středa 1. března 2023

Daňové přiznání přes datovou schránku.

 Letos novinka. Podání daňového přiznání přes Datovou schránku. Třicet let chodím s lejstrem na úřad a teď abych se zas učila něco nového. Jednoduše vysvětleno ZDE . Miluji video návody. Youtube je první místo, kam chodím, když nevím, jak se co dělá. Jak nastavit IP adresu, jak vyměnit kotouč v pile, jak vyrobit šikmý proužek.

...

A když jsem u těch tipů..

Pokud máte stejný problém jako já, že netušíte, s kterými státy sousedí Bangladéš, Kuvajt nebo Ázerbájdžán tak tato interaktivní mapa na portále umimefakta  vám v tom pomůže. Je to lepší než křížovka. Můj muž mě neustále udivuje nejen znalostí umístění států, ale i hlavních měst a  prezidentů. Takový ten všeobecný přehled o válkách, nerostných surovinách, kdo s kým, co a jak. 

...

Vrátila jsem se k Duolingo, ale trochu pečlivěji. Nesnažím se nahnat body, ale každé neznámé slovo si  zapisuju a snažím se ho naučit. Děsivé zjištění, že za hodinu už  zas nic nevím. Chtělo by to nějakou aktualizaci mozku. Vyhodit nepotřebné soubory. Svižnější procesor.

...

Na masáži u Báry. (vystudovaná zdravotní sestra.) Masáž, u které si rozhodně neodpočinete a v některých chvíli musíte bolest trochu rozdýchat, ale odcházíte deset centimetrů nad zemí. Pokaždé si říkám, že k ní musím chodit častěji. Pokud jste z okolí Havířova, vřele doporučuji. Můžu poslat kontakt, když mi napíšete na mejl: info@malinadesign.com

Pokud se v něčem vzděláváte a máte tip na web nebo pomůcku, která vám v tom pomáhá, sem s tím.


U Báry na chodbě. 



8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jelikož teď na čas bydlím v bytě kde je klavír, na který hrávala moje mladší sestra, koupila jsem si kurs online pro začátečníky :) a po týdnu zahraji Let it be, Dont worry be happy, Shallow a podobné hity. Učitel je sympaťák :) Noty vůbec neumím. Krásně se mi uvolnily klouby u prstů a moc mě to baví.
https://artmasteracademy.cz/

Kamila z Karviné

AnKor řekl(a)...

Jsem šicí samouk, Youtube a taky Pinterest jsou na tohle super a taky na nápady jak zabavit děti. A děti milují Jídlo s.r.o. na Streamu, baví je zjisťovat jak se co vyrábí. A výroba toaletní mísy na youtubu zaujala celou rodinu 😀.

Soňa Malinová řekl(a)...

Dřív mě kurzy on-line moc nelákaly , ale čím dál víc jim přicházím na chuť. Gratuluji k takovému pokroku. Po týdnu bych možná zvládla Ovčáci čtveráci:)

Soňa Malinová řekl(a)...

AnKor, díky za tipy. To určitě využijí i další čtenáři blogu. Výroba toaletní mísy pobavila.

Anonymní řekl(a)...

Ačkoliv nemám hudební sluch, v dětství jsem se asi šest let učila hrát na akordeon. Nejprve v kursu osvětové besedy, kam jsem svou harmoniku, která v té době vážila asi tak polovinu mé tehdejší tělesné hmotnosti, vozila na starém dětském kočárku a později v LŠU, odkud mě paní učitelka nevyhodila snad jen proto, že jsem jí nosila tašky k autobusu. Dál než k Padesáti lidovým písním jsem to nikdy nedotáhla a v dospělosti se na můj hudební nástroj tiše snášel prach...

Od loňského prosince účinkuji v hudební skupině. To se každou neděli odpoledne sejdeme moje maminka Věrka (81 let), její sestra, teta Helenka (85 let), sestřenice Liba a Iva a moje maličkost a po kávě, čaji a domácím moučníku vytáhneme hudební nástroje harmoniku, ukulele, xylofon, rumba koule či triangl a pilujeme náš repertoár, což jsou písně Travička zelená, Beskyde, Beskyde, Ach synku, synku, Severní vítr, Když máš v chalupě orchestrion, Nohavicovy písně Ostrava a Sarajevo a další. S hudebním sluchem či spíše hluchem jsme na tom všechny podobně, vždyť jsme "stejný chov", to nám však nevadí.

Babičky vzpomínají na písně z jejich mládí, jako Marlen, hvězdičky na nebi hasnou, obracejí listy prastarého zpěvníku, který si psal jejich otec, když byl ve třicátých letech minulého století na vojně a z něhož vypadávají fotografie Ljuby Hermanové a Rudolfa Cortése s jejich podpisy a při rozchodu mně teta Helenka řekne, že Když máš v chalupě orchestrion mně dnes moc nešla, ať ji do příště lépe nacvičím :-) Věra

Soňa Malinová řekl(a)...

Věro, to je tak hezké číst. Až jste mě tím dojala.

Anonymní řekl(a)...

Zkuste si poustit Lucii Výbornou a její rozhovor s Jakubem Pokem - škola paměti - z vlastní zkušenosti vím, že to se slovíčky jde - jen to chce jiný přístup Petra

Soňa Malinová řekl(a)...

Z toho chlapa by mi brzy praskla hlava:) Ale metoda určitě moc dobrá. Hodně jsem tyto memorické pomůcky používala, když jsem se učila s Borkem. Díky za připomenutí. Pořád si říkám, že se naučím z paměti telefonní čísla mých nejbližších , tak teď už je umím.