povaloval se u nás od léta. Nakonec jsem ráda, že jsem ho nevyhodila. 

O největších hospodářských krizích včetně té, kterou způsobil pád newyorské burzy. 
Výborný rozhovor s bankéřem Radomírem Lapčíkem. Velký přehled o celosvětovém dění. Působí skromně a pokorně. Kdybych měla naškudleno pár peněz, uložím si do jeho banky. Podobný rozhovor ZDE  
Článek ,,Pražský skanzen zamrzl v čase"  o významných porevolučních stavbách . 
O vývoji ekonomiky v Indii  taky zajímavé.


14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Přidám tip na rychlou a dobrou buchtu od Petry Burianové.
https://www.instagram.com/p/B99XZgfHwql/
Eva

Anonymní řekl(a)...

Soňo, máte tolik talentu a dovedností, že kdybyste ještě ke všemu vařila jak Rettigová, tak si to vezmu osobně jako velkou nespravedlnost. Někomu všechno a mi nic.. Ale moc děkuju za článek z lidovek, paráda.. A prosím o všechno, co můžete doporučit. Už jsem u Vás našla hodně dobrých typů.. Paráda. Podcasty, Osudy, články, všechno... Zdraví Lenka z Ovy

evulekotule řekl(a)...

Soňo, kamarád objednával keramické vypínače z Číny. Byly levné a vypadají skvěle. Pokud chcete, požádám jej o kontakr na dodavatele.

Soňa Malinová řekl(a)...

Právě Alibaba a Aliexpres bych se ráda vyhnula. Evi, to video na tvém blogu je super!!!

Soňa Malinová řekl(a)...

Evi, děkuji za tip na kefírovou buchtu.

Soňa Malinová řekl(a)...

Leni, ale s těmi svatebními dorty už jsem byla blízko :))

Alžběta řekl(a)...

:) Špaldovou mouku používám, dokonce i celozrnnou, ale od monitoru jsem hrůzou neodskočila. I když mě recept teda zaujal :D.
Je dobře, že máte priority jinde :).

Anonymní řekl(a)...

Nic ve zlém, jen mi přijde trochu rozpor v tom, jak často propagujete malé výrobce a kvalitní produkty a pak najednou levné doplňky nebo křesla z Jysku... ale nechcete objednat rovnou na Aliexpress a v Číně. Kde myslíte, že se vyrábí všechny ty Jysk ultralevné produkty? Dánsko to asi nebude ;-)
Já radši ty tipy na rozhovory.
Petra

Unknown řekl(a)...

Dobrý den Soni,zrovna rekonstruujeme starou sudetskou chalupu,mohla byste prosím dát tip na keramické vypínače? Děkuji moc! Katka

Soňa Malinová řekl(a)...

https://www.jysk.com/corporate-social-responsibility
Já jsem možná naivní, ale věřím tomu, co píšou.

Soňa Malinová řekl(a)...

No já právě zatím našla jen ty od tisíc nahoru.

Anonymní řekl(a)...

Já nevím Soňo, připadá mi to s tím Corporate responsibility jako takový tradiční brainwashing obřích firem, tuhle záložku najdete skoro u každé firmy. Je jednoduchý dát peníze na pár stromů, spolupracovat s pár lidma fér a koupit si tak čisté svědomí pro sebe a hlavně pro zákazníky. Je to asi tak stejné jako když HM dá 3% biobavlny do triček a nalepí na to cedulku fartrade. Když se podíváte na ceny výrobků, tak radši nechci vypočítávat jaká je asi výrobní cena daného produktu a kolik zaplatí někomu kdo to vyrobí a jak je technologie výroby ekologická a co ony továrny vypouští do řek a přírody. Já chápu, že ve velkém množství je pak všechno levnější, ale pokud by to bylo vše opravdu fér, tak nevěřím, že by to stálo takové peníze. Toť můj názor. Petra

Ivet řekl(a)...

O kuchyňském robotu přemýšlím už pár měsíců. Ale u mého vyhlédnutého od Ety neustále posouvají datum dodání. Měla jsem dražšího robota půjčeného od sestry, nakonec jsem se rozhodla, že ho ani nevyzkouším, protože jsme začali řešit hypotéku, tak šel robot stranou. Došli jsme i k závěru, že i šlehač jsme za dva roky použili jednou (půjčený), takže stačilo dokoupit (snad) kvalitnější tyčový mixér. Vše ostatní zvládnu uhníst, zamíchat, prošlehat ručně. Sice si říkám, že robotem by byl možná lepší výsledek, ale taky víc starostí a nádobí. :)

Soňa Malinová řekl(a)...

S těmi cenami je to opravdu tak, že množství a způsob výroby ( strojová výroba), ceny snižují a nemusí to být na úkor zaměstnanců. Můj kamarád vyráběl dřevěné komponenty pro IKEA , které měly hodnotu v řádech korun a přesto se mu to vyplatilo . A to vyrábí v Česku a zaměstnanci mají normální mzdy.
U keramiky to samé. Pokud se na výrobní lince lije do forem, tak materiál a výroba je mnohonásobně levnější, než ten můj ručně umudlaný hrnek na kruhu. A nemusí to nutně znamenat, že někdo dře v závodě dnem i nocí za minimální mzdu.