sobota 15. června 2024

Ohlížet se na život a názory...

 ...autora díla nebo jen hodnotit  dílo samotné?

Poslední díl Doby složité na téma umění mě hodně zklamal. Samé definice. Aneb jak složité věci říct ještě složitěji.

Ale čistě náhodou jsem natrefila na rozhovor s Petrem Vizinou a to bylo rozhodně srozumitelné a inspirativní. Na konkrétních příkladech -  Nohavica, jeho tvorba a přijetí ocenění od Putina, Kundera  a jeho udání, odstranění sochy maršála Koněva, sponzorování festivalů ,,nečistými" penězi atd se může člověk zamyslet, kde jsou jeho hranice přijetí nebo nepřijetí .

....

D. hlídá týden psa rodičům. Zítra se vrací. Snažím se využít čas, pracuju až do večera. Přes den pauzy jen na nákupy a běhání. Ve čtvrtek jsem měla schůzku u shopping parku . Čekání mě vyšlo sakra draho. Koupila jsem si šaty, tričko a kosmetiku od Rituals. 

5 komentářů:

Lenka R. řekl(a)...

Věčná otázka. Mě to trápí u Nohavici. Hudební génius, básník, ale nemůžu. Když někde zaslechnu nějakou jeho písničku, úplně mě píchne u srdce, jaká je to krása, ale vybaví se mi Putin, rozbombardovaná města, moji ukrajinští žáčci... Kromě toho mnohokrát zmiňovaného vyznamenání jsem slyšela i jeho aktuální vyjádření a nejde to, fakt ne.

Jana řekl(a)...

Nohavica mě taky těžce zklamal a přestala jsem ho poslouchat. Jinak čím je kdo z dřívějších dob, tím víc odpouštím, takže na černobílé filmy s kamarádkami nacistů se občas dívám. Nohavica a spol ať si aspoň padesát šedesát let počkají:-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Úplně chápu.

Iwka řekl(a)...

Soňo rozhovor s Petrem Vizinou je výborný. Jsem moc stará nato, abych měnila názory jen tak. Celý život zastávám názor, že i sochy byly součástí našich veřejného prostoru a dějin, a neměly by se při jakékoliv změně politické situace posílat do lapidária. Mělo by se spíše mladým vysvětlovat, proč to tak bylo a co dobrého nebo také špatného ta či ona osoba nebo doba přinesla. A k Nohavicovi jen tolik - je to umělec a ne modla. Vždycky výborně už i na stř. škole dobře ovládal ruštinu, překládal ruské básníky i přezpíval písně tehdejších nepohodlných umělců. Nemám modly, nejsem fanoušek nikoho, ale buď je píseň nebo dílo dobré či špatné. Klidně poslechnu a netrápí mne svědomí. Zrovna tak staré filmy. Zdraví Iwka

Soňa Malinová řekl(a)...

Mám ráda i Ranní úvahy od Petra Viziny.