sobota 24. října 2020

To, že nepíšu o momentální situaci...

 ....a nejen naší, ale i o tom , co se děje ve světě, neznamená, že to neprožívám. Každý den se díváme na zprávy. Jsem zaskočená, kolik lidí z mého okolí se středoškolským a vysokoškolským vzděláním nerozumí základním počtům, fyzice. Logiku zastiňují nahodile posbírané informace.

Už jsem ve stavu, že odcházím, jakmile někdo začne točit o uměle vytvářené panice, záměrně zkreslených číslech, původu covidu. 

Chápu, že ne každý může rozumět, co je exponenciální růst a jaký vliv má na to reprodukční číslo, ale právě proto bychom měli naslouchat lidem, kteří matematice rozumí.

Přehledné interaktivní tabulky zveřejnili  tady . Můžete si  sami vyzkoušet jak rychle můžou případy nákazy růst, i přes malý počet nakažených.

Už jsme slyšeli x doporučení, co máme  v této situaci dělat. Stačí je brát vážně. Z našich teplých domovů můžeme poslat  trochu energie  lékařům. Matkám s malými dětmi navařit nebo napéct. Ono už to samotné doučování zabere dost času. 

Snažme se přesvědčit okolí, že roušky  a omezit kontakt s lidmi smysl má. Hučme do svých příbuzných vrchem dolem. Buďme příkladem.


33 komentářů:

tualkraplak řekl(a)...

naprostý souhlas .

Anonymní řekl(a)...

Krásně řečeno,napsáno ...Eva

Jana řekl(a)...

Já popravdě současné situaci nerozumím. Sama žiju na vesnici, obklopena malou skupinou lidí. Normálně žiju dost asocialně, natož teď, kdy pracuju z domu a děti nechodí do školy. I nákupy řeším v místním obchůdku a přes internet. Ovšem třeba ředitel školy mých dětí zahájil školní rok, jako by se nechumelilo, jezdili do divadla, na exkurze. Do očí mi řekl, že na nějaký covid kašle, ve škole neměli ani dezinfekci. Je to absolvent přírodovědecké fakulty, biolog. A svou ignoranci ohrozil 200 lidí + jejich rodiny. Asi tak.

Anonymní řekl(a)...

S Vašimi názory se ztotožňuji. E-maily s názory různých rádoby odborníků přesouvám do SPAMu a články všemu rozumějících novinářů na netu ani neotvírám. Raději si poslechnu pěknou hudbu nebo pustím zajímavý film či dokument. Je mi líto, že v naší společnosti chybí víc ohleduplnosti a doplácí na to vyčerpáním zdravotníci a hygienici, vzdělanost dětí atd. Věřím, že zas bude líp. Přeji Vám příjemný zbytek víkendu a dostatek platících zákazníků.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji, paní Soňo, cítím to stejně. Snažím se "hučet", ale jsem prý hysterická.... nejvíc pro absolventy "vysoké školy života". A tak se alespoň snažím sama se řídit zdravým selským rozumem. Naďa

Anonymní řekl(a)...

Taj já nevím Soňo, trochu se v tom všem přestávám orientovat. Zjara, když byla tzv.1.vlna a pár set nakažených se komplet zavřela republika. Nesmělo za se hranice a teď když je denně 15 tisíc nakažených se vesele putuje tam zpět atd.Sama jsem zdrav.setra-tudíž přímo v centru dění,ale neviděla jsem ještě žádného nemocného,pouze vím z doslechu o tom či onom. Politici nás straší přeplněností a zhroucením zdrav.systému a lékaři,kteří pracují přímo s covidovými nemocnými říkají,že rezervy stále jsou a náš zdrav.systém je plně funkční.
Rozhodně nákazu nepodceňuji-to ani omylem- dodržuji veškeré nařízení,nicméně jsem z toho trochu rozpačitá. Stejně si myslím,že se už prostě všichni promořujeme a situace je natolik"rozjetá",že ji nelze zastavit. Dodržujme nařízení a bude dobře. Jen to chvíli potrvá.
Vadí mi ale to strašení lidí,opravdu to někteří psych.nezvládají.A dost mi vadí zavřené školy. To je mazec.Šlo to udělat i jinak. Ty děti totiž nebudou nic umět.
Díky Katka.

Anonymní řekl(a)...

Soni, beru Vas blog jako oazu bez covidu. Drzme to i nadale.

Iva

Poznamka pod carou: dnes ma pozitivni test maminka, zdravotni sestra, dodrzovala vsechno co mohla. A mam strach. A velky.

Unknown řekl(a)...

Já bych ráda poprosila všechny o ohleduplnost. To že nikdo nemá ve svém okolí nikoho nakaženého neznamená, že neexistujou a všechno jsou to konspirační teorie. Moje maminka, zdravotní sestra a tatínek, lékař už 14 dní leží s covidem a rozhodně nemají lehký průběh ala chřipečka. Úplně mě děsí, co tento vir je schopen s člověkem udělat. Fakt to není sranda. Kamila

Yavor design řekl(a)...

Áno,mám takú istú skúsenosť. A tiež, že z najväčších popieračov sú potom tí najväčší panikári a vystrašenci.Reflektujem realitu, som v kľude a viem,že nie som nesmrteľná. Na rúško som si zvykla a ako introverta ma opatrenia až tak zas nezasiahli. Pravda však je tiež, ze mi občas rozum neberie, čomu všetkému sú ľudia ochotní priložiť svoje srdce a dokonca sa za tie bludy aj slovne biť.

Anonymní řekl(a)...

Napsala jste to úplně přesně, ve svém okolí to taky vidím a taky u lidí, od kterých bych to nečekala. Moje svědkyně ze svatby, holka se selským rozumem a vystudovanou žurnalistikou (neživí se tím), sdílí z Parlamentních listů jeden článek za druhým (tématem je vždy popírání rozsahu pandemie) a zaštiťuje to "právem na svobodu". Je velmi těžké na to nereagovat, protože je to moje svědkyně, mám ji moc ráda, ale už jí mám plné zuby. Pracuju na charitě, teď horko těžko zajišťujeme chod jedné pobytové služby, kde kvůli covid vypadl skoro celý tým. Opravdu to není sranda.

Anonymní řekl(a)...

Jen korekce: tím "právem na svobodu" nenarážím na to, že sdílí něco z Parlamentních listů (byť i to je na pováženou), ale odmítání roušek - prostě "hadr na hubě" nosit nebude, její děti jej nosit nebudou apod.

Soňa Malinová řekl(a)...

Já to měla před 14 dny podobně. Nikoho jsem neznala s covid a najednou spousta mých známých a s poměrně těžkým průběhem. Je to přesně tak, jak píšete . Rozjetý vlak, do kterého nás posadila vláda.

Soňa Malinová řekl(a)...

Ivi, přeju, ať má maminka lehlý průběh a je brzy fit.

Anonymní řekl(a)...

Geniu nejsem, zvládla jsem středoškolskou matematiku, trošku vysokoškolské matematiky a něco statistiky. Popírat vysoký nárůst nakažených mi přijde jako strkání hlavy do písku. Kdysi každá selka a sedlák věděli, co by čekalo jejich hospodářství. Jen u nás je těch popíračů a chytrých, co všechno ví nejlépe, tak nějak moc. Dejte na ty, kteří o tom něco ví. Všem přeji hodně zdraví a snažte se dodržovat zásady. Zdraví Iwka

Soňa Malinová řekl(a)...

Těžké, když někdo blízký má velmi opačný názor. U studentky žurnalistiky bych to opravdu nečekala. V osobním rozhovoru je poměrně účinné napsat na papír a polopatě vysvětlit nárust.

Taky mám kamarádku, co pracuje v sociálních službách a je to pro ni hodně náročné. Přeji hodně síly.

Soňa Malinová řekl(a)...

Kamilo, přeji, ať to rodiče zvládnou bez následků. Obdivuji nasazení lékařů a sester.

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, lidé popírají Covid, protože se z toho stala reklama jedné nemoci. V zemích , kde se obyvatelům v klidu vysvětlovalo, proč se dělají ta a ta opatření, se opatření dodržují.
U nás je to jen o rozkazech, výhrůžkách a blábolů politiků typu mrazáky v ulicích.....
Ohrožená skupina-senioři- je stejně nacpaná v Kauflandech,Lidlech a dalších krámech jako by žádný covid nebyl. A roušky??? Opravdu si myslíte, že ty stažené pod nos a pak strčené do
kapsy a používané týden v kuse někoho ochrání?? Martina

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, mě nepřestane překvapovat KOLIK těch lidí co věří jen tomu, co vidí v okolí, je. Takže já nikoho s Covidem neznám znamená, že Covid neexistuje.
A ta jejich jistota je zarážející.
Platí jako vždy, že moudrý člověk pochybuje, ale blbec si je jistý.
Strach nepomůže, ale respekt a dodržování pravidel ano, zas tak těžké to není. Prostě se na čas omezíme, no a co?
Lidi mají pocit, že jsou na světě jen proto, aby si užívali a jakékoli omezení je hned ztráta svobody.
Ale svoboda je hlavně o zodpovědnosti, jinak narušujeme svou “svobodou” svobodu mnoha dalším lidem.
A že mi rouška bere svobodu, mi přijde směšné. Svoboda je přece někde úplně jinde.:)

Anonymní řekl(a)...

Byl jsem u nás ve městě v opravně obuvi. Malinká provozovna, šikovný pán, tentokrát tam nebyl a boty ode mě přebírala jeho mladá žena, za pultem si hrály dvě děti. Vyřídily jsme potřebné a vyjádřily vzájemně obavu aby jim nezavřeli opravnu dřív než si boty vyzvednu. Poté se ke mě mladá paní spiklenecky naklonila a zeptala se :" A vy tomu jako věříte, tomu covidu ?" Koukala jsem na ni a ona pokračovala : " My si myslíme že je to jenom vymyšlený, potřebujou tady udělat změny v politice a tak a jen si to celý vymysleli," pokyvovala moudře hlavou a pak tomu dodala korunu :" No podívejte se, vždyť ani nemáme žádný mrtvý !" Měla jsem zkažený zbytek dne, ale zároveň strašně závidím té paní její bezstarostnost, kterou já už dávno nemám......
Tož tak od nás z Brna....L.

Soňa Malinová řekl(a)...

Zdravím do Brna! To člověk jen zírá.

Anonymní řekl(a)...

Dovolím si reakci - ne názor. Jsem onko pacient, takže respektuju všechno, co je dáno selským rozumem. čísla mi nikdy nic neříkala, křivky už vůbec ne, tím nepopírám, že mohou platit. Nicméně mi chybí informace jaký je podíl testů nových a po vyléčení. Všichni víme, že nakažený je poslán na testy a pak po cca 10 dnech znovu. Takže jako jak? 20 tisíc testů, 10 tisíc pozitivních nově a 10 tisíc po nemoci. To nám nikdo neřekne. Mám v okolí nemocné, kteří měli to štěstí, že měli lehký průběh, a i ty zdravotní sestry, které neměly důvod lhát a na jejich pracovišti se opravdu psalo úmrtí s covid bezdůvodně. za mého mládí se říkalo, že statistika je přesný součet nepřesných čísel. teď mi to taky připadá. Lenka

Anonymní řekl(a)...

Mediální humbuk kolem COVIDu z něj dělá něco horšího, než je. Doporučuji přečíst si některý z rozhovorů s MUDr. Balíkem a přestat sledovat nekvalitní média.
Vláda je jaká je, nicméně mám v živé paměti, jak všichni v létě špačkovali, že je jim v rouškách vedro, že chtějí prázdniny se vším všudy a také se tak chovali....v této situaci se nezavděčí žádná vláda nikomu...ale samozřejmě je jednodušší veškeré frustrace zhmotnit do Babiše. Proto také protesty po celé Evropě ruku v ruce s přitvrzováním v opatřeních - nelíbí se to nikomu, není to přirozené ani životaschopné. Děti nechodí do školy, pracující rodiče jsou s nervy v kýblu, ale holt musíme chránit ta 4 %, která denně vídám v MHD cestou z práce i do práce. Jinými slovy - ohrožená skupina se stejně z velké části neizoluje, hraje si na hrdiny, řeší návštěvy hobby marketů a jiné nesmysly, ale pracující populace se kvůli nim dostane do takových ekonomických turbulencí, jaké tu roky nebyly...

Soňa Malinová řekl(a)...

Mudr Balík mluví rozumně . Taky sleduji.například tady
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/lekar-balik-myslim-ze-jsme-na-vrcholu-pandemie-40338847
Nicméně před 14 dny počítal s tím, že jsme na vrcholu a zůstaneme na 5 tis. denně nakaženými. A že za těchto okolností to sice bude na hraně, ale nemocnice to zvládnou.
Ale skutečnost jiná.
Jsem taky živnostník a z opatření nejsme nadšená, ale nevidím jiné řešení, než covid zpomalit a čekat na vakcínu. Ale máte pravdu, že zrovna starší populaci taky vidím s rouškou dole, jdou si pro noviny...to už člověk vážně neví, jak to vysvětlit.

Anonymní řekl(a)...

Dle mého se k vrcholu blížíme, každopádně jestli jste viděla rozhovor Dr. Balíka se S. Witovskou tento týden, bylo znát, jak se snaží brzdit její černobílé vidění celé situace a podsouvání některých tezí. Média za mě dlouhodobě neodvádí dobrou práci. Petice dr. Balíka a ostatních lékařů apelovala právě na izolaci ohrožených, nikoliv zdravých jedinců. To ale nebylo vyslyšeno, naše společnost na to zjevně není nastavena.

Soňa Malinová řekl(a)...

Leni, máte pravdu, že počet nakažených už teď těžko reálně spočítáme. Momentálně je lepší sledovat reálný počet hospitalizovaných s covidem a kolik jich přibývá s těžkým průběhem . Z toho je vidět jak rychlý je nárůst a dá se z toho vypočítat, kolik jich bude za týden , za dva. Vám přeji ať se brzy uzdravíte. Dovedu si představit, jak z vašeho úhlu pohledu je panika lidí nesmyslná.

Soňa Malinová řekl(a)...

Izolace ohrožených by bylo nejlepší řešení. Jen jak to provést.
Nejsou to jen starší lidé. Složité.
V naší rodině ohrožená skupina opravdu sedí doma nebo se jdou projít do lesa. Mají nanoroušky a dnes jsem ještě pro ně objednala FPP2 , když by chtěli mermomocí do obchodu.

Jana řekl(a)...

Proveditelné to je, lidem se specifickými diagnózami se mohla v počátku přiřadit velká část omezení. Přidat se mohla věková kategorie, v níž je průběh nejkritičtější. Na jaře ještě nebylo tak zjevné, o které skupiny se jedná, později už
byla plošnost opatření spíš pohodlností řešit věci citlivěji.

Anonymní řekl(a)...

V současnosti je podle mě pro ohrožené skupiny jediná varianta, a to aby se sami izolovali. Manžel je covid pozitivní, absolutně nechápeme, kde to chytil, do práce momentálně nechodí, s kamarády se nevídá, když už musel někam, je to na pár minut v obchodě, kde měl roušku, ostatně roušku nosil i venku dávno předtím, než to bylo nařízené:( Takže se to šíří asi fakt neskutečně a není jiná možnost, než se sám izolovat. I když v našem případě teda ani to až tak nepomohlo, fakt nechápem. Zkoušeli jsme i sebetrasování, ale nikam to nevedlo, leda že by virus byl v těle déle než těch 14 dní a propuknul až třeba po 3 týdnech? Protože jinak fakt nevíme:(
A dobře mu teda moc nebylo a není a není žádnej dědek, ale fyzicky aktivní 40. letej chlap..

Anonymní řekl(a)...

Ještě tedy můj názor, nechala to tu vláda dojít hrozně daleko, nejdřív bylo řečí, jak se roušky nevrátí..komu by nějaká rouška vadila, to snad přežije každý na těch pár minut nákupu ne? Ne, to bylo řečí a kde jsme teď:( Byla jsem v létě v Rakousku a tam se roušky nosily i bez vládního nařízení ve všech vnitřních prostorách naprosto dobrovolně, v té době tam byly pouze doporučené, nikoli nařízené a nosili je všichni! To je u nás nemyslytelné..

Anonymní řekl(a)...

U nás ale i sama opozice v létě kritizovala pokračování v nošení roušek, brali si jako podporu různé odborníky, kteří tvrdili, že již rouška nemá opodstatnění. Takže ano, bylo to špatně, ale vezměte si, v jakém společenském klimatu jsme tady a jaké je v Rakousku nebo Německu - to jsou obojí disciplinované národy ... u nás se neustále vymezujeme, když ne proti Babišovi, tak proti jiému, je to stále dokola. Totéž platí třeba pro chování našich řidičů na silnicích, atd. atd...

Anonymní řekl(a)...

Citace slov Petra Fialy z článku Forum 24 ze dne 21.8.2020: "Opatření jsou nesmyslná a zbytečná. Není žádný důvod ani pro to, aby se plošně zaváděly roušky. Toto říká řada odborníků. Čísla jsou pozitivní. Nejde o počty nakažených, ale o počet lidí, u nichž má onemocnění vážný průběh, jde o smrtnost. Všechna tato čísla jsou lepší a lepší! A vláda přichází s plošným opatřením, které všechny otravuje. Takže se ptám: Proč? Komu to slouží? A čeho tím vláda chce dosáhnout? Ochrany zdraví určitě ne."

Soňa Malinová řekl(a)...

Poslanecká sněmovna plná odborníků:)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, občas zabrousím na váš blog, na něco se podívám, něco si pročtu, ale tady musím nebo spíše chci zareagovat. Odkazujete nás na tabulky, tedy i já si dovolím odkaz třeba na skvělé shrnutí například tady: http://blog.aktualne.cz/…iVI, je mi jasné, že se snažíte ovlivňovat dle Vašeho nastavení, ale je to jen jeden určitý úhel pohledu. Být zodpovědný určitě není výsada jen jednoho názorového proudu. Kája