pátek 9. listopadu 2018

Mladý papež



Začala jsem koukat na seriál , který běží na ČT každé uterý a středu Mladý papež
Zatím úplně nevím, co si o tom mám myslet. Ale baví mě. První a druhý díl si můžete zpětně pustit na ivysílání. Kdo má rád Sorrentina, doporučuju.

Desetidílnou sérii Mladý papež natočil režisér Paolo Sorrentino krátce poté, co sklidil na mezinárodním poli své největší úspěchy s filmy Velká nádhera (2013) a Mládí (2015). 


Hlavní postavu vysoce hodnoceného seriálu představuje papež Pius XIII., vlastním jménem Lenny Belardo. Ten se stal novou hlavou katolické církve zcela nečekaně, zvolen byl na základě zákulisního taktizování kardinálů během papežské konkláve. Ve svých 47 letech se stává nejmladším a zároveň prvním severoamerickým papežem. V očekáváních státního vatikánského tajemníka by měl nový papež představovat umírněný most mezi pokrokovým a konzervativním křídlem římskokatolické církve. Lenny se ovšem od samého začátku svého pontifikátu projevuje jako prozřetelný zákulisní hráč, který se rychle dokáže zorientovat v síti vatikánských intrik a pomluv. Jeho suverénní počínání je nepředvídatelné a chytře si začíná budovat síť vlastních spolupracovníků. Zároveň ovšem dokáže projevit hluboký zármutek a soucit se svými bližními i těmi nejchudšími věřícími. Klade si hluboké otázky ve vlastním vztahu k víře a ve své rozporuplnosti se stává složitou hádankou nejen pro své okolí.















4 komentáře:

Jana řekl(a)...

Mě to bavilo hodně.....

Mannonka řekl(a)...

Už jsem viděla všech deset dílů a prvotní rozčarování vystřídalo nadšení a nakonec přišel smutek, že další díly ještě nejsou;-).

Soňa Malinová řekl(a)...

Jééé, já se těším.

Anonymní řekl(a)...

ano, kdo vydrží, projde mnoha protichůdnými pocity, aby na konci dospěl k úlevné katarzi...ačkoli se zdá, že je to jen pro úzký okruh znalců církve, opak je pravdou. ne nejmenuji se mirka spáčilová ani kamil fila, nejsem bohužel ryzí intelektuál, přesto mě něco po dlouhé době opravdově a hluboce zasáhlo a donutilo přemýšlet. a navíc je to překvapivě a neprvoplánově vtipný!pokud dostatečně vládnete angličtinou a nepotřebujete dabing, jde to ještě o level výš... ema