sobota 12. února 2011

Zpátky z Prahy

        Třídenní pobyt v Praze by vyšel na několik záznamů. Nicméně většina událostí je provázána se soukromím jiných lidí, takže se budu snažit být obecná.Celé tři dny jsem okupovala domácnost mých klientů.Není to mým zvykem navazovat během realizace natolik důvěrné vztahy, ale jim se nedalo odolat.V pondělí jsme vyrazili do bazaru nábytku ve Spomyšli.První, co mě napadlo, bylo, že snad vykradli všechny skanzeny ve střední Evropě , protože takové množství keramiky, lamp,porcelánu a nábytku  jsem v životě neviděla . Klidně bych tam jezdila na výlet každý víkend.Koupili jsme 4 židle za 2.000,-.Šikovná čalounice z nich udělá posezení, na kterém každá zadnice s radostí spočine.
Večer jsme šli do divadla. Proč nechodím častěji?!
V úterý proběhla velmi příjemná schůzka v redakci MB a pak nečekaně jsem byla unesena až do Krkonoš. Prý -  byt za  za Prahou. :-)))  Pak zpátky a prohlídka domu v Praze, který mám taky navrhovat. Večer pozvání na večeři do Břevnovského kláštera. Poměrně nabitý den. V noci jsem dostala žlučníkový záchvat,ale to jsem si diagnostikovala až dnes po 4 dnech, protože ukrutné bolesti břicha  a teplota mě dostávají do komatu po každém jídle.
Tady odbočka na téma dieta.
Obdivuju všechny, kteří se z nějakého důvodu rozhodnou pro dietu. I když je mi hrozně špatně, pořád šmejdím kolem lednice.A den bez kávy je jako den bez slunce.

 Ve středu jsme vyrazily do http://www.snel.cz./
Tolik omýlané v časopisech, kamarádky už tam taky byly a my jsme doufaly, že najdem vysněný jídelní stůl.
Po pár minutách jsme viděla, jak M. tuhne v obličeji a že ač je nábytek docela hezký, vůbec jí prodejna neoslovila.Nebo spíše způsob obchodování. Skoro se stydím, že jsem do této chvíle vůbec neuvažovala nad fairtrade nábytkem.Samozřejmě , většina věcí, které nakupujeme levně v obchodech, je na úkor nějakého člověka v Asii. A dokud se osobně nesetkáte s někým, kdo o obchodování ví více , tak Vás to ani netrápí.Takže jsme nakonec usoudily, že zkusíme kontaktovat http://www.manumade.cz/
Stojí za to si pročíst i rozhovory se zakladateli manumade  s Janem Vyškovským http://www.manumade.cz/cs/blogujeme/o-spravedlivem-obchode a Soňou Čermákovou http://www.manumade.cz/cs/blogujeme/muj-druhy-domov-indonesie.

                                 
(stolička manumade /design LLEV)
(snel furniture - moc hezké lampy)
Ještě něco mě napadá.Někdy jako zákazníci se u nás v Čechám chováme jako vykořisťovatelé.Chceme, aby výrobce nábytku dal slevu a nechceme platit za dobře odvedenou práci.Chceme českou Čínu.Hlavně levně (co na tom, že výrobce má minimální zisk).Poslední rok jsem nechala vyrobit více nábytku než jsem nakoupila v obchodě. Vidím to dnes a denně, kolik je na tom práce a úsilí, aby nakonec výsledek byl kvalitní.Mám takovou radu pro výrobce .Až Vás zase někdo bude ohýbat na ceně, řekněte:,,Ano, slevu Vám dáme,ale na úkor kvality a nebo zdraví našich zaměstnaců ".

17 komentářů:

Mirjanka řekl(a)...

Díky za pohled z druhé strany :)

Kač řekl(a)...

Přidávám se k Mirjance. Děkuji za zajímavé odkazy. Opět jste mě přinutila se zamyslet. :)

Markéta řekl(a)...

Soňo, pěkná stránka v MB. Hezkou neděli!! M.

Anonymní řekl(a)...

Asi pred deseti lety mi jeden clovek vykladal, jak se sije obleceni pro opravdu znacky (Hugo Boss, Armani nebo Gucci, a mensi, ale stale drahy Diesel). Ani to nebudu rozepisovat. Pak jsem pred par lety videla dokument a bylo mi hrozne. Neznam prostredi ohledne vyroby nabytku, ale u obleceni se u takovych znacek netlaci ceny dolu pro koncoveho zakaznika, ale pro vetsi profit znacky.
Mam oblibenou cokoladu z Fair trade a kdo vi, jestli proto neni tak dobra. :-)

Soňa řekl(a)...

Fér obchodování pro výrobce , koncového zákazníka nebo prodejce, to je velká otázka.Částečně jsem i v roli prodejce a ani mé nejbližší kamrádky netuší, kolik měsíčně musím vydat peněz,aby jsem mohla prodávat.Jsou to mzdy, odvody, daně, DPH, nájem, energie, doprava, telefon, reklama,marketing...a to všechno se musí promítnout v konečné ceně + by bylo dobré,aby taky něco prodejce vydělal.Tím se ovšem nechci zastávat Gucci a spol.Tímto tématem se zabývají povolanější.Máme dobrou knihu od Sedláčka(jeden z poradců NERVU) Ekonomie dobra a zla.

kuba řekl(a)...

dneska mi nějaký bobík napsal, že si u mě milostivě nakoupí, ale jen s 30% slevou :)

Soňa řekl(a)...

Pro KUBU:Takové výzvě nelze odolat :-)))

Anonymní řekl(a)...

Kubo, buď rád, že to co prodáváš, nevyrábíš :)

Soňa řekl(a)...

Já bych řekla,že je lepší prodávat to, co si člověk vyrobí.Výrobce si může určit cenu jakou chce.Prodejci to mají těžší.

janavalachovicova řekl(a)...

můžete se nějak podrobněji podělit o zážitky ze snelu, prosím? co vám dalo tu odpudivou jistotu, že je to tam špatné. zajímá mě to, též tam vodím klienty. díky za názor.

Soňa řekl(a)...

Nechtěla jsem,aby to vyznělo,že snel jsou šlejdriáni( i proto jsem vložila odkaz a pochválila lampy).Jen pokud má člověk možnost volby a o určitém obchodu má jistotu,že je fairtrade a o druhém neví nic,tak může nakupování spojit s dobrým pocitem,že podpořil dobrou věc.Manumade jsou také sponzoři neziskovky.
Díky za Váš vzkaz.Máte moc hezký blog.Začínám mít pocit,že co druhá žena v ČR je strašně šikovná, má vkus a krásně fotí.

jeve řekl(a)...

diky za nazor, ja u nich kupovala teakovy stul, chtela jsem osvedceni ze nekaci jen tak kazdy prales a maji certifikat. poslali mi ho. znam je z holandska a tady zanm osobne majitele. obecne se bojime lidi a veci co nezname, tak se prave patram na sirsi povedomi.

Soňa řekl(a)...

Mě se moc líbí na Manumade,že ta paní tam žila 5 let.Na webu člověk najde konkrétní města, jména.Co je pro ně důležité.Co podporují.Je to velmi osobní.

Anonymní řekl(a)...

Rada sleduji Vase stranky, tak zcela mimo tema, ale na zaklade vlastnich zkusenosti a stejneho pristupu ke stravovani doporucuji uzivat probiotika. Veskere problemy jsou dlouhodobe fuc :)
Lucie

Soňa řekl(a)...

Jj.Už jsem jedny snědla,ale asi to chce dlouhodobě.

Anonymní řekl(a)...

Paní Soňo, Vaše kamarádky neví, co všechno ta cena obnáší, já, ano. Ekonomie je velmi zajímavý předmět, ekonom Sedláček je můj oblíbenec a ve výrobní ekonomice jsem se pohybovala. :-) Asi proto jsem si dovolila takový příspěvek. Ale vidim, ze jsem v prispevku mela chybu. Chtela jsem tam vyjadrit, ze ne vzdy se cena tlaci dolu pro koncoveho zakaznika, ze nekdy to muze byt i jinak. Iveta

Soňa řekl(a)...

Jj.Já to pochopila.