úterý 2. listopadu 2010

Fasáda

Toto je památeční fotka. Přišli jsme s podívat na dům.Stojím vlevo a zírám, co všechno bylo možné spáchat v 70.letech za hrůzu.(přístavba kostka) + plíseň do metru v celém domě.Museli jsme mít v hlavě zatmění mozku, že jsme se rozhodli, že to bereme.
Začali jsme před třemi lety rozsáhlou rekonstrukcí uvnitř.Měli jsme na to 5 měsíců.Na první fotce ve spodním patře vidíte okýnka a okna (přesíň, koupelna, prádelna, WC a spíž)
.Všechny příčky jsme vybourali a tím pádem i strop mezi přízemím a prvním patrem.Změnili jsme v domě dispozici a vytvořili jeden velký obývací pokoj s jídelnou. Usadili trámy a vytvořili znovu patro. V obývacím pokoji jsou dvě fixní okna do zahrady.Vnitřek jsme skutečně zvládli, ale z venku jsme v podstatě dva roky nic nedělali. Minulý rok jsem vyměnili střechu a letos konečně zateplujeme.
Ovšem než nám firma začala zateplovat, museli jsme zateplit půdu, dozdít balkón, který nejen hyzdil, ale hlavně byl na nic, vyměnit štítové okno a dokoupit okno na balkón, podbít střechu,
přeinstalovat elektřinu na fasádě , vyměnit okapy,atd atd.Můj muž je doma za hvězdu.
Kdyby Vás zajímalo, kde vyrábím hrnky ,tak je to ta pravá část domu.Ve spodním patře mám dva ateliéry a tam , kde je štítové okno, se na jaře přestěhuju s počítačem. Těším, těším.
Hanele fasádu zhodnotila moc dobře.Olivová to sice není, ale k domu se hodí.
Když jsem seskládala fotky během tří let k sobě, taky se mi hned zdá, že dům je naprosto krásný.
Škoda,že si někdy nemůžeme seskládat náš život do fotek, abychom viděli, že spoustu věcí se změnilo k lepšíme. Že to, nad čím jsme se trápili, je pryč.
Když byly děti malé, zdálo se mi, že to asi nepřežiju. Že už se nikdy nevyspím, že se věčně děti budou držet za sukni (kalhoty) a budou chtít, ať jdu s nimi na písek. A najednou je to pryč a my si večer hrajem karty a je to zábava.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

A někdy se stává, že jsou věci k horšímu a trápení sice menší, ale je. Fasáda je pěkná a střecha super. Hlavně když je v domě "doma". :)

Anonymní řekl(a)...

Soňo,
nádhera,i fasáda se povedla.Hned bych se do ateliéru dojela podívat a hlavně na ten kontejner se zmetky,o kterých jste kdysi psala,ha,ha........To bych byla asi ve svém živlu!!!!!!
Mějte se moc hezky,ať se Vám krásně bydlí!!!!
Jitka

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Soni,
tak já tady a teď smekám pomyslný klobouk :-)Neskutečný kus práce jste nechali za sebou,a jen vy doma víte,že to je ještě větší kus,než vidíme my tady..Fasáda se mi taky líbí a myslím,že to je pěkná kombinace s barvou střechy.Jinak musím říct,že jste si sice mákli,ale aspoň víte,že to máte poctivě udělané.My se nastěhovali do novostavby za hříšné peníze,a již nyní po necelých třech letech bydlení řešíme problémy,které se snad řeší na baráku za dvacet let.Hold si vzdychám,že takový ten poctivý řemeslný fortel,kdy řemeslník odvedl 100procentní práci,je už fakt vzácný druh...Dneska honem honem,ať to mám za sebou,a když nedělám na svém "co mě po tom".Nebo ještě znáte takové ty "staré poctivce"? Mějte se hezky Žaneta :-)

eva řekl(a)...

Náhodou, ta zelená je super. Ani olivová, ani pistáciová. Krásná.

Soňa řekl(a)...

Jj.Některé věci jdou k šípku.Například,když dám své fotky za poslednícjh 5 let k sobě :-)))
Jitko: Určitě se stavte !!
Žaneta:Opravovali jsem taky nahonem,že například koupelnu bych ráda ještě jednou znova obložila.Zrovna nám jeden zedník omítá půdní stěny.Všechno jako podle pravítka.Ještě pořád takoví jsou,ale je jich méně a méně.
Eva: Pro většinu mužů je to prostě jen zelená :-)))

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Soni, moc se mi líbí tvá dlažba v kuchyni a chtěla bych se zeptat kde jsi ji sehnala. Dost teď čtu o vaší rekonstrukci domu, páč se na jednu také chystáme. A proto bych měla na tebe ještě jednu prosbu, zdali jste měli v podlahách štěrk a jak jste to s ním vyřešili? Díky za info! Marky

Soňa řekl(a)...

Dlažba byla ze stavebního bazaru,ale myslím,že se dá i sehnat normálně.Jen co si firma odveze nážadí z garáže a my se prokpeme ke svým věcem, kouknu na název dlažby.
My jsme měli na podlaze hlínu :-))
Vzhledem k tomu,že dům byl úplně vlhký, museli jsme podél celého domu narazit plechy skrze stěny a na plechy se pak v mísnostech navařila ipa.Na ípu jsme pak nalili beton a nakonec na trámy položili dřevěnou podlahu.

Anonymní řekl(a)...

Jeee, děkuji za odpověď!!! Budu se těšit na firmu tvé super dlažby! Díky moc a přeji delší den než jen 24hodinový! Marky

janina řekl(a)...

Ahoj Soni,

pripajim se k obdivovatelce Vasi dlazby...ze jsem tak smela, nepovedlo se ti nahodou dohledat vyrobce?

Jinak palec vzhuru, jsi opravdu sikula :)

Moc dekuji
Jana

sunkyrad řekl(a)...

Fakt moc pěkná práce. Líbí se mi ta finální barva. Je to opravdu obrovský rozdíl. Já bych také hrozně rád udělal na našem domě novou fasádu. Prvně je ale potřeba dokončit zateplení. To už máme rozdělané a doufám, že snad během příštího týdne by to mohlo být hotové. Pak se vrhneme na fasádu. :)

Marta řekl(a)...

Jakmile doděláme venkovní úpravy, hned si za odměnu mně a manželovi pořídím ložní prádlo. Protože jakmile vidím že se tady všechno takhle změnilo, tak chci mít fakt super vnitřní pocit že ani interiér nezůstal bez změny. To je něco co se mi chce žít.

Marta řekl(a)...

Náš barák se nachází na krásném místě a naší hrdostí je zahradní jezírko, které nám dodává radost a klid. I když mi je už pěkných pár let, tak se s manželem stále staráme o naše jezírko s láskou a péčí. Filtrace jezírek nám umožňuje udržet vodu v čistotě a ryby v pohodě. Jezírko je naším rájem a místo, kde trávíme spoustu času.