neděle 2. června 2019

Asi tady vydržím déle, než jsem plánovala.


D. byl dnes celý den na kole, pak se najedl a usnul s pocitem viny, že se mi nevěnoval.

Přitom být celý den sama, myslet si na své věci, s bazénem, zírat na protější kopce a číst si rozhovor s Arnoštem Lustigem bylo  blaho.
Knihu vřele doporučuju. Je nejen o vzpomínkách na koncentrák, ale hlavně o psaní, o životě v exilu, spravedlnosti, o pocitech viny ( v jednom okamžiku mě rozbrečel... to, když líčil své morální selhání při útěku z lágru). Mají v knihovně  spoustu krásných knih...a plnou ledničku.

...........

Nehlídáme psa poprvé, ale vždycky mě překvapí, jak mají krásnou podlahu.
Podlaha, to je vždy jedno z hlavních témat mezi mnou a klienty.
A čím dál víc jsem přesvědčená, že lino a laminátová podlaha je sňatek z rozumu. Aby se to dobře uklízelo, nemělo tepelný odpor, aby nám to nezničily děti nebo pes. Na druhou stranu žádné nadšení.

V tomto domě žije  pes deset let a ne malý. Zkoumám podlahu  ( americký ořech) ze všech stran a nevidím na ní žádnou újmu. Je tady podlahové topení. Příjemné na  nohy v létě i v zimě.
Dřevěná podlaha je sňatek z vášně, z lásky k opravdovosti a jak je vidět, ani rozum není třeba potlačovat.

A kdyby nakonec nějaký škrábanec byl, za tu nádheru to stojí.





výhled z obývacího pokoje


oblíbené kalhoty ze second handu 















23 komentářů:

Pru Den řekl(a)...

Dřevěná podlaha je sen...jem doufám, že se mi někdy splní. Naprosto k ničemu je dělat něco provizorně s tím, že někdy snad se to vylepší, až...
Roky utíkají a vše se odkládá...
Užívejte Soni. To čtení u bazénu je přímo dovolená k nezaplacení!

Anonymní řekl(a)...

My máme laminátovou,k nerozeznání od dřevěné a jsme spokojeni.Samozřejmě,že dřevo je dřevo,ale na laminátu nevidím nic špatného.
Ten výhled je božský.

Anonymní řekl(a)...

Ten dům musí být úžasný! Líbí se mi moc i to jeho důmyslné zasazení do krajiny a i mírný svah na kterém stojí? Předpokládám, že jej muselo projektovat nějaké architektonické studio, je to nádhera! A trocu Vám závidím tento Váš hlídací pobyt :-) Podrbte pejska.

V.

Zuzana řekl(a)...

Jsem šťastná, že v 70. letech se u nás do bytů v paneláku dávaly dřevěné parkety. Nejdřív dub, pak levnější buk a až v 80. letech se šetřilo ještě víc a už bylo všude lino:-( Získali jsme byt s dubovými parketami, nechali je vyspravit a je to nádhera, dřevo je dřevo, byť v paneláku (ale když je dobře postavený, vůbec to není tak špatné bydlení).

Soňa Malinová řekl(a)...

Pru Den, u nás podobně .Něco na rychlo nebo provizorně a hlavně se nic pořádně nedotáhlo do konce. Takže teď šetřím na nové podlahy, koupelnu, kuchyň...vlastně i dveře s obložkami by to chtělo. Jdu si vsadit sportku :)

Soňa Malinová řekl(a)...

JJ, je to v mírném svahu .

Soňa Malinová řekl(a)...

Jsem to asi s tou podlahou podala dost neomaleně.

Anonymní řekl(a)...

Se hlásím, kdyby se Vám někdy Soňo hlídání nehodilo. :-) Dáša

Plihalova řekl(a)...

Ne...Máte pravdu.Dřevo miluji.Mám starou dřevěnou,je tona ní vidět.Je krásná.Krásnou dovcu.Děkuji JP

Plihalova řekl(a)...

Děkuji za povídání o knize.Mám ráda Pana Lustiga a jeho tvorbu.PS.Příště na kolo i Vy.JP

Anonymní řekl(a)...

Krásnej pesan i výhled. Máme taky dřevěnou podlahu - dub- plus dva psy, pět koček a tři děti.
Šrámy na podlaze vidět jsou, ale mně to moc nevadí.
emili

Anonymní řekl(a)...

Tak mi máme v ložnici lamino - nikdy bych si to tam již nedala. Známá říkala, jak je to krásné a já podlehla. Chtěla jsem dřevěnou, ale na tu v té době nebylo. Měla jsem si tam dát raději koberec. Takže někdy, až budem předělávat tak bych šla do dřeva. Parkety v bytech jsou také úžasné. Co bych strašně moc chtěla je dřevěné podlaha v kuchyni, ale drahá polovička o tom nechtěla ani slyšet.
Ještě, že schody z přízemí do patra jsou dřevěné. Jako mladší jsem na nich trávila spoustu času čtením knih. Lidé tátu od toho odrazovali, že dřevěné schody jsou špatné (kloužou atd. lepší jsou prý betonové nebo imitace kamene). Mezi patrem a podestou jsou položené dva trámy a do nich jsou nasazeny prkna (nevím jak to popsat něco jako mlynářské schody). Sice nějaký ten škrábence mají, ale i tak jsou po cca 25 letech krásné. Natírané byli právě před těmi 25 lety naposled.
Krásný výhled.
Tereza

Anonymní řekl(a)...

jo jo. souhlas. dřevo je dřevo. Pes nepes, dítě nedítě. víc "zářezů" na naší dubové uděláme nakonec my dospělí. Jen teď řeším, kterým olejem ošetřit. Už by to chtělo. Který je vhodný, nevíte? Nebo je to vcelku jedno, která značka?
Eva

Soňa Malinová řekl(a)...

Vím, že truhláři dávali na dřevěnou podlahu tvrdý parketový olej. A několik vrstev. Zjistím značku.Natírají i nábytek do koupelny, který pro mě vyrábí.

Hanka řekl(a)...

Krásný výhled...to bych brala, každý den a napořád.. a ten bazén..hmm asi ještě neměl koupací teplotu? :-) Mějte se a díky za tip na knihu... Hanka z Beskyd

Anonymní řekl(a)...

Koupili jsme hodně starý venkovský dům. V něm původní podlahy z prošlapaných fošen, otlučené, seschlé, houpající se. Dodnes je mi líto, že nebyly ve stavu, kdy by se daly zachránit. Doteď si pamatuju, jak jsem přejížděla bosou nohou po těch léty "oklouzaných" nerovných místech. Dřevu - stejně jako sobě - člověk musí dovolit stárnout.
Ten výhled je nádherný.
Zdeňka

Viera Žideková řekl(a)...

Nádherný výhľad!! Soni, zistíte mi odkiaľ majú to krásne železné ohnisko na nožičkách?? Ďakujem
Viera

Soňa Malinová řekl(a)...

Myslím,že je vyrobený na míru, ale když si zadáte kovové ohniště, tak jich je na netu docela dost.

Anonymní řekl(a)...

Nádherná podlaha,musí to být požitek na chodit boso.
Jsem pro zákaz hlukově neodizolovaného laminátu do obytných domů!Zlatý koberec či lino!Bohužel ji mají sousedi nade mnou a je slyšet pomalu i špendlík,když spadne.Nedovedu si tam představit,že by tam běhal pes či paní domu v domácí obuvi s kramflíčkem.Uvažuji o zvukové izolaci stropu ve svém bytě,ale asi to bude náročný proces.Nemáte někdo s tímto zkušenosti?
Děkuji.E

Anonymní řekl(a)...

Koupili jsme byt v Praze a po sundání lina našli původní, zcela zachovalá záklopová prkna (5 m dlouhá). Stavební firma, co nám dělala rekonstrukci, nechtěla věřit, když jsme řekli, že je nechceme vytrhat, ale že si je necháme, zbrousíme a budou se natírat na bílo. Majiteli jsem musela dát písemně, že ho nebudu žalovat za to, že podlaha je (cituji) "křívá" a "ošoupe se" ("proboha, kdo to kdy slyšel na bílo?" Odpovídali jsme, že tak třeba ve Skandinávii o tom slyšeli :), ale i tak se tu motal podlahář se zjevnou nedůvěrou a mumláním, že on "to radši rovný podle pravítka". Původní 100 letou dlažbu jsme nechali také, jen ji vyčistili. Bydlíme přes dva roky, podlaha pořád vypadá jako nová, i když máme dvě malé děti. A ten pocit v zimě i v létě za to stojí. Jinak dům je na fotkách nádherně zasazený do krajiny. Užívejte, Ivka

Zuza řekl(a)...

Osmo oleje jsou výborné.

Nádherný bazén, výhled, příroda, podlaha. A pes je erdelteriér? Ten je taky úžasný. Zuza

Soňa Malinová řekl(a)...

Ano, ano. Erdelteriér.Je úžasný k dětem. Jo a když chce na procházku, tak mě začne žduchat ze zadu do kolen a nebo mi prochází mezi nohami:)

Soňa Malinová řekl(a)...

Díky za všechny Vaše zkušenosti s dřevěnou podlahou. Snad to bude povzbuzení pro ty, co váhají.