neděle 18. července 2021

Příprava...

....výstavy pěti umělců  na téma VÁZA.
Řešíme co budou vystavovat, doprava, kde budou spát, texty ke každému, na čem vázy  vystavíme. Ceníky ( bude prodejní), smlouvy.
Obrovský kus práce udělala Valentýna Ondřejová. Napsala krásné texty ke každému vystavujícímu.  Tiskovou zprávu. Úvodní slovo. 






Já s Vendy jsme spíše přes ty manuální věci.
V pátek natírání. 
V neděli oprava rolety na balkonových dveřích, výměna kliky a finální vrstva barvy na boxy. 

Srdečně zvu v pátek na vernisáž. Pokud se stydíte, vezměte svého známého.















Roman Šedina


Klára Šumová/ Michal Bačák






ČISTOTA A JEMNOST PORCELÁNU

Porcelánové vázy Niny Rail představují kontrast vyčerpávající úmorné fyzické práce s ohněm, dýmem a štípáním dříví na jedné straně a jejího čistého výsledku v rámci průsvitných porcelánových nádobek na straně druhé. Nina točí keramiku v Praze, nicméně pálí ji v peci vytápěné dřívím v Písku. S hlínou začala pracovat v malé keramické dílně na kraji Prahy již v roce 1993, přičemž o sedm let později následoval její přesun do Anglie, kde několik let točila pro keramiky po celém Londýně. Zpracovávala užitnou keramiku ať už z měkké hlíny, tak i z porcelánu, se kterým pracuje především i v současnosti. V její práci se mísí zažité tradiční točířské řemeslo spolu s množstvím získané inspirace v zahraničí. Vytváří jednoduché minimalistické vázy, jejichž jemný až éterický vzhled doplňuje odění v namodralých či zeleno-šedých barvách zvaných seladon. Jako své teoretické vodítko si značí výsledky každého výpalu z pece do speciálního notesu. Ale každý jednotlivý výpal se musí prožít celý od začátku až do konce znovu – v noci, v chladu, v temnotě. Následná ranní rosa a sluneční paprsky prosvítající skrze glazuru vystavených váz jsou pocitem čirého štěstí. / Valentýna Ondřejová/





 


FLORISTIKA A BRUTALISMUS S ROMANTICKOU TVÁŘÍ

Vázy Ester Jebavé představují ladný poetický brutalismus. Kloubí keramiku s aranžováním květin a její syrové expresivní vázy doplňují jemné romantické řezané květy a rostliny. Pivoňky, růže, bodláky, tulipány, mák, luční květy či traviny a dřeviny. Tyto něžné křehké dekorace dolaďují drsný a hmotově nezávazný vzhled váz. Nepravidelné tvary nádob jsou přímo určené k roztodivnému aranžování a míšení rozmanitých druhů květin. Jde zejména o sjednocení choreografie rukou a představ, jež daly vzniknout jejím autentickým vázám. Ve své malé víkendové dílně s kopacím kruhem zažívá tiché souznění, a tolik potřebnou samotu, nutnou pro koncentraci, inspiraci a nápady. Vzácný prožitek točení keramiky na kruhu, chvilky zakoušení pravé přítomnosti tady a teď a fascinace mysteriem změny konzistence z mazlavé hmoty na pevnou a funkční nádobu. Vlastní malou pec na zakuřování keramiky pilinami, v místě, kde kdysi z nakopaného cihlářskému jílu vyrobila svůj první výrobek. Jednalo se o figurku vypálenou v ohni, stejně jako kdysi tvořil Robinson Crusoe. Snaží o různé experimenty, ať už v podobně míchání vlastních hlín a glazur, či pálení „na vysoko” v peci otápěné dřevem, ale také v peci plynové. Mnoho let vede keramické a výtvarné kurzy pro děti nazvané RUKAMA a vyrábí také „keramiku s tváří“ neboli květináče pojmenované LIDI, které jsou ozdobeny lidskými tvářemi. / Valentýna Ondřejová/





5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Škoda že je Ostrava tak daleko.

Soňa Malinová řekl(a)...

Do Havířova jezdí RegioJet. Zákusek, káva a jste u nás:)

Anonymní řekl(a)...

Poslední fotografie a na ní úžasná váza,tak tu bych tedy brala. Nádherné a přitom úžasné na aranžmá. Marta

Soňa Malinová řekl(a)...

Ta je od Ester Jebavé

Magda řekl(a)...

Mrzí mne, že nemůžu přijet, ale budu Vám držet všechny palečky, ať vše dopadne dle Vašich představ :-) Jako účetní mám stále "za krkem" nějaké termíny, momentálně DPH... Mějte hlavně pevné nervy! Myslím na Vás Magda.