sobota 13. července 2013

Jiří Hájíček - Kniha roku

Do Vídně  jsem si sbalila dvě knížky, to kdyby náhodou to s tou Magnesia Litera nebylo tak žhavý. To jsem ale ještě nevěděla , že od půlky knížky téměř v kuse budu brečet.
Naštěstí jsem druhou půlku dočetla dnes dopoledne.

Jsem z knížky úplně, úplně rozložená.

 To proto, že Jiří Hájíček popsal dobu a místo, kde jsem v té době byla i já, když jsem dospívala. Kousek od Bechyně. Hlavní hrdinka má 14 a dál...
Všechno se mi to vrátilo. Ta doba před a po revoluci.
 Pití levného vína. Přátelství na život a na smrt, aby se pak ukázalo, že bylo spíš na houby. Velká láska. Spaní pod Skálou s Milanem. Bezmoc vůči režimu.

Není mi vůbec jasné, jak mohl J. Hájíček vlézt takhle holce do hlavy.
Příběh od začátku kniha nabušená dějem. Hlavní hrdinku musíte milovat už od druhé strany. (na první je napsáno Jiří Hájíček - Rybí krev)

Kniha má silné téma. Hájit do poslední chvíle něco, co patří nejen do našeho života, ale i do krajiny.
vsuvka : Moc hezký rozhovor nedávno vyšel s geobotanikem Ondřejem Sádlem ( koluje na FB)více TADY

 Rybí krev je především příběhem rozpadu jedné rodiny a vesnice za již zcela jiných společenských okolností. Téma vysidlování a bourání obcí v důsledku výstavby jaderné elektrárny se zdá veskrze současné, nevyhnutelné i dnes, kdy je nejistý osud dalších vesnic, např. kvůli těžebním limitům v hnědouhelné oblasti severních Čech. Rybí krev však není nějakým "zeleným románem", je to především poutavý lidský příběh tří kamarádek z malé vesnice, které osud rozprášil do světa, příběh, v němž se silně ozývá touha po rodinné soudržnosti, a také příběh o síle lásky a odpuštění.
( recenze z KOSMAS)



11 komentářů:

monča řekl(a)...

Tak podle tý recenze z Kosmasu bych na čtení chuť neměla. Podle Tvé si ji minimálně prolistuju a nechám na ní jestli mě chytne. Uvidíme uvidíme. Obálka je jak kdybych to kreslila já :o) (ale myslím, že dřív než ve 14)

Soňa Malinová řekl(a)...

Pořád čekám kdy mě osloví KOSMAS a ono pořád nic:-))

Eva řekl(a)...

Z knížky jsem byla nadšená. Všem doporučuji. Cenu dostala opravdu právem. Eva

Anonymní řekl(a)...

Soňo, dobrý den, nabyla jsem stejný pocit, jak to ten Hájiček dokázal popsat pocity,vnímání ...hl.hrdinky.POTAŽMO MĚ :-)
Každopádně velmi silná kniha o obyčejně silných věcech.Slzám a vzpomínkám se nešlo ubránit.Marie

Anonymní řekl(a)...

Knihu jsem take cetla.Byla to kniha nebo vlastni vzpominky na vlastni zazitky,na vlastni mladi a zivot?Obycejny pribeh s neobycejnou hloubkou.
N.

Petra H. L. řekl(a)...

Knížku jsem si koupila na základě Rosina doporučení
http://rosamitnik.blogspot.cz/2013/04/magnesia-litera.html
(knížky Petry Soukupové - to je další mazec !)
začetla se do ní minulý týden, přečetla jedním dechem a deště teď "vyklusávám" ...
úžasná !

Soňa Malinová řekl(a)...

To jsou jsou krásné recenze na knihu.

monča řekl(a)...

To jsou...ale tím, že jsem teď ponořená do úplně něčeho jinýho, tak to ke mě tolik nedoléhá, ikdyž věřím, že se v tom poznám, taky sem byla holka co se v tom plácala jak se dalo - místo kroužku v Těsnopisném ústavu krabicový víno a pak strašná sranda v tramvaji...tak uvidíme až dočtu zbylých 300 stránek a oklepu se z toho...

kusanec | baby blog řekl(a)...

Zrovna dneska jsem o letnim cteni taky psala - http://www.kusanec.cz/2013/07/cteni-na-leto.html Tohle je bezva tip. Kdyz cenu vyhlasili, chtela jsem si knizku precist, ale pak na ni zapomnela. Diky za pripomenuti a peknou recenzi.

Differentia řekl(a)...

Dekuju moc za tip na knihu. Ja bych ji koupila az priste!

Anonymní řekl(a)...

Soňo, děkuji za tip na knížku. A děkuji našemu skvělému knihkupectví, kde vzdor maloměstu seženu cokoliv (jasně, knihy oceněné mají tak jako tak), a to, co neseženu, mi ochotně objednají. Chtěla bych autora poznat. Klobouk dolů. Víc zatím ani nemůžu napsat, dočetla jsem včera.