sobota 18. ledna 2020

Svatební šaty

Před rokem jsem pročítala zpětně příspěvky na téma svatba od  La Petite Anne . Spíš ze zvědavosti, jak to mají nevěsty v 21. století . Pokud chystáte svatbu, rozhodně doporučuju.  Její vkus i pohled na věc mi je dost blízký. Teď po roce se mi cenné rady hodí.

Celý jeden její příspěvek je věnovaný svatebním šatům.  A. si šaty nechala ušít a myslím, že dopadly úžasně, ale jenom proto, že :
1. se orientuje  v módě (na rozdíl ode mě )
2.  má postavu modelky, takže splývavé úzké šaty jen podtrhly dokonalou figuru
3. má vkus

Stejně jako A. jsem udělala průzkum na pinterestu. Bylo mi jasné, že vyloženě vintage nebo boho být nemůžou, protože D. se chystá na svatbu v klasickém kvádru a kravatě ( na hipsterské oblečení má  averzi = kšandy, vousy, motýlek), tudíž něco víc klasického, ale úměrně k mému věku, ať to není na hranici trapnosti.

Hledala jsem hlavně něco pohodlného  ( obecně se v šatech necítím dobře a jsem v nich dost vytuhlá), zakryté paže ( nikdo není zvědavý na moje bicepsy z točení na kruhu) a zakrytý krk. Ideálně lodičkový výstřih, ten mi sluší nejvíce. Ale není podmínkou.
Odkryté dekolty a hluboké výstřihy sluší spíše většímu obvodu hrudníku a kulatému obličeji.

Šití na míru jsem vyloučila hned jako první. Nechtěla jsem investovat peníze a čas do něčeho, v čem se nakonec nebudu cítit. Jedna účastnice nedávno zmiňovaného podcastu Svatebky si nechala šít šaty ala viktoriánský styl a návrhář jí místo obepnutého stojáčku vytvořil něco, co vypadalo něco jako fixační krunýř na krk. Naštěstí nevěsta byla tak krásná, že wow efekt byl i tak.


Tyhle se mi líbí moc, ale musela bych mít úplně ploché břicho, což nemám.
Podle D. to vypadá jako oblek do Star Wars.



Minulou neděli jsem se dívala jen tak z hecu přes vyhledávače na šaty volně k prodeji a našla jsem něco, co splňuje všechny požadavky, včetně možnosti se v nich pořádně najíst. Jsou z velmi profláklého textilního řetězce, kde bych šaty tohoto typu nikdy nečekala.  Cena 1290,-
Barva pudrová béžová. Šifonové rukávy semknuté u zápěstí, splývavá lehce nabíraná šifonová sukně a žabičkový hrudník i záda až ke krku.

Včera mi přišly ve dvou velikostech. S velkou pravděpodobností to bude konečná volba.

Tím by byla kapitola svatebních šatů uzavřena.

22 komentářů:

Marie Tomšů řekl(a)...

Jsou super. Vyřádila bych se na botách.

Jarka CÁCORkA řekl(a)...

Už se moc těším na fotku v šatech a na svatební story.
Jarka

Andrea Tachezy řekl(a)...

Soni jsou krásné a ty taky, Moje šaty nebyly na míru ani bílé a hodily se i na brouzdání v oceánu. Ale šila je stejná Maruška Mukařovská jako La pettie Anně 😊

EMa řekl(a)...

Vdávala jsem se před revolucí v 25 letech, v posledním ročníku.
Všechny kamarádky a bývalé spolužačky měly dávno děti a já jsem si připadala
tak stará nevěsta, že bílé a závoj by byly trapné jak pro starou ne/pannu..
Takže starorůžové koktejky ok. Dnes mají sněhobílé šlehačkové róby
i nevěsty přes 40, ale stejně se s tím nemohu ztotožnit a těší mě, že nejsem
sama. Budete Soni překrásná nevěsta.
Hodně štěstí !

Anonymní řekl(a)...

Soňo, podceňujete se, Vám by slyšel i pytel od brambor!
V.

Anonymní řekl(a)...

Vdávala jsem se dávno předávno ve dvaceti letech a na přípravu svatby nám stačil měsíc a půl. Úplně nechápu dnešní rok trvající plánování, barevné ladění,sweet bary, březové slavobrány a svícny, nervové kolapsy zúčastněných, šaty s vlečkou stříbrem vyšívané z patnácté půjčovny...O to víc se mi, Soni, líbí váš úplně normální civilní přístup... Včetně těch šatů z řetězce... Držím palce. Ivča

La Petite Anne řekl(a)...

Matroš vypadá slibně, doufám, že pak bude foto nevěsty! 😍 Cítit se v těch šatech dobře je podle mě úplně nejdůležitější, takže pokud to splňujou, není co řešit :)

A moc děkuju za takovou chválu, ale chtěla bych se trochu ohradit proti těm predespozicím - taky si myslím, že dopadly úžasně :)), ale hlavně proto, kdo je šil. Postavu modelky nemám ani omylem, já jsem malá, prdelatá a nemám žádný prsa. To, že jsem v té době byla nemocná a hodně hubená, na tom nic nemění, ty šaty se začaly šít před tím, než jsem zhubla. Takže já velice horlivě kopu za to, že nezáleží na postavě, ale jde hlavně o to, v čem a na co se člověk cítí. Někdo se bude "jako hvězda" cítit v šlehačkové róbě, někdo v boho šatičkách ze sekáče, někdo v kalhotách - a to je úplně v pořádku. Ale nějakou rachitickou Ankou s velkou hlavou bych se rozhodně nenechala demotivovat prosím pěkně. Kór když zrovna ty máš postavu jakou máš a můžeš si z fleku dovolit úplně cokoliv, včetně těch šatů výše z mola.

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, podepisuji citaci od vaší čtenářky, je mi také sympatický Váš přístup.
A MILUJI LODIČKOVÉ VÝSTŘIHY (na Fleru mám svoji švadlenku na lodě:-)
Teď trocha an.horolezectví (modří vědí) - Soňo, Vy máte ale ještě jeden velký bonus - SEBE.
Když vidím nějaká ta vystajlovaná videa s titulky nejdojemnější nejkrásnější atd... dívá se z nich mrkací panenka bez výrazu a polibky dává spíše v duchu na instagram než manželovi..vše je vystajlované ale není to o nich.
A Vy jakémukoli modelu dáte ten francouzský šarm a českou šťávu:-)
Jsou-li šaty podle Vašich představ, gratuluji!
A s D. trochu souhlasím, také mi naskočila vzpomínka na princeznu Leilu:-)
Hezké těšení,
Magda

Soňa Malinová řekl(a)...

Toffo, boty budou oříšek. Nejraději bych šla v dřevácích od Nila, aby se mi dobře chodilo, ale obávám se, že to bude chtít něco subtilnějšího na podpadku.

Soňa Malinová řekl(a)...

Andreo, ty jsi to vyhmátla úplně nejlíp. Svoje krásné černé šaty vyvětráš ještě mockrát.

Soňa Malinová řekl(a)...

Emo, až tady vložím moje první svatební šaty, tak vás určitě pobavím. Mám bílé plastické růže kolem ramen:))

Soňa Malinová řekl(a)...

Březová slavobrána ! :))

Soňa Malinová řekl(a)...

Anko, máš pravdu. Úplně jsem zapomněla na švadlenu. Šaty krásně sedí a je vidět ta preciznost.

Soňa Malinová řekl(a)...

Magdo, proto my video mít nebudeme. Stejně tak speciální focení. Buď uděláme s fotografem pár fotek před obřadem nebo vůbec. Čas ve svatební den chceme trávit s lidmi. Máme rádi fotky dokumentární, autentické. Tak snad pak nebudu litovat, až uvidím fotku, jak mám hlavu v záchodové míse:)

Soňa Malinová řekl(a)...

A ta lodičková švadlena na Fléru se jmenuje jak?

Anonymní řekl(a)...

Toto černé byla láska na první pohled, mám už 5kousků a jsem spokojena s kvalitou, cenou i komunikací:
https://www.fler.cz/zbozi-prodane/retro-cerne-triko-4161894
Magda

Anonymní řekl(a)...

https://www.fler.cz/zbozi/svetla-pistaciova-10614513
v těchto bych se i vdávala:-)
Magda

Marie Tomšů řekl(a)...

♥️

Pru Den řekl(a)...

Moje máma měla podobné. Před pětačtyřiceti lety. Nadčasovost, jednoduchost. Prostě nádhera.

Alena - Ruce v hlíně řekl(a)...

Soni, šaty krásné. Se Star Wars kostýmem princezny Ley tam podobnost vidím, ale tyto jsou hezčí. A klidně by pod ně šly i ty legendární zlaté bikiny...:-)
A prosím prosím, plastové růže na Vašich starých svatebních šatech, to bych chtěla vidět. Beztak to bude stylové i tak...:-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Určitě foto s růžemi přidám:) Zlaté bikiny mi unikly. To je teď trend?

Anonymní řekl(a)...

Mám ráda klasické svatební bílé šaty se závojem a takové, které jsme si vysnila, tak jsem také měla. Ale kromě šatů je podle mé zkušenosti hodně důležité taky vhodné spodní prádlo pod svatební šaty.