sobota 23. listopadu 2019

Tip na neděli od D.

Od rána budou dávat trezorové filmy.
Všechny filmy už viděl, ale jak ho znám, bude koukat i podesáté.

Třeba Smuteční slavnost 13:20 na ČT2 nebo 14:50 ČT 2 od Kundery  Žert . ( ten můžu taky vícekrát)

17:45 UCHO
...atd atd


Dlouho zakázaný snímek, natočený podle románu Evy Kantůrkové, se odvíjí ve dvou časových rovinách: jednak líčí vystěhování odbojného sedláka, jednak jeho pohřeb o několik let později ve vesnici, kam se nikdy nesměl vrátit - ani po smrti. Místní mocenská elita se smuteční slavnosti právem obává, průvod truchlících by se totiž snadno mohl změnit v mlčenlivý akt nesouhlasu. Režisér Zdenek Sirový, jenž baladicky laděný příběh rozložil do tří částí, postihl, jak údajný "socialismus s lidskou tváří" se s tím stalinským rozchází jen v otevřenosti represí, mocichtivost zůstává stejná. Drama bezmála dosahující rozměru antické tragédie přivádí na scénu odhodlanou ženu, vdovu po zesnulém, která urputně, bez ohledu na ustrašeného služebníka božího a navzdory místním funkcionářům, prosazuje honosnou poslední cestu. Tvůrci se přitom vyhýbají heroizaci svých hrdinů.
                                                 

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Velké díky! Teď jsem to prolétla a ty citoslovce, co tu létaly-) Ráno Sedmikrásky...Spalovač mrtvol...oblíbení Skřivánci na niti, ty můžu pořád...
Ó díky díky (ale kdy budu vařit venčit dítě žít....?????)
Magda

Anonymní řekl(a)...

Soni díky za připomenutí. Věděla jsem, že to poběží, ale nějak jsem to zcela vytěsnila ze své mysli. Zlatá šedesátá, ty mohu vždycky. Ježíši, navařím zítra vůbec? A to jsem chtěla dělat mikles pikles. Vždyť to nepůjdu ani ven! Zdraví Iwka

Anonymní řekl(a)...

Ještě dodatek trochu mimo ale oslí můstek tam je... Skřivánci a něžný Neckář.
Máme kamaráda, který je (mladému) Neckářovi velmi podobný!!! (klidně pošlu soukromě fotku). A měli jsme záchvat smíchu při jedné historce. Byli jsme na pochodu a ten kamarád za námi mohl dorazit až později a protože nebyly mobily, požádali jsme výčepního v hospodě, kde jsme seděli ale pak odcházeli jinam, aby kamarádovi řekl, kde jsme.
"A jak ho poznám?"
"No on je celý Neckář!"
...
Kamarád nás později opravdu našel a povídá:"Sotva jsem přišel, výčepák hned povídá: Máte jít na koupaliště, ostatní na vás čekají. Vždyť se vůbec neznáme, jak to věděl?"
Magda

Soňa Malinová řekl(a)...

Jsem si musela mikles pikles vygooglit. To se hned pozná, jak je na tom člověk s vařením. A ještě zrovna dnes je hezky a to je člověku blbý sedět u bedny.

Soňa Malinová řekl(a)...

Příhoda s Neckářem super:)

Pavla.Šeny řekl(a)...

No přesně na tohle využívám červený tlačítko nebo Sky link - zhlédnuti čehokoliv až týden zpátky - doporučuju.
Teď jsem přišla s čelovkou na hlavě ze zahrady.... doháním resty...:-)
Pavla

Jana řekl(a)...

Soni, díky za všechny filmové tipy a pak... existence červeného tlačítka to jistí :)