středa 2. ledna 2019

Podle průzkumu novoroční předsevzetí...




 ......přestanou plnit čtyři pětiny lidí už v půlce února.
Nikdy jsem si žádné předsevzetí nedávala, ale letos se k nim zkusím přidat a rovnou do zbývající pětiny.



Předsevzetí nebudu psát podle priorit. Na některých mi záleží hodně, většina jsou drobnosti. Zásadní věci jsem už změnila dřív. ( vztahy, volný čas, práce)

A hned to první se týká blogu.

1.Zlepšit blog po vizuální a psané formě.
 Neuchylovat se ve psaní ke zkratkám, heslovitým větám ze strachu, že to celé vyzní blbě.
Trvalo mi, než jsem rozklíčila názor mojí kamarádky na můj blog a na dlouhou dobu mě to slušně paralyzovalo.Víte jak to je. Když vám někdo cizí píše jak ho inspirujete, je to fajn, ale názor blízké osoby vydá za deset.
OK.
Vím, že ze mě spisovatel ani myslitel nebude, přesto jsem si zakázala bičování sama sebe.

Celý večer louskám lessons-in-blogging  Předsevzetí číslo 2. každý den číst v angličtině.
Spoustu praktických rad o blogování. Například počkat s veřejněním do druhého dne. ( tento článek jsem začala psát včera a skoro polovinu jsem změnila). Navíc v mém případě, kdy vynechávám nebo zaměňuji běžně písmena, se korektura opravdu hodí.

A k tomu vizuálu...

Během svátků jsem natrefila na jeden výborný blog Silvi design, na kterém najdete návody, jak vylepšit vzhled svého blogu. A hlavně to vysvětluje ženská, takže jednoduše a srozumitelně. Pochopí  i trotl.
Zatím jsem se zmohla na efekt padající sněhové vločky, ale chystám  radikálnější změnu.
Odkaz na blog jsem dala i do pravé lišty blogu, kdybyste se k němu chtěli po čase vrátit.

Mimochodem. V roce 2012 jí někdo napsal, že její blog je jen kopírování hezkých obrázků. Nevím, jestli tento vzkaz v ní vyburcovat touhu vytvářet svůj vlastní obsah ( návody na upgrade blogů), ale každopádně blog nabral grády a stal se díky tomu vyjímečný.

Částečně skrytý text a věta číst dále mám taky od ní. Dobrá rada nad zlato. Silvie zlato rozhazuje po cihličkách. Díky!

Když už jsem u těch blogů, sjela jsem blog i o uklízení. Jsem v šoku, že někdo leští kliky. Ale jinak hezké vědět, že nejen ve vesmíru, ale i v některých domácnostech existuje řád.
Pomalu, ale jistě k němu taky směřuju.

Vrátím se  ještě ke čtení v angličtině. Je to dřina. Občas se mi stane, že nerozumím celému odstavci. Když ho čtu potřetí a nahlas, rozumím většině. Čtení nahlas mi pomáhá, ale musím někam zalézt, aby mě neslyšel D. ( má mnohem lepší angličtinu, kterou vypiloval v kurzu v San Francisco)
Čtu jen to, co mě opravdu zajímá. Tak moc mě zajímá, co tím autor myslel, že mi není líno dát tomu čas.

3. Vrátit se ke psaní deníku. Zaznamenat podstatné věci ze života kluků i mého. Mám na to Moleskine od mámy. Není to jen deník, ale i plánovač.

S tím se pojí předsevzetí 4. a 5.

Vyvolávat pravidelně fotky kluků a plánovat.

Věci v domácnosti, v podnikání ani v galerii se nehýbou, protože se neví kam. S plánováním bych byla mnohonásobně dále. Tohle chci v životě opravdu změnit.

Včera jsem si dva roky po rozvodu vyzvedla novou občanku se změněným stavem. Ups.
Koupila jsem novou dřezovou baterii. Pět let stříká do stran tak, že je pokaždé mokrá stěna i linka.
Mám ze sebe radost a zároveň vztek, proč tak triviální věci jsem nebyla schopná zrealizovat.
Tady se bez biče ve formě zapsaných úkolů prostě neobejdu.

add 4. Taky si sem tam otevřete album a listujete fotkami?  Z vlastní zkušenosti, kdy i zálohový disk selhal, je papír nejspolehlivější nosič. Už teď jsem trochu nalomená, jestli jsem si nevzala na rok 2019 moc velké sousto. Ale jak moudří říkají, naporcovaného sníte i mamuta.

( zbývající předsevzetí zase někdy jindy)

















19 komentářů:

Lucie Konečná řekl(a)...

Soni, nemůžu si pomoct, ale tím, jak píšeš a co píšeš, seš to prostě ty. Celá milovaná ty. I s chybami a nechybami. Protože máš obsah, máš myšlenky. To je nejvíc v široširém světě! Bacha, ať nedopadneš jako blogerky, které si přečetly, jak lépe psát svůj blog ... a je to k nečtení. Past. Dost se ztratí autenticita, která je tak vzácná a v kurzu se jí nenaučíš.
Dobrej rok přeju!

Soňa Malinová řekl(a)...

Starého kozla nepředěláš:)) . I kdybych chtěla, lépe nebo jinak psát neumím. Ale tipy od Silvie jsou super. Třeba jen to zkrácení blogu, úprava velikosti fotky. Lucy naopak píše rady jak se nenechat vtáhnout do něčeho, co nechceme. Být svůj.

Anonymní řekl(a)...

Lucie to trefila do černého:-) Váš styl psaní je jedinečný - popíšete věci stručně, výstižně, úderně (to zní bolševicky..:-), vtipně. A chaos, který popisujete, ať se týká domácnosti či života, Vás dělá ještě sympatičtější..asi tím, že taky nepatřím k "nalajnovaným" ženám. A vlastně ani nechci. Mám známou, ke které můžete přijít v kteroukoli hodinu a můžete jíst přímo z podlahy. Vše nablýskané, naleštěné, dokonalé jako z katalogu. Ale na gauč se nesedá, ať se nepokrčí, vodu vám napustí sama, abyste nenacákali kolem dřezu, po opuštění toalety hned jde kontrolovat, zda je správně spláchnuto..Když se zastavíme po domluvě cestou, tak sedíme venku (v létě), anebo "co kdybychom si zašli sednout na pivo" (v zimě). Hlavně mimo dům. Podotýkám, že se chováme slušně :-) Většinou do hodiny odcházíme. Vždy, když byli u nás, šlo na ostatních členech její rodiny vidět, jak si vychutnávají, že je nikdo nekibicuje "tam nesedej, to nedělej", že se můžou volně hýbat a dýchat, že nikdo neřve kvůli drobkům a jiným "tragédiím".. Chci tím vlastně říct, že drobný chaos ve Vašem životě svědčí o Vašem duševním zdraví :-) Zůstaňte svá :-) Žaneta

Soňa Malinová řekl(a)...

Zbytek členů naší domácnosti by se u slova ,,drobný" uchichtl. Naštěstí D. říká, že už dopředu věděl, že bude žít s umělkyní:))
Slibuju, že svá zůstanu.

Mode de boulangerie řekl(a)...

Moc hezky se čte, že Lucie i Žaneta popisují vše, co jsem ti napsala včera. Že tě máme rády právě takovou, jaká jsi.

Olív

Anonymní řekl(a)...

Přečetla jsem si jen ten začátek a diskuzi a tam jsem četla divný věci, o kterých se nepsalo...až pak jsem zjistila, že je tam ...číst celý článek :-). No, takže tak. Taky si nedávám předsevzetí, plánuju akorát nákupy jídla a vaření(což je dost na hlavu). Dřív jsem si hodně věcí psala a asi to bylo lepší, a taky dobrej pocit, když jsem si škrtla, jakože splněno. Taky vás moc ráda čtu, a aspoň mě je fakt jedno, jestli padají vločky přes text atd. Přeju fajn dny. PEtra

Anonymní řekl(a)...

taky možná zapracovat na češtině

kamamrádky je roztomilé slovo, paralizovat už tak moc hezké není...

Ren řekl(a)...

Soňo, inspiruje mě vaše opravdovost a odhodlání. Nemluvím o tomto konkrétním článku, ale o celém blogu.

Soňa Malinová řekl(a)...

A to jsem si to dvakrát četla! S tou gramatikou jsem ztracený případ.

Anonymní řekl(a)...

Nad gramatickými chybami se pousměju - nejsme ve škole a nepíšeme diktát. Co mě ale opravdu mrzí, že se někdo nepodepíše pod svůj názor - měla by to být automatika stejně jako pozdrav či poděkování. Mít to zažité.. Žaneta.

Anonymní řekl(a)...

No vida, a mně hned skočilo do oka "rozklíčila" (rozklíčovala) -klíčí se rostliny, a "vyjímečný" správně je výjimečný. Ale zaplaťpánbů za Vaše chyby, protože krásná jste, talentovaná, máte přítele fešáka ve věku, kdy je spousta žen sama nebo rezignovaná. Tak aspoň, že ta čeština! :-) Ať se Vám daří, R.K.

Soňa Malinová řekl(a)...

No ale zas díky těm, co mě na chyby upozorní, jsem pár gramatických chyb vyladila. R.K. mě pobavila:))

Lezi řekl(a)...

Soni, Váš blog je jeden z mých nejoblíbenějších. Je supr, tak jak je. Ale zároveň chápu a oceňuji, že se chcete posouvat dál a být lepší. I v tom jste moc inspirativní.
A R.K. to vystihla přesně :-)
Moc zdravím a přeju vše dobré v novém roce.
Lenka
PS: Na vychytání "výjimek" by se možná hodilo napsat text nejprve ve Wordu, či jiném programu, kde Vám automaticky zvýrazní chybky a můžete je případně opravit. I když i můj šéf ta červená podtržítka ignoruje a dává to opravit mě (pokud vůbec) :-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Lezi a víte, že díky Vám jsem se prokousala návodem, jak nainstalovat na Pages( iMac nemá Word) pravopis češtiny? Což se mi hodí taky v běžném psaní e-mailů. Díky za nakopnutí!

Anonymní řekl(a)...

Máte pravdu..dobře míněné rady jsou důležité :-) Žaneta

Majka řekl(a)...

Soňo Váš blog mám ráda pro jeho upřímnost. Nic moc bych neměnila :)
Přeji Vám úspěšný rok.

Anonymní řekl(a)...

Nic neměnit- zůstat svá- nic od nikoho nepřejímat- pls pls- takovou, jaká jste, Vás máme rády!! Sněžení vypnout- cuká mi z toho oko! Šťastný nový rok! Simi p.s. je to jako vždy- chytří, krásní a dokonalí- jako Vy- stále pochybují a vylepšují, zatímco blbci, jsou si vším jistí....

Greta řekl(a)...

Dobrá předsevzetí. A mám ráda, jak tvoje texty na blogu působí lehce, nepřepromýšleně (to je čeština co:), ale přitom promyšleně.

Anonymní řekl(a)...

Taky se mi příspěvky líbily takové jaké jsou - krátké, výstižné :)) Neříkám, že je potřeba vše zakonzervovat jak bylo, ale zrovna vločka mě tedy při tomto delším čtení pěkně rozčilovala :)) Fandím vám moc, Lucie