neděle 30. září 2018

Těhotenské fotky

 Moc nerozumím fotkám typu: muž klečí, líbá holé břicho, u toho drží dětské botičky, popřípadě je břicho převázané mašlí. Mně ty holé pupky nepřijdou nijak roztomilé.
Ale proti gustu, žádný dišputát.




Aňu znám od jejích patnácti let.
Je to přírodní úkaz. Bude mít čtyřicet, ale podle mě vypadá, že má o deset míň.



Daly jsme si snídani, řekly si nejnovější drby, blejskly pár fotek.




Vidím všechny chyby, ale popravdě...ani jsem neměla ambice udělat kvalitní uměleckou fotku. Nejsem fotograf, jsem kamarádka.





13 komentářů:

Zelené eso řekl(a)...

A mně se nejvíc líbí ta snídaňová :)

Soňa Malinová řekl(a)...

jj.ta je nejvíc přirozená

Unknown řekl(a)...

Tak těhotenský nahý i oblečený fotky taky nemusím, nevidím na tom nic hezkýho :-(
....ale je to jen můj názor, spousta lidí nemusí souhlasit.

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se, ale mě vadí - ač matce dvou synů- kojení všude kam se podíváte. V sobotu jsem jela Mhd a vedle mě seděla paní, vytáhla prso a spokojeně kojila. Kojení považuji za nutné a správné a taky výlučně intimní záležitost mezi matkou a dítětem. Nejsme v pralese kde chodí všichni nahatí a já nejsem povinná koukat v kavárnách,v autobusech, na lavičkách na cizí,nahatá prsa. Pokud víte,že dítě má jíst,lze si to naplánovat tak, aby o tom nevěděli komplet všichni kolem mě.O tom jsem skálopevně přesvědčená.
P.s. taky jsem kojila...doma. A přežila jsem to.
Zdravím
Katka

Soňa Malinová řekl(a)...

Já jsem ukrutně stydlivá, takže moje prso určitě nikdy nikdo na veřejnosti neviděl:) Ale ani to neumím objektivně posoudit. Za sebe můžu jen říct, že se v takových situacích cítím v rozpacích.

Soňa Malinová řekl(a)...

To je téma do pranice !:)

Anonymní řekl(a)...

Taky si myslím,že je to soukromá věc. Ivča

Jana řekl(a)...

Jojo, skoro si připadám divně, že ty fotky těhotného břicha nemám. Nevadí mi decentní v oblečení, ale holé břicho a ženská v podprsence- proč? A kojení druhý extrém. Občas jsem musela kojit mezi lidma a vždycky jsem někam zalezla a schovala se. Přijde mi, že teď se tím chlubí. A taky jsem z toho v rozpacích.

Greta řekl(a)...

Tak já to mám teď aktuální. Teda to kojení. Břicho nahatý s mašlí jsem už propásla;-). A když byla Alma malá, tak chtěla nakojit treba každy dvě hodiny a tak jsem kojila (a někdy porad kojim) i jinde než doma. A myslim, že jsem tím nikomu trauma nezpůsobila. Vždyť vlastně nic moc vidět neni a dá se to udělat úplně nenápadně. Jinak bych vlastně nikam nemohla, jen s kočárkem kolem baráku a zase domů kojit, a tak to dřív asi bylo. A podle těhle modelů malý dítě ale nepatří ani do kavárny a nemá cestovat a nesmí na výstavu...takze do cca 7 let akorát sedět doma, maximálně na pískoviště. Jenže do ty doby se musela polovina těch maminek zbláznil. Spoustu žen nevzpomina na tohle období zrovna s láskou.
Takze my jdem někdy do kavárny a někdy tam i nakojim. Ale než si půjdu objednat další kafe, tak to prso zandám a když bude Alma hlasitá a nebo unavená, půjdeme místo na výstavu radši domů nebo do parku. A kamarádka fakt kočka mimochodem.

Anonymní řekl(a)...

Greto,přesně tak. Byla jsem 7 let doma, chodila s dětma na pískoviště a netahala jsem je do kavárny ani na výstavu. A nebylo to za Krále Klacka...bylo to před 13lety a nezbláznila jsem se z toho a vzpomínám na to s láskou. Takových matek bylo víc. Když jsem šla do kina či divadla či kavárny či na výstavu či k lékaři či k holiči - pěkně jsem si slušně domluvila hlídání(kamarádky, babička,dětské studio) a nevláčela jsem děti s sebou neboť i děti si musí od matky odpočinout.A respektovala jsem jejich denní harmonogram a jsou z nich klidní, pohodoví puberťáci co s láskou vzpomínají na dětství.Dnes se matky odmítají vzdát zážitků všude a ze všeho a vláčejí sebou děti i tam kde fakt nemají co dělat.
Tohle je velké téma a některé dnešní mámy jsou až militantní a odmítající se nechat omezovat dítětem leč na úkor dítěte a okolí...bohužel.
Katka

Soňa Malinová řekl(a)...

Taky souhlas v tom, že kdyby kojení probíhalo jen doma, buď bych musela být pořád doma nebo by dítě bylo permanetně hladové. Kojit se dá intimně u na veřejnosti.

Anonymní řekl(a)...

Těhotneské fotky nemám, nepřipadalo mi to tak důležité. Kojení na veřejnosti je velké téma a také tahání dětí neustále sebou.
Nedávno jsem byla v nákupním centru a tam tatínek doslova tahal dítě jak opice - dítě mohlo být tak cca 2 měsíce staré možné i méně.
Nedávno jsem na instagramu Terezainoslo četla, že její malý je opět nemocný. Když kouknete na fotky, tak neustále cestují, prcek na všech fotkách bez ponožek. A pak se diví, že je nastydlí.
Další instáč, kde si mamka stěžuje, že prcek nechce spát je Stylecookbook. Paní osobně neznám, ale podle fotek to vypadá, že neustále s dítětem někde korzuje - pokec s kámoškou, prezentace, neodkladný nákup nového oblečení - musí na všech fotkách vypadat jak hvězda instagramu. Nejsem zapšklá, jen si myslím, že dnešní generace matek má na prvním místě sebe a svoje potřeby a pak teprve dítě. Malé děti mají rády svůj řád, klid.
Já dodržovala šestinedělí - skoro bez návštěv, procházky každý den s kočárkem 2x denně, v nákupním centru byli až po půl roce. Na první dobču jsme s malou jeli až když jí byli 2 roky. S druhým sice dříve, ale právě kvůli malé. Neříkám, necestovat s dětmi, ale co takové půlroční dítě má z toho, že jede s rodiči do Thajska, Indonesice či na Bali nebo třeba do Itálie - neočkované.

Anonymní řekl(a)...

Umělé strojené fotky s pupíky, nahatá těla nastávajících rodičů, botičky... (A pokračuje to pak i po porodu obdobnými snímky miminky v košících, na ovčích kůžích apod., že?)

Krásně jste to vystihla. Pro mě to byl vždy druh ukřičeného kýče, zbytečné doslovnosti bez nálady, strojených projevů jemnosti. Pro mě nejhezčí těhotenské foto je fotka mojí maminky stojící u vchodových dveří bytového domu. Oblečená v teplém kabátě. Ten kabát je kolem pasu hodně napnutý a pod ním jsem schovaná já. Maminka je stále šik, přirozeně nežná a celkově má fotka příběh, vystihuje ten den, počasí, její náladu. To je něco, co u těhotenských fotek postrádám. Nesouvisí to se studem, ale právě s absencí nálady a příběhu. Hodně lidí je ale nastavených jen na ten první doslovný plán a další vrstvy nejsou schopní zaznamenat a uvnímat.

Jinak Soňo, máte moc hezký blog a je radost se dívat na Vaši práci.