úterý 5. listopadu 2019

Co nového...

...si voláme s mým bráchou každý týden . Chtěla jsem napsat, že si voláme celý život, ale asi spíš od té doby, co jsme si pořídili mobilní telefony.
,,Co nového" se týká i vědy a techniky nebo se dobře bavíme  jarocimrmanovskými nápady.

Posledně téma elektromobily a kdy už to začne být skutečně ekologické. Kdo se o to trochu zajímá ví, jak moc zatěžuje životní prostředí těžba kovů na výrobu baterií.
(mimochodem v posledním čísle ECHO je příloha zaměřená na  porovnání všech typů aut hybrid, elektro, diesly a benzíny.)

Nedávno jsem natrefila na článek  o těžbě  nerostných surovin ve vesmíru. Na astreoidech je mnohonásobně víc surovin , než je na zemi. A taky lithium na baterie.
Jen to vypadá, že dobývání vesmíru bude na stejném principu jako dobývání Ameriky. Kdo dřív přijde, ten dřív mele.

O těžbě ve vesmíru třeba TADY

Brácha je  nadšený z nového kvantového počítače  od Googlu. Tomu já vůbec nerozumím, ale fascinuje mě, že dokáže vypočítat úlohu za 3 minuty na rozdíl od superpočítače, kterému by to trvalo 10 000 let.

A ještě k tomu  týdeníku ECHO. Výborné rozhovory  se zainteresovanými lidmi, ať se jedná o politiku, kulturu, světové dění.
Můj nový rituál. V pátek vyzvedávám v trafice a o víkendu zalezlá  v posteli čtu. To vám je taková pohoda.

12 komentářů:

A jen tak mimochodem... řekl(a)...

Taky jej ráda čtu. Doufám, že to zase nekoupí nějaký magnát, jak je teď v módě.
Hezký den Soni.
Jitka

Anonymní řekl(a)...

Aktuálně taky řešíme elektromobil. Muž dojíždí 25km do práce, máme solární panely na střeše - takže provoz relativně eko, ale pořád nějak nemám jasno s tou likvidací baterií...
Echo jsem ještě nečetla, ale pokud je tam toto téme teď, musím sehnat :)
Hezký den. Gábina

Soňa Malinová řekl(a)...

Asi záleží z jakých důvodů elketromobil budete kupovat. Z těch ekologických to zatím vzhledem k náročnosti výroby moc není, ale z ekonomických určitě. Téměř žádná údržba, tedy odpadají náklady na servis, u Tesly dlouhý dojezd na jedno nabití , podpora od státu na nákup a cena provozu taky úžasná. Nevím jestli je to pravda, ale prý existuje paušál 400,- kč na měsíc a můžete nabíjet kolik chcete. Ono se to s těmi bateriemi rok od roku lepší , ať co se týká ekologie tak výdrže. Za pár let to bude nejen super ekonomické , ale ekologické. V ECHU se zabývají hlavně ekonomickou stránkou, ale určitě stojí za čtení.

Soňa Malinová řekl(a)...

Zdravím Jitku. JJ. Jako teď Kellner NOVU.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
když jsme u toho "zkupování médií", musím se k něčemu přiznat.
Třeba ta moje hloupost někoho aspoň pobaví. Roky jsem kupovala Interview, líbila se mi ta rozmanitost profesí názorů...jen mě pořád vytáčelo, že všude byl Soukupův úlisný ksicht. Zuřila jsem, copak to mají zapotřebí? A zrovna jeho?
No nebudu lhát, já když koupila nové číslo, tak první pohled padl na obsah a na druhé straně úplně dolů, kdy vyjde další.
Po letech jsem záhadě reklam přišla na kloub. Podívala jsem se na jméno generálního ředitele...vynechám nepublikovatelné komentáře...řešila jsem morální dilema.
Koupit nekoupit.
Pár měsíců jsem dělala uraženou. Nevydržela jsem, mám ho ráda - ten časopis!
Jen je mi záhadou, jak to ten zadlužený sebestředný narcis může utáhnout, když má milionové dluhy.
Magda

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, strašně mi chybí Magazín MF, bohužel. tudy cesta nevede. Je to dnes velká džungle, Echo - výběr čtu na netu, když na něco narazím - určitě to je šálek mé kávy. S elektromobilem je to hodně složité, za mě ještě doba nenazrála. Když jsem před dvěmi lety pořizovala nového japonce, tak jsem byla upozorněna, že u hybridu nelze třeba nejezdit 2 měsíce, pak musí do servisu a za nemalý peníz zprovoznit. Hlavně toto mě odradilo. už se mi stalo, že jsem ze zdr důvodů jezdit nemohla a starat se ještě ozdravění auta?.. no za mě ne.
ps. k minulému příspěvku :) Jirka a Nika jsou moji sousedi na horách. Obdiv a respekt! A jak je ten náš svět malý. Zdraví Lenka z Ovy

Soňa Malinová řekl(a)...

Já si před 12 lety koupila ojetou Hondu Jazz . Za 12 let jsem měla jediný servis a to výměnu brzdových destiček.Letos jí bude 17 let. A myslím, že ještě pár let bude sloužit. Máte skvělé sousedy!

Soňa Malinová řekl(a)...

Magdo, já se vůbec nedivím. Pokud to člověk aktivně nesleduje, vůbec mu nedojde komu patří nejčtenější internetové portály.

Soňa Malinová řekl(a)...

Pokud tady jsou i muži, musí se nesmírně bavit našim laickým názorům.

Anonymní řekl(a)...

Jezis, jak ja se tesim na to az o posmournem vikendu zalezu do postele a bud si cist tak dlouho az se za sebe budu stydet ... a az si budu moct koupit NOVE auto...

No az budou dcery velke :)))

Dik za tip na cteni, zkusim si ho vychutnat behem poledni siesticky!

Soňa Malinová řekl(a)...

Dočkáte se. Nové auto sice nemám, ale to volno je báječné.

Anonymní řekl(a)...

Sice máme auto(v dnešní době ho vlastní skoro všichni),které si hezky odpočívá v garáži,můj manžel je toho názoru,že když prší nebo sněží tak by byly "koroze,ďupičky no a v létě je moc horko i když máme klimatizaci.Jasně,že jezdíme na výlety,dovolenou a i když je to nevlídné počasí,ale máme vše potřebné blízko bydliště takže jsme kolaři,já ŘP nevlastním takže sláva tomu,kdo vynalezl kolo.No a k těm elektro-automobilům a kolům,zase je to elektrika a kdo ji vyrábí-elektrárny typu Dukovany a kam s tím odpadem co vzniká?Techniky je v dnešní době až hrůza už by jsme bez ní asi nepřežili a přece se v minulých dobách zrodili takoví velikáni co ke svým objevům potřebovali jen svůj mozek.