úterý 10. ledna 2017

V kině, než jsem definitivně...

...padla s virózou.
Stálo to za to. Od Jima Jarmusche jsem dřív viděla Kafe a cigáro . To můžu vidět i vícekrát.
Jeho poslední film Paterson mě úplně rozložil.


Fotografie z filmu Paterson / Paterson Paterson je velmi nedramatický, což mu může být vyčítáno, ačkoli je to samozřejmě tvůrčí záměr. Jeho hrdiny jsou dva lidé, co se mají rádi, jsou spolu spokojení a jejich skromný život jim vyhovuje. On chodí do práce a píše si do notýsku básničky, ona se zas umělecky realizuje na domácích dekoracích a v kuchyni. Film ono nevzrušivé pohodlí nijak nenapadá a nesnaží se do něj zavádět mnoho konfliktů, ani není v žádném ohledu sociálně kritický, nedělá ze sebe psychologickou ani žádnou jinou studii a prostě jen příjemně a poeticky plyne. Ví totiž, že je to právě ono zobrazování úplné obyčejnosti, co ho činí neobyčejným. Je nenáročný, divácký a plný nadhledu a jemného humoru. Je poctou básníkům a umělcům, ale zároveň sám sebe do pozice vysokého filmového umění nestaví, naopak je pyšný na svou nenápadnost a neokázalost.
Patersona na ději ostatně ani tolik nezáleží. Jeho těžiště totiž leží ve schopnosti vybudovat specifickou oddychovou atmosféru nasáklou pozitivní energií a tu pak pozvolna přenášet na diváky. V umění vytvářet variováním specifických obrazů a jejich významů v divácích harmonické pocity a příjemně snové, poetické prožitky. A to se mu daří výborně, jak díky hercům, tak díky velmi přesné režii. Jiné filmy obvykle ztvárňují každodennost jako něco unavujícího, nekreativního, pesimistického. Paterson nachází v každodennosti radost. Těžko hledat na poli současného amerického nezávislého filmu lepšího zástupce.
( filserver.cz)

............

V tomhle stavu nejsem schopná navrhnout ani kliku od dveří.
Už jsem se stopadesátkrát podívala na instagram, FB, přečetla blogy,  rozhovor se Zygmuntem Baumanem, přečetla článek o škodlivosti žvýkaček, proč Madona vypadá jako by spadla do vosího hnízda ( je to botoxem....takže ten si fakt nedám), projela e-shop od Nily ( čím bych si tak udělala radost, když jsem tak moc nemocná:), napsala Monice, že miminko s virozou hlídat nemůžu, neb by mě pak zabila. Hned jak mi zabral brufen, jsem naplnila pračku. A ted jdu kouknout , co je v bedně. jakože tam asi žádný kloudný film nebude, ale je tam aspoň u ní krb.

hezký večer

1 komentář:

mrozkulka řekl(a)...

Bobi,uzdrav se! Uz se tesim na kafco :-*