středa 25. září 2019

Stojí za shlédnutí

Včera byla odvysílaná reportáž o šéfovi finančního úřadu, který vyměřil dorovnávací daň 1,5 milion korun firmě Agrofertu. Přišel o místo.



Jedná se o společnost Primagra. Bývalý ředitel Trefný říká: „My jsme Primagře doměřili daň z přidané hodnoty asi ve výši 1,5 milionu korun, proti které se společnost odvolala. V odvolání nebyla úspěšná, takže potom podala správní žalobu. Ve správní žalobě nebyli taky úspěšní. Daň uhradili a já jsem vůbec netušil, ani jsem si nemyslel, že by to mohlo mít nějaké následky.“
Jenže pak se najednou ohlásila reorganizace, přišel o místo ředitele a byl převelen z Příbrami do Prahy. Proti tomu se Trefný soudně bránil a spor s Finanční správou vyhrál. Na své místo se ale už nevrátil a pracuje jako řadový daňový úředník.
„Dovolil jsem si doměřit firmu, která patřila do holdingu Agrofertu. A mohl bych si dovolit třeba víc. Tím pádem jsem se stal osobou neloajální, s kterou není důvod dál spolupracovat,“ říká Trefný.
Do zaběhnutého soukolí zřejmě nezapadal ani tím, že byl odpůrce plošného a tvrdého používání zajišťovacích příkazů. „Moje vymezení proti zajišťovacím příkazům je velice jednoduché. Můj názor je ten, že zajišťovací příkaz není první nástroj zabezpečení úhrady daně, ale ten poslední.“
Případů firem, které byly nezákonným použitím zajišťovacích příkazů poškozeny, je víc, například Hopr Trade CZ nebo známý případ společnosti FAU. To je to, o které Babiš na proslulých „Šumanových“ nahrávkách říká, že na na ni „naši zakleknou“.

Celá reportáž  TADY 
Mimochodem, reportáž natočil David Macháček, který měl u nás výstavu fotek.


Moc tady o politice nepíšu, ale nesu to hodně těžce.
Takové zneužívání moci ať v oblasti soudnictví, tak oblasti financí nemá od doby komunismu obdoby.


13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Milá Soni, děkuji... nějak mi tento pořad unikl. Hned posílám dál. Je mi z posledních událostí špatně. a nějak se mi vkrádá strašná beznaděj. Za to, že sem dáváš i tyto příspěvky si tě vážím a mám moc ráda.
Lenka z Ovy

Anonymní řekl(a)...

Děkuji

Jana Burianová řekl(a)...

Viděla jsem a taky mi z toho není dobře...

Jana řekl(a)...

I když tuším, že politika nikdy nebyla hra čistá jak křišťálová studánka, také si myslím, že taková přehlídka arogantní zvůle tu nemá, od doby komunismu, obdoby.
Obávám se, že vliv našich mocných je už značný, a že spoustě lidí je to už jedno.
Jana

Soňa Malinová řekl(a)...

Jano, tak pročítám váš blog a moc hezké texty. ,,Nelze pořád argumentovat tím, že to zničila válka, ono nám zakázali komunisti, tamto zavinila socialistická výchova, teď nám něco diktuje EU ... V porovnání se zmíněnými státy určitě ne.
Všechno je to v lidech. Jak lehce se podvolí, jak rychle vzchopí, kam až dovolí komu zajít, co jsou ochotni tolerovat, jak hluboké jsou jejich morální hodnoty."

Věra řekl(a)...

Vliv mocných byl, je a bude vždycky značný.To na uvod. Jinak chci jen podotknout, že za 30let naší demokracie se kradlo dál, dál se podvádělo, dál přicházeli lidi o práci, když se někomu nehodil.Jak to, že se nikdo nebouřil, nestávkoval? Že by za to taky mohl pan Babiš? Víte, už mi to trochu zavání histerii. Nemusíte se mnou souhlasit, jen respektujte názor i jiný než je ten váš.

Věra řekl(a)...

Omlouvám se. Má být hysterie.

Soňa Malinová řekl(a)...

Pokud vám nevadí premiér a zároveň ministr financí, který zařídí odvolání člověka, který nařídí dorovnávací daň firmě premiéra, tak to můžu respektovat, ale je mi to moc líto.

Jana řekl(a)...

Od komunistů se tohle děje stále, jen to asi doteď nebylo tak markantní. Za ODS i ČSSD se nepohodlní lidé odklízeli taky, a ve velkém.

A není to Babiš, je to celá klika. Vždycky je to víc lidí kolem toho hlavního, zlo není jedinec, zlo je pavučina a dav. On se jim hodí, mají se z něj dobře, stejně jako se jiní měli dobře díky Klausovi nebo Zemanovi, jiní díky Mackovi nebo Luxovi atd. atd.

Jana řekl(a)...

Asi kdokoliv, kdo se pohybuje uvnitř nebo okolo státních institucí (zdravotnictví, soudy, úřady, ministerstva, vysoké školství) by vám těch příkladů dokázal vyjmenovat spousty. Napříč porevolučními léty a vládami.

Soňa Malinová řekl(a)...

Nemůžu si vzpomenout, který politik vlastnil tistěná a internetová média, aby tak masivně ovlivňoval veřejnost . Získávat na svůj business ročně dotace 2 miliardy ( ze státní kasy),aby pak zaplatil na daních mnohonásobně méně, to je taky husarský kousek. Ostatní politici se mají co učit.

Jana řekl(a)...

Ani si nemyslím, jen ta jejich činnost nebyla tolik vidět, protože nebyli natolik bezskrupulózní, některých věcí se báli a jiné zdatně maskovali. Jak jsem psala, pokud byste u něčeho podobného figurovala zblízka, mluvila byste jinak. Ne každý ale tu zkušenost má. On je zároveň v tomto směru bohužel obratnější a tvrdší. U Babiše se spojila mnohaletá zkušenost z businessu s příležitostí ovlivňovat masivně dění ve státním sektoru a tím i další dopad na sektor soukromý.
Nepřeme se myslím o to, že je to špatně. To určitě je. Jen nevěřím v jediného ďábla mezi nevinnymi, tak to funguje možná v pohádkách a lidé to stále rádi takto staví, protože je to pro lidskou mysl asi snesitelnější představa. Stejně tak Hitler nebyl jediný aktér zla, měl spoustu přívrženců, mnohdy šílenějších než byl on sám, kteří dožili v klidu a míru, doživotně za své skutky netrestaní. Zlo je pro mě víc to, že ho okolí dopustí než to, že k němu jeden šílenec nabádá. Vždycky je to síť a každý v ní má svou zodpovědnost za to, že to nechal být. Morálně selhává velká skupina lidí, protože se chce mít dobře za malé úsilí. Naprosto v každé době.

Soňa Malinová řekl(a)...

Jj.Naprostý souhlas.