úterý 16. června 2020

Četba na pokračování

Sedím za kruhem a poslouchám četbu na pokračování Tíživou lásku od Elen Ferrate .
Dvacet vytočených talířů. Ani nevím jak.

Když už jsem u těch ženských témat, hezký dokument o matkách ve vězení, které tam žijí se svými dětmi. MÁMA z BASY

A do třetice rozhovor se zakladatelkou Klubu svobodných matek  na Českém rozhlase.
Pokud jste samoživitelka a potřebujete se poradit nebo máte v něčem nouzi, tak u nich jste na správné adrese.
A my, co nouzi nemáme, se můžeme porozhlédnout okolo, jestli náhodou nějaká samoživitelka nepotřebuje pomoc,pohlídat děti, oblečení, peníze.
Když byli kluci na základní škole a jelo se na výlet, tak se vždycky skládali na spolužáky, co na ten výlet neměli. Vždycky se to udělalo nějak taktně. To mi přišlo hezké.

....
No a ještě něco o mých zahradnických pokusech.
Všechny rajčata zasazená do  mého vyvýšeného záhonu sežrali slimáci.
Pár jsem nestihla zasadit do země , ty zas napadly mšice.
Nicméně i tak vypadají, že by z nich něco mohlo být. Mám je na vyvýšeném místě a teď přemýšlím, do čeho je zasadit.











17 komentářů:

Lezi řekl(a)...

Soňo, díky za tipy na zajímavé poslechy. Tíživou lásku jsem četla a taky jedním dechem.

K záhonům dávám misky s pivem, slimáci jdou po pivu a v misce se utopí. Ani to nemusí být moc hluboké, třeba dva centimetry. Nebo rovnou celá petka naležato, trochu zahrabat do hlíny, aby nemuseli šplhat vysoko :-) Ráno se akorát vylijou mrtvolky. A nezáleží na značce piva ;-)
Nebo pod rajčata sadím třeba salát, jako takovou "oběť", slimáci jdou po dostupnějším salátu a rajčata nechají na pokoji. A někdy i salát doroste...
S tím vyvýšeným záhonem bych to ještě nevzdávala.

Lenka z Ol.

Anonymní řekl(a)...

Milá Soni, četbu na pokračování a rozhlas z Podcastu miluju. člověk si vybere. a v čase, který mu vyhovuje. Díky iphone a wifino :)… A Vám za Osudy na Vltavě, ty jsem neznala a hltám. U četby mě strašně berou hlasy, takový Martin Finger, mlask.
No a zahrada to je kapitola sama pro sebe. Jsem tvrdohlavá takže letos jedu rajčata již potřetí, a fazole po páté. Asi nám ten nahoře chtěl říct, že nejsme ani Maďarsko ani Itálie pod. ale přece jen Česko. zdraví Lenka z Ovy

Anonymní řekl(a)...

Zdravím :-),
ono je letos taky poněkud deštivo(což po tom hrozném suchu je dobře),ale tím pádem jsou přemnožení slimáci a mšice. Já mám naštěstí slimáků málo,ale za to mšic požehnaně a všude. Takže Mospilan jede. Já být Váma, bych to fakt nevzdávala neb rajčata jsou vcelku nenáročná na pěstování,chtějí slunce ale ne úpal,přiměřenou zálivku,přivazovat a zaštipovat přerostlé listy. Pěstuji je ve městě(hlína je sprostá navážka všeho možného) a každým rokem mám vcelku dobrou úrodu a chuť domácích rajčat je diametrálně odlišná od kupovaných. Nevzdávejte to :-).
Katka

Soňa Malinová řekl(a)...

Tak to jste mě vážně nakoply. Dám tomu pěstování ještě šanci. Prý na mšice zabírá postřik voda, olej a kapka jaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den Soňo,
u nás se rajčata pěstují v kýbly - 1 kýbl = 1 sazenice rajčete. A funguje to.
Zdraví Renata

Soňa Malinová řekl(a)...

A mám udělat na dně díry?

Anonymní řekl(a)...

Nemám ozkoušeno ale nedávno jsem hledala, jak zužitkovat vaječné skořápky a jeden nápad byl - nadrtit (ale ne zcela najemno) a nasypat kolem rajčat.
Údajně se těm šmejdům nechce lézt přes ostré hrany....
Magda

Soňa Malinová řekl(a)...

A prý ani z písku nejsou nadšení.

Evlyn řekl(a)...

Ano, pokud bude pěstovat v kýblu, tak určitě díry do dna. Taky počítat s tím, že kýbl vysychá rychleji než zemina v záhoně - takže víc zalévat - ne na listy, ale ke stonku.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za tip na poslouchaláni.Já nedávno doposluchala Uzol od Dominka Dána ve slovenštině v podání Mariana Geišberga,nemohla jsem se odtrhnout.Jinak slimaky a msice nam sezrali kde co. Davame pivo a granulky.

Atelier Milu řekl(a)...

Slimáci nemají rádi ostré hrany, z petlahve vysřihnu 10cm vysokou uhrádku a dám kolem stonku rostlin. Za ohrádkou nesmí být žádná část rostliny v konktaktu se zemí. Dávám i kolem vysetých semen fazolí a cuket. Ať se daří :) Milena

tualkraplak řekl(a)...

Jsem pro podporovat lidi "kolem sebe", kupovat kuřata a kozy do Afriky, hm, taky asi dobrý, ale je toho spousta kolem nás. My jsme platili u dcery ve školce holčičce všechny kroužky a výlety, ono se to nezdá, ale už jako malí mají za měsíc výdaje spojené s akcemi třeba kolem 200 až tří stovek. Jo, potkala jsem její rodiče venku s cigaretama, ale to se tak nesmí brát. Jde o holčičku, která by za celý rok nejela skoro nikam. Dále domov pro matky s dětmi - akutní, atd....je toho kolem dost. Každý může něco udělat, protože zrovna my, které tady bušíme do počítače, na to určitě máme. Věci po dětech, hračky, nějaký ten peníz nebo dárky k Vánocům. jen se rozhlédnout a chtít !

tualkraplak řekl(a)...

a rajčata oštipovat , pak vzniknou jen květy a na plody se nedostane .

Soňa Malinová řekl(a)...

Tualkraplak. Máte krásné srdce a taky super vlasy s ofinou( už projíždím váš blog) . Taky miluju Čapky a už má skoupené od nich kde co, ale tip na novou knihu mě nalomil. Moc hezké video v posledním vašem příspěvku. A nejvíc pobavil bugr v dětském pokoji:)

Soňa Malinová řekl(a)...

No vida, petky ! Zkusím.

Anonymní řekl(a)...

Není to moc estetický, ale rodiče pěstujou rajčata v takových bílých kyblíkách, je to většinou po nějaké barvě či co, dá se to sehnat i použité vymyté na bazoši např.)
Jinak teda na rajčata mi slimáci nikdy nejdou, myslela jsem si, že jim smrdí.)
Zato pod salátem jsou šmejdi schovaný, ale já je fakt nemám ráda, takže na ně půjdu chemií - prodávají se na ně takový modrý granule, je to jed, sežerou to, zalezou a už nevylezou, člověk už je nevidí..což u pastí s pivem není.)

Pavla řekl(a)...

Maminka poradila zasadit rajčata do velkého pytle (použila jsem ty prázdné od hlíny) - zatím to funguje.