pondělí 8. srpna 2022

Srdce a krev

 Nejdříve jsem na HERZ und BLUT  narazila na instagramu, ale kdo mu neholduje, tak TADY jejich web a blog. Mimo jiné fotí zajímavé domácnosti.

Je to přesně to, co v posledních letech publikuje ELLE decoration. Velmi osobité, často plné obrazů, nezvyklých kombinací. Vlastně podobné i co fotí THE SELBY.

Pár fotek z interiéru ilustrátorky.  Krása střídá nádheru. Víc na jejich blogu.










.....
Objednala jsem si tři knížky přes Knihobot. Pořád raději knihy vlastním, než si je půjčuju, ale nepotřebuju je mít nutně nové. Při znovu čtení rozhovoru s Bohumilem Hrabalem mi došlo, jak mi Petra Hůlová, Emil Hakl a právě Hrabal sedí tím, že nejde ani tak o děj, ale o tok myšlenek, názorů, postřehů.
Kniha Macocha ( Petra Hůlová) je  jen monolog. Náročné čtení, ale výborné. 
Nebo kdysi zmiňovaná kniha O rodičích a dětech ( Emil Hakl) dialog mezi otcem a synem.
A kdo je váš oblíbený spisovatel? U mě to vypadá, že musí začínat na písmeno H. :)


15 komentářů:

Hana Hulec řekl(a)...

Soňo, tak v tom případě můžete zkusit i Hanišovou.

tualkraplak řekl(a)...

Moc díky za odkaz na špehování
Bydlení! Je to bomba

Anonymní řekl(a)...

Boučková, Gaarder, Hrabal, Mornštajnová, Tučková, Top 5.

IK řekl(a)...

Soni, diky za Herz und Blut,posledni dobou cilene koukam na filmy v nemcine, tohle je dalsi mily zpusob jak jazyk nezapomenout.

Z nemeckych jeste doporucuju Leelah loves, i kdyz v blogove forme posledni dobou usina…

IK

Ps: ctu hodne, ale zadneho vyslovene oblibeneho autora nemam. Tuckova vede svou preciznosti, Kundera vizualnimi obrazy a mezi tematy mi vedou Koncentracni tabory… protoze pak si pripadam ze muj svet je jeste v poradku.

Unknown řekl(a)...

Tak v knihovně mám nejvíc Hakla,Tučkovou,Formánka a miláčka Urbana :-D Před dvaceti lety jsem byla posedlá detektivkama,většinou američtí autoři,pak severští,...ale nějak jsem z toho vyrostla.Asi už potřebuju u čtení občas narazit na něco,co znám,čemu rozumím...rozumíme si?
:-DD Petra

Anonymní řekl(a)...

A Hájíčka jste četla? Rybí krev, Selský baroko? Ty mi přišly skvělé. Zkuste. Aka

Soňa Malinová řekl(a)...

Aka. Hájíčka jsem četla. Rybí krev se mě dost dotýkala. Odehrávalo se to v letech, kdy jsem v tom kraji studovala.

Soňa Malinová řekl(a)...

Petro,úplně rozumím, co tím myslíte, že potřebujete narazit na něco, co znáte.

Soňa Malinová řekl(a)...

Boučkovou dost cupovali, ale mně se hrozně líbí. Je to na krev. Tak odvážné. A vůbec si nemyslím, že její výpověď odradila pěstouny od romských dětí. Mám kolem sebe spoustu pěstounů i lidí s dočasnou péčí a oni román hodnotí jako přínosný.

Soňa Malinová řekl(a)...

IK, já si musím všechno dávat do google překladače, ale jsem ráda, že vám to pomůže jazyk procvičit.

Anonymní řekl(a)...

Kdyz na H, tak Harari: Sapiens , Homo Deus.
emili

Anonymní řekl(a)...

Za me Capek.

Anonymní řekl(a)...

Jak píše Hanka, také mám ráda Viktorii Hanišovou, při čtení Houbařky mi bylo neskutečně ouzko, Rekonstrukce má také pořádnou nálož psychologie a Anežka čeká v knihovně.
Mám tak 80% knihvny české autory. Ale přiznávám, že jak je nějaký boom a hit, odradí mě to. Takže Tučkovou Ž.bohyně a Vyhnání GS jsem četla snad tři roky po většině republiky:-))
Ovšem LÁSKA je pro mě čeština Anny Bolavé. Nejkrásnější čeština pro mě. Např v knize Před povodní - netušila jsem, kolik podob může mít voda ve větách. Když jsem četla její první knihu, říkala jsem si, vždyť je to jen o bylinách...ale takhle pohlcená okouzlená vykulená jsem ještě nikdy nebyla. Umí skvěle vystihnout psychologii postav, jejich skryté myšlenky ale ten popis přírody je prostě nádherný.
A miluji Valju Stýblovou - Benjamin je má srdcovka.

Anonymní řekl(a)...

A také děkuji za odkaz na web (už teď chci bydlet u toho fousáče s milionem pokojovek, na to jsem klikla prostě hned poprvé). Moc ráda jsem chodila na web O bydlení a lidech, takže program na večer mám:-)
Soňo, jak se má Vaše kočička?
V červnu nám odešel teprve 7iletý miláček Kirk, asi srdíčko + ta vedra...a bolelo to tak, že jsme si hned vzali kotě. Máme Johanu a je velmi kontaktní, což Kirk nebyl (smála jsem se, že mám doma dva autisty). Takže asi tušíte, kdo mi teď leží na klíně. Ovšem při práci už to fajn není, když spí na vyhřáté klávesnici a šéf volá, že chce něco poslat:-))

Soňa Malinová řekl(a)...

Děkuji za všechny tipy. Umíte opravdu navnadit. Naše Čiči se má báječně. Perfektně si nás vytrénovala, takže jí nejméně třicetkrát za den otevřeme okno ať jde ven nebo dovnitř. Už jsme zničili i kování:)