neděle 15. května 2022

Pozvánka na vernisáž

Už tento čtvrtek 19.5.  Srdečně zvu.

Výstava Adély Marie Jirků představuje vývoj ilustrací k autorské knize Mařka, na které pracovala nárazově od roku 2006 do roku 2022. Kniha vyjde letos v září v nakladatelství wo-men v grafické úpravě Adély Svobodové. Ladné a razantní tahy voskovými pastely formují pod Adélinýma rukama životní příběh hlavní hrdinky Mařky z Valaška.

Mařka je hluchoněmá Adélina teta, kterou v podstatě její rodiče v devadesátých letech koupili spolu s dřevěnicí na samotě u lesa. Mařka jako nejstarší z jedenácti dětí zůstala celý život v rodné chalupě se svým nejmladším bratrem a pásla ovce. Na stará kolena po poznání Adély a její sestry, však objevila svou novou vášeň a stala se umělkyní Art Brut. Nejdříve brávala sestrám voskovky, co se jim povalovaly kolem chalupy, později již rodiče kupovali v papírnictví vše třikrát. Láska ke kreslení a láska k tomuto kilometru čtverečnímu pod Radhoštěm, kam se vešel celý Mařky svět, spojuje tyto dvě zdánlivě zcela odlišné osobnosti. Potřebu zachytit Mařky čistý svět Adéla pocítila ještě za jejího života, před 16ti lety, když si uvědomila, že každý nemá svojí Mařku. Adéla své druhé jméno Marie vnímá jako pomyslný pomníček již zesnulé tety Mařky, která nemá hrob, kam by jí mohla nosit její oblíbené kvítka a jeřabiny.

více TADY 
 








K tomu mám namyšlený bílý ubrus, šeříky ve váze, oblíbené chleby se škvarkami nebo s  tvarohovou pomazánku. Kozí sýr by asi nikdo nejedl, i když by to tématicky více ladilo. 




 

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle je krásná inspirace, i když do Ostravy je daleko, knihu seženu. Ad kozí sýr - myslím že naopak, že má spoustu milovníků a obdivovatelů. Ale škvarky to opravdu jistí, to mělo úspěch vždy na každé vernisáži, kde se podávaly a návštěvníci se vůbec nestyděli jít si pro druhý a třetí chleba. Marie

spradka řekl(a)...

Soňo, je moc fajn Vás číst - díky za inspiraci.

Lucie Konečná řekl(a)...

To bude velká nádhera. Knihy se nemůžu dočkat!

Hana Carlton řekl(a)...

Ty barvy a texture ! Preju Vam hodne nadsenych navstevniku ..
Hana

Kotaska řekl(a)...

Pozvánka mě nadchla, asi se o prázdninách vydám na cestu 😀

Alena řekl(a)...

Adelu som sledovala....

Soňa Malinová řekl(a)...

Díky za všechny vzkazy.